Odottavan äidin alkuraskauden aikana syömät pähkinät näyttävät espanjalaistutkimuksen mukaan lisäävän lapsen älykkyyttä.
Barcelona Institute for Global Health -instituutin tutkimus on ensimmäinen, joka yhdistää pähkinöiden syömisen alkuraskaudessa suotuisiin vaikutuksiin kognitiivisille toiminnoille, keskittymiskyvylle ja muistille myöhemmin lapsuudessa, tutkijat kirjoittavat tiedotteessa.
Kehittyvä sikiö tarvitsee hyvälaatuisia rasvahappoja muun muassa hermoston ja näkökyvyn kehittymiseen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Erityisesti pitkäketjuisten rasvahappojen saannilla raskauden aikana on huomattu olevan yhteys lapsen visuaaliseen ja kognitiiviseen kehitykseen, kertoo puolestaan Potilaan Lääkärilehti.
Hyvälaatuisia ja pitkäketjuisia rasvahappoja saa esimerkiksi pähkinöistä.
Espanjalaistutkimuksen mukaan odottavan äidin kannattaisi syödä pähkinöitä erityisesti raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Samanlaista yhteyttä ei havaittu, jos äiti söi pähkinöitä loppuraskauden aikana.
Alkuraskaudessa syödyt hyvät rasvat näkyivät lapsen älykkyydessä
Tutkimukseen osallistui reilut 2200 espanjalaista äitiä ja lasta. Odottavat äidit raportoivat raskauden aikaisesta ravinnostaan kyselylomakkeilla. Lasten neuropsykologista kehitystä mitattiin kansainväliset standardit täyttävillä testeillä lasten ollessa 1,5-, 5- ja 8-vuotiaita. Testit mittasivat lapsien kognitiivista toimintaa, ja työmuistia.
