Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Napostele rauhassa raskaanakin! Terveyttä edistävä superruoka parantaa lapsen älyä

Alkuraskauden aikana kannattaa syödä pähkinöitä.
Alkuraskauden aikana kannattaa syödä pähkinöitä. Shutterstock
Julkaistu 10.05.2019 06:35

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Odottavan äidin alkuraskauden aikana syömät pähkinät näyttävät espanjalaistutkimuksen mukaan lisäävän lapsen älykkyyttä.

Barcelona Institute for Global Health -instituutin tutkimus on ensimmäinen, joka yhdistää pähkinöiden syömisen alkuraskaudessa suotuisiin vaikutuksiin kognitiivisille toiminnoille, keskittymiskyvylle ja muistille myöhemmin lapsuudessa, tutkijat kirjoittavat tiedotteessa.

Kehittyvä sikiö tarvitsee hyvälaatuisia rasvahappoja muun muassa hermoston ja näkökyvyn kehittymiseen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Erityisesti pitkäketjuisten rasvahappojen saannilla raskauden aikana on huomattu olevan yhteys lapsen visuaaliseen ja kognitiiviseen kehitykseen, kertoo puolestaan Potilaan Lääkärilehti.

Hyvälaatuisia ja pitkäketjuisia rasvahappoja saa esimerkiksi pähkinöistä.

Espanjalaistutkimuksen mukaan odottavan äidin kannattaisi syödä pähkinöitä erityisesti raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Samanlaista yhteyttä ei havaittu, jos äiti söi pähkinöitä loppuraskauden aikana.

Alkuraskaudessa syödyt hyvät rasvat näkyivät lapsen älykkyydessä

Tutkimukseen osallistui reilut 2200 espanjalaista äitiä ja lasta. Odottavat äidit raportoivat raskauden aikaisesta ravinnostaan kyselylomakkeilla. Lasten neuropsykologista kehitystä mitattiin kansainväliset standardit täyttävillä testeillä lasten ollessa 1,5-, 5- ja 8-vuotiaita. Testit mittasivat lapsien kognitiivista toimintaa, ja työmuistia.

keskittymiskykyä

Tulosten analyysissa paljastui, että odottavan äidin runsaasti pähkinöitä sisältävä ruokavalio raskauden ensimmäisellä kolmanneksella oli yhteydessä lapsen hyviin testituloksiin tulevaisuudessa.

Yhteys havaittiin silloin, kun odottava äiti söi saksanpähkinöitä, manteleita, maapähkinöitä, pinjansiemeniä ja hasselpähkinöitä noin 90 grammaa viikossa. Tutkijat arvelevat yhteyden johtuvan pähkinöiden runsaasti sisältämästä foolihaposta sekä erityisesti omega-3- ja omega-6-rasvahapoista.

– Näillä ainesosilla on tapana kertyä hermokudokseen, erityisesti aivojen etuosaan, joka vaikuttaa muistiin ja toimeenpanotoimintoihin, sanoo tutkimusta johtanut Florence Gignac tiedotteessa.

Löydökset ilmestyivät European Journal of Epidemiology -julkaisussa.

Harva suomalainen syö riittävästi pähkinöitä

Alkuraskaudessa syötyjen pähkinöiden suotuisat vaikutuksen havaittiin niillä äideillä, jotka kertoivat syövänsä eniten – kolme 30 gramman annosta viikossa – pähkinöitä.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan pähkinöitä voisi nauttia 30 grammaa päivittäin, jolloin viikoittainen määrä kohoaisi 210 grammaan. Harva suomalainen määrään kuitenkaan yltää. Vuonna 2016 tehdyssä tutkimuksessa naisvastaajista vain 31 prosenttia kertoi syövänsä pähkinöitä ja siemeniä viikoittain. Miehistä näin teki ainoastaan 22 prosenttia.

Pähkinöitä kannattaisi kuitenkin popsia enemmän, sillä niiden terveyshyödyt ovat kiistattomat. Pähkinät näyttävät esimerkiksi pienentävän diabeetikon sydänriskejä, parantavan terveidenkin aikuisten sydänterveyttä sekä vaikuttavan positiivisesti aineenvaihduntaan.

LUE MYÖS: Pähkinöiden terveysvaikutuksissa eroja – mitkä sopivat parhaiten sinulle?

Lähteet: Science Daily, European Journal of Epidemiology, The Telegprah, THL, Potilaan Lääkärilehti

Lisää aiheesta:

Tutkimus: Yksi ruokamuutos voi alentaa kolesteroliasiSyö näin, jos haluat pitää aivosi nuorempina ja terveempinä pidempään – tutkijat muistuttavat yhden ravintoaineen tärkeydestäTutkimus: Nämä ruokavalinnat ovat hyväksi lasten mielenterveydellePekaanipähkinöitä kannattaisi syödä päivittäin – tutkimus paljasti suotuisia vaikutuksia jo kahdessa kuukaudessaTutkijat löysivät syyn nautiskella punaviiniä ja juustoa päivittäin: "Olin iloisesti yllättynyt"Tuntuuko, että kiloja kertyy iän karttuessa? Yksi pieni ruokakikka voi estää lihomisen: "Helppoa ja kätevää"
RaskausRavintoPähkinätLapsetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Raskaus
  • 15.10.19:06
    Keskenmeno

    Mistä verinen vuoto raskausaikana johtuu? Ota tässä vaiheessa viipymättä yhteys terveydenhuoltoon

  • 15.10.06:45
    Keskenmeno

    Pia sai ensimmäisen keskenmenon lukioikäisenä – gynekologin tylyt sanat eivät unohdu: "Kokemus oli todella pelottava"

  • 12.10.14:19
    Perhe

    Elämä lapsilla vai ilman? Nuoret aikuiset yhä epävarmempia perheen perustamisesta

  • 8.9.14:19
    Alkoholi

    Alkoholin myynti viivästyy tiistaiaamuna – tässä syy

  • 31.8.06:29
    Vanhemmuus

    "Nyt on kiire", joku huusi ja Frida, 44, kiidätettiin hätäsektioon