Ainakin kolmesti viikossa pähkinöitä nauttivat saattavat säästyä eteisvärinä-rytmihäiriöltä muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Myös sydämen vajaatoiminnan riski saattaa pienentyä pähkinöillä.
VIDEO: Mikä merkitys ruokavaliolla on aivoillemme? Ravitsemustieteilijä kertoo, mitä meidän kannattaisi syödä.
Pähkinöiden säännöllinen syöminen on yhdistetty suotuisiin sydänvaikutuksiin aiemminkin, mutta tutkimuksissa on harvemmin tarkasteltu yksittäisiä sydänoireita ja sairauksia. Nyt julkaistussa tutkimuksessa niin tehtiin seuraamalla 61 000 ruotsalaisaikuista 17 vuoden ajan.
Tulosten perusteella pähkinöitä kolmesti viikossa nauttivat sairastuivat eteisvärinään noin 20 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät syöneet niitä koskaan. Pähkinöitä kerran tai kahdesti viikossa syömällä sai myös suotuisia vaikutuksia, mutta ne olivat selvästi pienempiä. Sydämen vajaatoiminnan riski pieneni noin 20 prosenttia, mutta yhteys havaittiin vain 1–2 kertaa pähkinöitä viikossa nauttivilla.