Tammikuun 2016 alussa tuli kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun virallisiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin lisättiin ruokapyramidiin pähkinät ja siemenet. Mauste- ja kahvivalmistaja Meira tutki suomalaisten tietämystä uusitusta ravitsemussuosituksesta.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatiman ravitsemussuosituksen mukaan suomalaisten kannattaisi lisätä pähkinöitä ja siemeniä ruokavalioonsa. Niitä voi suosituksen mukaan nauttia ruokavaliossa 30 grammaa eli noin kaksi ruokalusikallista päivässä.
Meiran teettämästä tutkimuksesta selviää, että hieman alle puolet suomalaisista tuntee suositellun määrän. Naisille suositukset ovat tutumpia kuin miehille. Naisvastaajista 53 prosenttia tiesi, kuinka paljon pähkinöitä suositellaan syötävän päivittäin. Miesvastaajista osuus jää selvästi alle puoleen, 41 prosenttiin.
Mitä hyötyä pähkinöiden syönnistä on?
• Pähkinät ovat hyviä tyydyttymättömän rasvan lähteitä, minkä vuoksi pähkinät ja siemenet lisättiin virallisiin ravitsemussuosituksiin vuonna 2014.
• Monet pähkinät sisältävät vitamiineja ja kivennäisaineita.
• Pähkinät ovat luontaisesti kuidun lähteitä. Ravintokuitua runsaasti sisältävät esimerkiksi hasselpähkinä, manteli, pekaanipähkinä ja maapähkinä.
• Erityisen proteiinipitoisia pähkinöitä ovat esimerkiksi cashewpähkinä, manteli ja maapähkinä.
– Pähkinöiden kulutus on ollut reilussa kasvussa viime vuodet, mutta silti suomalaiset syövät pähkinöitä alle suositusten, vain noin 3 grammaa päivässä. Halusimme uudella tutkimuksella selvittää, mistä tämä johtuu, ja ovatko ihmiset ylipäätään tietoisia uusista suosituksista. Tulosten perusteella näyttäisi siltä, että tietoutta täytyy vielä lisätä. Esimerkiksi 62 prosenttia ei tiennyt suositusten sisältävän pähkinöitä ja siemeniä päivittäisessä ruokavaliossa, pohtii Meiran tuoteryhmäpäällikkö .
