Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Terveellinen herkku, jota suomalaiset syövät hälyttävän vähän – kymmenkertainen määrä olisi ihanteellinen

Suomalaisilla olisi varaa lisätä ruokavalioonsa siemeniä ja pähkinöitä ravitsemussuosituksen puitteissa.
Suomalaisilla olisi varaa lisätä ruokavalioonsa siemeniä ja pähkinöitä ravitsemussuosituksen puitteissa.Shutterstock
Julkaistu 20.01.2016 15:20

MTV LIFESTYLE

Tammikuun 2016 alussa tuli kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun virallisiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin lisättiin ruokapyramidiin pähkinät ja siemenet. Mauste- ja kahvivalmistaja Meira tutki suomalaisten tietämystä uusitusta ravitsemussuosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatiman ravitsemussuosituksen mukaan suomalaisten kannattaisi lisätä pähkinöitä ja siemeniä ruokavalioonsa. Niitä voi suosituksen mukaan nauttia ruokavaliossa 30 grammaa eli noin kaksi ruokalusikallista päivässä.

Meiran teettämästä tutkimuksesta selviää, että hieman alle puolet suomalaisista tuntee suositellun määrän. Naisille suositukset ovat tutumpia kuin miehille. Naisvastaajista 53 prosenttia tiesi, kuinka paljon pähkinöitä suositellaan syötävän päivittäin. Miesvastaajista osuus jää selvästi alle puoleen, 41 prosenttiin.

Mitä hyötyä pähkinöiden syönnistä on?

• Pähkinät ovat hyviä tyydyttymättömän rasvan lähteitä, minkä vuoksi pähkinät ja siemenet lisättiin virallisiin ravitsemussuosituksiin vuonna 2014.

• Monet pähkinät sisältävät vitamiineja ja kivennäisaineita.

• Pähkinät ovat luontaisesti kuidun lähteitä. Ravintokuitua runsaasti sisältävät esimerkiksi hasselpähkinä, manteli, pekaanipähkinä ja maapähkinä.

• Erityisen proteiinipitoisia pähkinöitä ovat esimerkiksi cashewpähkinä, manteli ja maapähkinä.

– Pähkinöiden kulutus on ollut reilussa kasvussa viime vuodet, mutta silti suomalaiset syövät pähkinöitä alle suositusten, vain noin 3 grammaa päivässä. Halusimme uudella tutkimuksella selvittää, mistä tämä johtuu, ja ovatko ihmiset ylipäätään tietoisia uusista suosituksista. Tulosten perusteella näyttäisi siltä, että tietoutta täytyy vielä lisätä. Esimerkiksi 62 prosenttia ei tiennyt suositusten sisältävän pähkinöitä ja siemeniä päivittäisessä ruokavaliossa, pohtii Meiran tuoteryhmäpäällikkö .

Johanna Martikainen

Naiset innokkaampia pähkinöiden kuluttajia

Pähkinät ja siemenet lisättiin virallisiin suosituksiin niiden sisältämän runsaan tyydyttymättömän rasvan vuoksi. Tämän lisäksi pähkinöistä saa kuituja ja vitamiineja. Tästä huolimatta vain 27 prosenttia vastaajista kertoi lisänneensä pähkinöiden tai siementen käyttöä kuluneen puolen vuoden sisällä.

Käsittelemättömiä eli suolaamattomia, sokeroimattomia tai kuorruttamattomia pähkinöitä ja siemeniä ilmoittaa syövänsä päivittäin noin 10 prosenttia vastaajista. Viikoittain pähkinöitä ja siemeniä syö hieman useampi, 26 prosenttia. Alueelliset erot ovat suhteellisen pienet, tosin Etelä-Suomessa pähkinöiden ja siementen syöminen on hieman suositumpaa kuin muualla maassa.

Suurin ero näkyy sukupuolten välillä. Naiset ovat innokkaampia pähkinöiden ja siementen kuluttajia. Naisvastaajista 31 prosenttia ilmoittaa syövänsä pähkinöitä ja siemeniä viikoittain, miehistä vain 22 prosenttia.

Suomalaiset tuntevat erilaiset pähkinät verrattain hyvin. Tutuimpia suomalaisille ovat maapähkinät, hasselpähkinät ja cashewpähkinät.

– Pähkinät taipuvat helposti moneksi, kuten välipalaksi ja ruoanlaittoon. Tutkimuksen mukaan suurin osa vastaajista arvostaa eniten tuoretta makua ja terveellistä vaihtoehtoa eli sitä, että pähkinät ovat suolaamattomia ja maustamattomia, kertoo Martikainen.

Lähde: Meira

Pähkinöillä voi myös herkutella! Nappaa reseptivinkki videolta:

3:40Pähkinäiset punajuuri-suklaapalat.

Lisää aiheesta:

Suomalaiset saavat ruoastaan liian vähän kuituja – osasyynä se, että ruoka on entistä monipuolisempaaRavitsemusasiantuntijat nimeävät parhaat proteiinipitoiset ruoat painonpudotukseenMonipuolinen terveyspommi: Tätä jouluherkkua kannattaisi syödä ympäri vuodenTHL selvitti suomalaisten täysjyvän saantia – "Noin 70 prosenttia aikuisista syö suositeltua vähemmän"Kuusi yleisintä myyttiä pähkinöistä – onko sinullakin väärä käsitys suositusta välipalatuotteesta?Onko maapähkinävoi terveellistä? Valitse purkki huolella
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen16:15
    Pasta

    Kuinka paljon on yksi annos pastaa? Näin mittaat!

  • Eilen11:03
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • ke18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"

  • ke06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?

  • ti19:02
    Halpa vs. kallis

    Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"