Viisi varoitusmerkkiä maksavauriosta – tästä oireesta heti lääkäriin

Tipaton vai tissuttelu? Terveellisemmät tavat juoda alkoholia 9:15
KATSO MYÖS VIDEO: Tipaton vai tissuttelu? Terveellisemmät tavat juoda alkoholia.

Erikoislääkärit kertovat viisi oiretta, jotka voivat kieliä maksasairaudesta.

HuffPost listaa artikkelissaan viisi tärkeintä varhaista maksavaurion merkkiä, joita ei kannata sivuuttaa olankohautuksella. Jos epäilet maksasi reistailevan, ota pikaisesti yhteyttä terveydenhuoltoon.

Maksalla monia tärkeitä tehtäviä

Maksa on elimistön suurin sisäelin ja sillä on monia elintärkeitä tehtäviä. Se esimerkiksi hajottaa lääkeaineita, alkoholia ja muita elimistölle vieraita aineita.

Maksan toiminta voi heikentyä esimerkiksi maksasairauden takia. Maksasairauden taustalla voi olla autoimmuunisairaus, virusmaksatulehdus, alkoholi, ylipaino tai aineenvaihduntasairaus, kerrotaan Munuais- ja maksaliiton verkkosivuilla.

Maksa ei välttämättä oireile heti

HuffPostin haastattelema gastroenterologi Douglas Weine kertoo, että maksasairaudella voidaan tarkoittaa monenlaisia maksan normaalia toimintaa heikentäviä tiloja.

Joskus maksa alkaa oireilla heti, mutta ei aina.

– Maksasairauden merkit ja oireet ilmenevät yleensä vasta, kun maksa on merkittävästi vaurioitunut, kertoo hepatologi ja Yalen yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan apulaisprofessori Bubu Banini.

Munuais- ja maksaliiton sivuilla kerrotaan, että maksasairaus todetaan usein sattumalta, kun aletaan etsiä syytä esimerkiksi koholla oleviin maksa-arvoihin.

Alla olevat viisi oiretta voivat kieliä maksaongelmista.

Kellertävyys

Ihon ja silmänvalkuaisten värjäytyminen kellertäviksi on selvin merkki maksasairaudesta. 

Oire johtuu siitä, että elimistössä on epätavallisten paljon sappiväriaine bilirubiinia. 

Tumma virtsa

Virtsa on usein tummaa siksi, ettei ole muistettu juoda riittävästi. Toisaalta se voi olla myös bilirubiinin kertymisestä johtuva maksasairauden oire. 

Jos olet lipittänyt vettä riittävästi ja virtsa on silti tummaa, kannattaa selvittää, mistä on kyse.

Vaikutukset aivojen toimintaan

Hepatologi Banini kertoo, että maksavaurio voi vaikuttaa aivojen toimintaan, eikä merkittäviä muutoksia mielentilassa tulisi jättää huomioita. 

Jos koet sekavuutta tai muita isoja mielialan muutoksia, kannattaa hakeutua heti avun piiriin.

Terveyskirjasto Duodecimin maksakirroosia käsittelevässä artikkelissa kerrotaan, että loppuvaiheessa maksakirroosiin liittyy monia vaikeita oireita. 

Väsymys ja lopulta tajunnan häiriöt johtuvat vereen kertyneistä aineenvaihduntatuotteista, joita maksasolut normaalisti käsittelevät, artikkelissa kerrotaan.

Turvotusta, mustelmia ja vuototaipumusta

Weine kertoo, että ihmiset, joilla on maksavaurio, voivat saada helposti mustelmia tai vuotaa helposti verta loukkaantuessaan. Tämä johtuu siitä, että maksa tuottaa proteiineja, joita veri tarvitsee hyytyäkseen. 

Kun maksa ei toimi hyvin, on ihminen näin ollen altis verenvuodolle.

Kirroosimaksa ei pysty tuottamaan riittävästi valkuaisaineita ja hyytymistekijöitä, mistä seuraa turvotuksia ja vuototaipumusta, kertoo Terveyskirjasto Duodecim.

Katso myös video: Onko kesähelteellä parempi juoda kevyempiä alkoholijuomia?

Onko kesähelteellä parempi juoda kevyempiä alkoholijuomia? 1:07
Kesämyytit: Onko kesällä parempi juoda mietoja alkoholijuomia kuin tiukkoja? Ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat