Suolistosyövän kuusi hiljaista merkkiä, joita et ehkä huomaa

Suolistosyöpään sairastuu Suomessa joka vuosi noin kolme tuhatta ihmistä. Verinen uloste on näkyvä ja hälyttävä oire, mutta tauti voi ilmetä myös paljon salakavalammin. Pikkuhiljaa ehkä vuosienkin mittaan ilmestyneitä oireita ei usein ymmärretä ottaa vakavasti.

Reader’s Digest listasi suolistosyövän hiljaisempia oireita asiantuntijahaastatteluihin nojaten verkkosivuillaan. Kannattaa muistaa, että samoja oireita voi selittää moni muukin asia. Sinnikkäästi jatkuvien vaivojen syyt kannattaa kuitenkin selvittää lääkärissä, jotta asiasta pääsee varmuuteen.

Anemia

Anemia ei ole sairaus vaan oire tai tila, jolle voi olla monta syytä. Yksi mahdollisista syistä on sisäinen verenvuoto, joka voi jatkua jopa kuukausia ennen kuin mitään näkyy ulosteessa. Naisilla anemian syynä on usein runsaat kuukautiset, joten heille tehdään anemian löytyessä harvemmin lisätutkimuksia kuin miehille, joilla anemia ei voi selittyä kuukautisilla.

Lääkärissä kannattaa käydä aina, jos kärsii anemiaan viittaavista oireista, kuten väsymyksestä, ruumiillisen suorituskyvyn heikkenemisestä tai huimauksesta.

Muita mahdollisia suolistosyövän oireita

  • Pahoinvointi, vatsakipu ja oksentelu
  • Ripuli
  • Ulostamisvaikeudet
  • Limaiset ulosteet
  • Tunne, ettei suoli tyhjene kunnolla
  • Ruokahalun heikentyminen ja laihtuminen

Hengästyminen

Hengästyminen ja hengenahdistus kuuluvat niin ikään anemian ja mahdollisen suolistoverenvuodon merkkeihin – kun veressä on liian vähän punasoluja, se ei pysty kuljettamaan happea entiseen tapaan.

Turvotus tai vatsakrampit

Jos suoli alkaa mennä tukkoon, seurauksena voi olla vatsan turvotusta ja kouristelua. Jos selkeät muutokset vatsan toiminnassa eivät häviä, on syytä mennä lääkäriin.

Vaikea ummetus

Varmaan jokaista ummettaa silloin tällöin, mutta jos se on riesana alituiseen, asiaa ei pidä painaa villaisella. Jossakin päin suolta saattaa olla tukos, jonka takia uloste ei pääse kunnolla liikkumaan.

Ohut tai nauhamainen uloste

Ulostetta kannattaa tarkkailla muunkin kuin veren varalta. Jos tavallisesti paksu uloste esimerkiksi muuttuu hyvin ohueksi tai ”nauhamaiseksi”, syynä voi olla ulosteen tien tukkiva kasvain tai sen esiasteet, polyypit.

Oudon värinen uloste

Verenvuoto suolistossa ei välttämättä ilmene kirkkaanpunaisena verenä, vaan uloste voi olla myös tummaa ja tervamaisen väristä.

Lähteet: Rd.com, Terveyskirjasto, Kaikkisyovasta.fi, Suolistosyopa.fi

Tulehduksellinen suolistosairaus kuihdutti Janin sairaalakuntoon

Tulehduksellista suolistosairautta sairastava Jani Toivonen kertoi elämästään sairauden kanssa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017. Mukana oli myös sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.


Lue myös:

    Uusimmat