Nämä ruoat ja juomat helpottavat jouluähkyn jälkeistä närästystä

Närästystä voi ehkäistä omilla toimillaan, mutta kaikki ennakoivat keinot eivät sovi joulupöytään. Ravitsemusterapeutit kertoivat Huffington Postille, millä ruoilla ja juomilla ähkyn jälkeistä närästystä voi helpottaa.

Jouluna saa ja pitääkin herkutella, mutta notkuvan juhlapöydän antimista nauttimisen jälkeen rinnassa tai kaulalla voi tuntua polttelevaa tai epämiellyttävää oloa. Loppuvuoden juhlakausi onkin närästyksen kulta-aikaa.

Närästys johtuu happamien mahanesteiden noususta ruokatorveen ja joskus myös nieluun. Vaiva liittyy tavallisesti ruokailuun ja närästyksellä on tapana voimistua esimerkiksi happamien ja rasvaisten ruokien, suklaan, kahvin tai alkoholin nauttimisen jälkeen. Myös suuret ateriat lisäävät närästystä.

Santsikierroksia kannattaa välttää, mikäli haluaa välttyä närästykseltä. Rauhallinen syömistahti ja huolellinen pureskelu voivat nekin ehkäistä närästystä, sillä tavat edistävät ruoansulatusta ja auttavat kylläisyyden havaitsemisessa estäen ylensyöntiä. Haarukan voi siis välillä laskea kädestään joulupöydässäkin.

Makoilu pahentaa närästystä, joten suuria aterioita on syytä välttää etenkin paria tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tyynyjen laittaminen ylävartalon alle auttaa vähentämään yöllistä närästystä.

Mikäli närästys ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä huolimatta iskee, voivat tietyt juomat ja ruoat auttaa vähentämään epämiellyttävää tunnetta. Huffington Postin haastattelemat amerikkalaiset ravitsemusasiantuntijat kertoivat, mitkä ruoat ja juomat auttavat närästykseen.

1. Kaurahiutaleet

Rekisteröity ravitsemusterapeutti Maggie Michalczyk vinkkaa, että kaurahiutaleiden kaltaiset runsaskuituiset ruoat voivat auttaa närästykseen. Myös muita ruoansulatukselle suotuisia täysjyvätuotteita kannattaa kokeilla, sillä ne eivät lisää happojen määrää elimistössä.

Runsaskuituisista ruoista on hyötyä myös närästyksen ehkäisyyn, sillä ne tuovat kylläisyyttä ehkäisten ylensyöntiä, kertoo Johns Hopkins Medicine -tutkimussairaala.

2. Vesimeloni

Vesimelonin, salaatin ja kurkun kaltaiset runsaasti vettä sisältävät ruoat auttavat laimentamaan mahahappoja. Vesimelonin puolesta puhuu myös sen happamuutta tasapainottava emäksisyys.

3. Vähärasvainen jogurtti

Vähärasvaiset maitotuotteet auttavat tasapainottamaan mahahappoja lievittäen närästysoireita. Avainsana on vähärasvaisuus, sillä rasvaiset ruoat pahentavat närästystä.

4. Inkivääri

Inkivääriä suositellaan luonnonlääkkeeksi lukuisiin ruoansulatus- ja vatsavaivoihin, ja ärsytystä hillitsevää kasvia voi kokeilla myös närästyksen hoitoon. Michalczyk kehottaa kokeilemaan esimerkiksi inkivääriteetä tai lisäämään inkivääriä aamusmoothien sekaan.

Videolla professori ottaa kantaa terveysväittämiin muun muassa inkivääriä koskien. Juttu jatkuu videon alla.

Onko pakurikääpä huuhaata? Kannattaako inkivääriä napsia raskaana? Professori taklaa huolestuttavia terveysväittämiä 5:54
Katso video: Kannattaako inkivääriä napsia raskaana? Professori taklaa huolestuttavia terveysväittämiä!

5. Kasvikset

Rekisteröity ravitsemusterapeutti Amy Shapiro suosittelee närästyksestä kärsiviä nauttimaan tuoreista kasviksista myös juhlakauden aikana. Vihannekset, juurekset ja pavut edistävät ruoansulatusta sekä auttavat ehkäisemään närästystä.

Erityisesti luontaisesti emäksiset fenkoli ja kukkakaali ovat kokeilemisen arvoisia kasviksia närästyksestä kärsiville, sillä ne auttavat tasapainottamaan vatsahappoja.

6. Kamomillatee

Kamomillatee tyynnyttelee sekaisin olevaa vatsaa, vinkkaa ravitsemusterapeutti Tracy Lockwood Beckerman. Rauhoittava maku- ja tuoksumaailma auttavat usein myös ruokailun jälkeiseen närästykseen. Jos kamomillatee ei maistu, kannattaa kokeilla jotain muuta teetä tai ylipäätään juoda paljon mahahappoja laimentavia nesteitä.

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09
Haetko terveyttä vitamiinilisistä? Ravitsemusterapeutti varoittaa riskeistä.

Lue myös:

    Uusimmat