Närästystä voi ehkäistä omilla toimillaan, mutta kaikki ennakoivat keinot eivät sovi joulupöytään. Ravitsemusterapeutit kertoivat Huffington Postille, millä ruoilla ja juomilla ähkyn jälkeistä närästystä voi helpottaa.
Jouluna saa ja pitääkin herkutella, mutta notkuvan juhlapöydän antimista nauttimisen jälkeen rinnassa tai kaulalla voi tuntua polttelevaa tai epämiellyttävää oloa. Loppuvuoden juhlakausi onkin närästyksen kulta-aikaa.
Närästys johtuu happamien mahanesteiden noususta ruokatorveen ja joskus myös nieluun. Vaiva liittyy tavallisesti ruokailuun ja närästyksellä on tapana voimistua esimerkiksi happamien ja rasvaisten ruokien, suklaan, kahvin tai alkoholin nauttimisen jälkeen. Myös suuret ateriat lisäävät närästystä.
Lue myös: Pelkäätkö painon nousevan juhlapyhinä? Kokeile armollista 50 prosentin sääntöä
Santsikierroksia kannattaa välttää, mikäli haluaa välttyä närästykseltä. Rauhallinen syömistahti ja huolellinen pureskelu voivat nekin ehkäistä närästystä, sillä tavat edistävät ruoansulatusta ja auttavat kylläisyyden havaitsemisessa estäen ylensyöntiä. Haarukan voi siis välillä laskea kädestään joulupöydässäkin.
Makoilu pahentaa närästystä, joten suuria aterioita on syytä välttää etenkin paria tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tyynyjen laittaminen ylävartalon alle auttaa vähentämään yöllistä närästystä.


