Mitä tapahtuu, jos nielee vesimelonin siemeniä? Asiantuntijat kertovat: "Kaikki riippuu siitä..."

Sara Siepinkin ylistämä mehukas tapa leikata appelsiinit: oletko jo kokeillut? 1:04 Sara Siepinkin ylistämä mehukas tapa leikata appelsiinit: oletko jo kokeillut?

Vesimelonin siemeniä on turvallista niellä, joskin liiallinen raakojen siementen popsiminen voi johtaa vatsavaivoihin.

Lapsille väitetään toisinaan, että niellyt vesimelonin siemenet kasvavat vatsassa vesimelonipuuksi. Väite on täysin perätön. Lähes jokainen vesimelonia joskus syönyt on niellyt myös hedelmän siemeniä ilman myyttistä sivuvaikutusta.

Prevention-sivuston haastattelemat amerikkalaiset ravitsemusasiantuntijat kertoivat, mitä vesimelonin siemenille todella tapahtuu vatsassa.

Raa’at siemenet eivät sula

Vesimelonin siementen syöminen on turvallista. Jos mustakuoriset siemenet syö sellaisenaan raakana, elimistö ei tosin pysty sulattamaan niitä, huomauttaa ravitsemusterapeutti Kerri Gans.

Siemenet sujahtavat kehon läpi ja päätyvät muutaman päivän kuluessa vessanpönttöön – samalla tavalla kuin maissinjyvät.

Sulamattomuuden vuoksi herkkävatsaiset saattavat kärsiä vatsavaivoista, kuten ilmavaivoista ja turvotuksesta, nieltyään vesimelonin siemeniä. Myös ummetus on mahdollista, sanoo ravintofysiologi Gina Keatley.

– Kaikki riippuu siitä, kuinka paljon niitä syöt, hän toteaa.

Kovin suuria määriä käsittelemättömiä vesimelonin siemeniä ei siis kannata ahmia.

Terveyshyödyt irti siemenistä

Elimistö saa vesimelonin siemenistä enemmän irti, jos ne idättää tai paahtaa ennen syömistä.

Vesimelonin siemenet sisältävät monia erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, folaattia, mangaania sekä sinkkiä. Lisäksi siemenissä on lykopeeni-nimistä antioksidanttia, joka voi suojata syöviltä ja sydänsairauksilta.

Pienen koonsa vuoksi vesimelonin siemeniä pitää kuitenkin syödä melko paljon terveyshyödyt saadakseen.

Lähde: Prevention

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!