Kärsitkö kiukuttelevasta vatsasta? Kokeile ruoansulatusta helliviä ruokia!

papaija
Papaijasta, jogurtista ja banaanista syntyy vatsaa hellivä, pehmeä smoothie. Shutterstock

Kärsitkö kiukuttelevasta vatsasta? Kokeile lisätä ruokavalioosi vatsaa helliviä ruokia.

Kun vatsaa turvottaa ja nipistelee, kannattaa ruokavalioon kiinnittää erityistä huomiota. Nämä ruoat auttavat rauhoittamaan ruoansulatusta. 

Banaani

Siihen on syynsä, että banaaneja suositellaan maratoonareille. Banaanit ovat helposti sulavaa ruokaa, joka harvemmin ärsyttää vatsaa. Banaanien sisältämä pektiini on itse asiassa hyväksi vatsan toiminnalle. 

Papaija

Trooppinen papaija auttaa vahvistamaan ruoansulatusta ja ehkäisee vatsakipuja. Papaijan teho perustuu sen sisältämiin entsyymeihin ja kymopapaiiniin, joka auttaa rauhoittamaan vatsaa. 

Valkoinen riisi

Kun vatsa on ärtynyt, voi olla hyvä valinta pysyä valkoisessa, yksinkertaisessa ruoassa. Esimerkiksi valkoinen riisi ja keitetyt perunat auttavat vatsaa rauhoittumaan eivätkä ärsytä sitä enempää.

Inkivääri

Inkiväärillä on todettu olevan monenlaisia terveyshyötyjä. Yksi terveyshyödyistä liittyy ruoansulatukseen, jonka toimintaa inkivääri edesauttaa. Inkivääriä voi pureskella sellaisenaan, mutta se sopii hyvin raastettuna myös esimerkiksi teen joukkoon.

Omenasose

Raa’at omenat voivat kipristellä vatsassa, mutta ärtyneelle vatsalle keitetty omenasose on puolestaan mainio vaihtoehto. Laita omenasosetta esimerkiksi puuron joukkoon tai nauti sellaisenaan.

Yrttitee

Sekä piparminttu- että kamomillateen on todettu edesauttavan ruoansulatusta ja hellivän vatsaa. Kupillinen teetä onkin hyvä valinta rauhoittamaan vatsaa.

Jogurtti

Maustamaton jogurtti on hyvä valinta, kun vatsa on ärtynyt. Jogurtin sisältämät maitohappobakteerit auttavat tasapainottamaan ruoansulatusta, mikä puolestaan vähentää epämiellyttävää turvotusta. 

Lähde: Shape

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.