Turvottaako? Kahdeksan ruokaa, jotka tekevät hyvää vatsallesi

Onko sinulla usein vatsavaivoja tai turvotusta? Syitä vatsavaivoihin voi olla monia, mutta vaivoja voi pyrkiä helpottamaan vatsaa hellivillä ruoilla. 

Video: Näin saat ruoat säilymään kauemmin. 

Kun vatsaa turvottaa ja nipistelee, kannattaa ruokavalioon kiinnittää erityistä huomiota. Nämä kahdeksan ruokaa ja raaka-ainetta auttavat rauhoittamaan ruoansulatusta – ja sinua voimaan paremmin.

1. Mantelit ja pähkinät

Mantelit sisältävät runsaasti ravintokuitua, joka sekä edistää ruoansulatusta että auttaa painonhallinnassa. Mantelit ja pähkinät sisältävät lisäksi runsaasti E-vitamiinia ja magnesiumia, jotka auttavat säätelemään terveydelle haitallisen stressihormonin määrää elimistössä.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa pähkinöitä syövien todettiin kärsivän muita vähemmän tulehduksista kuin niiden, jotka eivät nauttineet pähkinöitä lainkaan.

2. Banaanit

Myös banaanit sisältävät runsaasti ruoansulatusta helpottavaa kuitua. Banaanit auttavat myös palauttamaan suolen toiminnan normaaliksi vatsavaivojen jälkeen. Banaanien lisäksi myös mustikoiden, porkkanoiden ja mustan teen on todettu sopivan erinomaisesti ärtyneelle vatsalle.

3. Kaurapuuro

Kaurahiutaleiden sisältämä kuitu tehostaa ruoansulatusta samalla, kun niiden sisältämät ravintoaineet auttavat pitämään vatsavaivoja aiheuttavan stressihormonin kurissa. Näiden lisäksi rauta- ja magnesiumpitoinen kaurapuuro on ruokaa, joka auttaa pitämään nälän poissa pitkään.

4. Inkivääri

Inkivääriä on käytetty tuhansien vuosien ajan lääkkeenä erilaisia vatsavaivoja, kuten pahoinvointia ja turvotusta vastaan. Tämän lisäksi inkiväärin uskotaan auttavan flunssantorjunnassa sekä hillitsemään ruokahalua. 

Inkivääriä voi pureskella sellaisenaan, mutta se sopii hyvin raastettuna myös esimerkiksi teen joukkoon.

5. Jogurtti

Jogurtti on täydellinen lääke stressaantuneelle vatsalle, sillä sen hyvät maitohappobakteerit auttavat tasapainottamaan ruoansulatusta ja näin ollen vähentämään epämiellyttävää turvotusta.

KOKEILE KOTONA: Näin teet jogurttia itse

Jogurtti voi helpottaa oloa myös siksi, että sen on todettu vähentävän rasvan imeytymistä muista elintarvikkeista.

6. Vihreä tee

Vihreää teetä kannattaa nauttia etenkin ruoasta johtuviin vatsavaivoihin, sillä tee tehostaa ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa, mikä vähentää osaltaan turvotusta. Vihreä tee sisältää myös runsaasti terveyden kannalta hyviä antioksidantteja ja flavonoideja, jotka estävät rasvan kertymistä kudoksiin.

7. Valkoinen riisi ja paahtoleipä

Kun vatsa on ärtynyt, voi olla hyvä valinta pysyä yksinkertaisessa ruoassa, kuten valkoisessa riisissä tai paahtoleivässä. Helposti sulavat ruoka-aineet ovat vatsaa helliviä vaihtoehtoja.

8. Vihannekset

Stressivatsalle hyviä vaihtoehtoa ovat erilaiset vesipitoiset vihannekset, kuten keitetyt porkkanat, tomaatit, kurkku ja kaikenlaiset salaatit. 

Lähde: MittKök

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja