Nämä ovat tärkeimmät koronatoimenpiteet juuri nyt – HUS:n Asko Järvinen ruotii tarpeen maskeihin, turvaväleihin, rokotuksiin ja koronapassiin

THL:n johtava asiantuntija:"Kunnat voivat alkaa jakaa kolmansia rokotteita välittömästi" 3:20
Katso myös: Miten kuntien kuuluu toimia kolmansien rokotteiden suhteen? THL:n Mia Kontio kertoo suorassa lähetyksessä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen pitää tällä hetkellä rokotuksia tärkeimpänä keinona koronaepidemian taltuttamiseksi. 

– Kyllä rokotus on kaikkein tärkein asia epidemian torjunnassa meidän jokaisen itsemme kannalta. Sillä me saamme vaikean taudin riskiä vähennettyä kukin omalla kohdallamme ja suojattu myös lähipiiriä. Se on ehdottomasti kaikista merkittävin keino, Järvinen painottaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut suosituksensa kolmansista koronarokoteannoksista kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä eräille lääketieteellisille riskiryhmille. Kolmansien rokotteiden jakaminen saatiin aloittaa heti kun suositus annettiin.

– Jos yhteisön kannalta katsotaan, niin kolmas rokotusannos ei oikeastaan muuta tartuntalukuja juurikaan. Se on enemmän yksilön suojaa. Toivon mukaan sillä annetaan pitkäaikaisempaa suojaa taudin vaikeita muotoja kohtaan.

"Lasten vaikeat infektiot ovat harvinaisia"

Alle 12-vuotiaiden rokottaminen on suunnitelmissa ja tällä hetkellä odotetaan Euroopan lääkeviraston EMA:n myyntilupaa Pfizerin rokotteen käyttämiseen 5-11-vuotiaille lapsille. Mikäli lupa saadaan, siirtyy asia Suomessa Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän KRAR:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pohdintaan.

– Jos nuorempien ikäryhmien rokotuksiin päästään, niin sillä taudin esiintyminen vähenee kun isompi osa väestöstä saadaan rokotusten piiriin, Järvinen toteaa.

– Lasten rokotuksissa tulee toki olla vielä suurempi varmuus siitä, että rokotus on lapsille turvallinen ja heille myös hyödyllinen, koska lasten vaikeat infektiot ovat hyvin harvinaisia, hän lisää.

Järvinen suosittaa maskin käyttöä yhä

Myös esimerkiksi Kaupan liitto ja Päivittäistavarakauppa ry ovat esittäneet jäsenyrityksilleen kasvomaskin käytöstä luopumista niillä alueilla, joilla viranomaiset eivät enää suosita maskin käyttöä julkisissa sisätiloissa.

– On tavallaan loogista, että maskipakkoja ja velvoitteita puretaan, kun isoin osa väestöstä alkaa olla rokotettu. Näin siirrymme kohti normaalimpaa tilannetta edelleen. Maskien merkitys kaikkien tartuntojen osalta ei ole kovin suuri.

– Itse koen kuitenkin, että meidän rokotettujenkin on kohteliasta käyttää maskia edelleen osoittaaksemme, että välitämme muiden terveydestä. Rokottamattomille voi sanoa, että maski on ihan välttämättömyys, jos haluaa tartuntariskiä omalta kohdaltaan laskea.

Väkijoukoissa maski olisi Järvisen mukaan yhä tarpeellinen.

– Suosittelisin vielä ainakin tämän talvikauden maskia käyttämään siellä missä ihmisiä on. Jos on pelkästään rokotettuja ihmisiä vastakkain, niin silloin voidaan vielä kysyä, onko maskin käyttö tarpeellista.

"Turvaväli on poistunut vain lakitekstistä"

Kahden metrin turvavälejä tai yleisön lohkomista ei enää edellytetä sellaisissa yleisötapahtumissa, jotka on määritelty koronariskiltään pieneksi. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi teatterit sekä elokuvateatterit.

Turvavälisuositus on poistunut myös esimerkiksi korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitoksista.

– Kyllä rokotettukin pystyy tautia lyhytaikaisesti levittämään, niin kyllä me rokotetutkin saamme laajemmissa kokoontumisissa toimia vielä hiukan varovaisesti.

– Ei se turvavälin idea ja suoja ole mihinkään kadonnut, vaikka laista on poistettu se kahden metrin raja. Eli kyllä edelleen suosittelisin, että pidetään etäisyyttä – varsinkin jos itse ei ole rokotettu tai tautia sairastanut.

Järvisen oma suositus on turvavälin säilyttäminen.

– Pidetään se metrin, jos ei kahden etäisyys, varsinkin jos ei maskia ole käytössä. Se tuo edelleen turvaa yhtä hyvin kuin aikaisemminkin. Se on poistettu meiltä käytännössä vain lakitekstistä, joka on tuottanut tiettyjä ongelmia sen tulkinnassa.

"Koronapassi on hyödyllinen"

Koronapassi otettiin käyttöön viime viikonloppuna ympäri maata. Koronapassia käyttävät ravintolat pääsevät eroon alueella vallitsevista rajoituksista asiakasmäärän ja anniskeluaikojen osalta pitäessään huolta siitä, että ravintolassa on vain asiakkaita, joilla on voimassa oleva koronapassi.

– Yöelämään ja ravintolajuhlimiseen liittyvät rajoitteet ovat todennäköisimmin olleet tehokkaimpia keinojamme. Kyllä koronapassilla todennäköisesti saadaan tartuntamääriä rajattua. Tällä hetkellä se on yksi niitä harvoja koko yhteisöön kohdistuvia toimenpiteitä. Itse pidän sitä hyödyllisenä ja tarpeellisena.

Katso video: Koronapassi antoi ihmisille luvan juhlia puoli viiteen – MTV Uutiset oli pelipaikoilla, kun ihmisten riemu ratkesi baareissa

Koronapassi antoi ihmisille luvan juhlia puoli viiteen – MTV Uutiset oli pelipaikoilla, kun ihmisten riemu ratkesi baareissa 3:20

Lue myös:

    Uusimmat