Helsingissä juhlittiin koronapassin avulla aamun pikkutunneille: "Aivan mahtavaa" – MTV seurasi, miten koronapassi otettiin vastaan

3:20
MTV Uutiset Live oli paikalla, kun yökerhossa juhlittiin koronapassin avulla pidempään.

MTV vieraili helsinkiläisessä ravintolassa, jossa koronapassi otettiin käyttöön perjantain ja lauantain välisenä yönä heti vuorokauden vaihduttua.

Lauantaista alkaen koronapassi on mahdollista ottaa käyttöön vaihtoehtona koronarajoituksille. Tällä hetkellä rajoituksia on voimassa ainoastaan leviämisvaiheessa olevien alueiden ravintoloissa.

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on saatavilla Omakanta-palvelusta tai tarvittaessa terveydenhuollosta tulosteena.

Helsinkiläinen ravintola Wallis otti koronapassin käyttöön heti, kun se oli mahdollista, eli perjantain ja lauantain välisenä yönä vuorokauden vaihtuessa.

Koronapassin käyttöönotosta kerrottiin asiakkaille ravintolaan saapumisen yhteydessä sekä ravintolan sisällä kyltein. 

Ennen puoltayötä sisään pääsi ilman koronatodistuksia, mutta vuorokauden vaihtuessa kaikkien sisällä olevien asiakkaiden koronatodistukset tarkastettiin. Henkilökunta kuulutti koronapassin käyttöönotosta useaan otteeseen illan aikana. 

– Me päätettin tehdä niin, että muutaman henkilökunnan jäsenen voimin otetaan tarkastuskierros. He, joilla sitä (koronatodistus) ei ole, joutuu valitettavasti poistumaan. Pyrimme tekemään tämän mahdollisimman tehokkaasti, jotta bileet voivat jatkua pitkästä aikaa aamuyöhön saakka, kertoi Wallis Karaoke Barin ketjujohtaja Timo Nyyssönen hetkeä ennen koronapassien tarkastusten alkamista. 

Ilman koronapassin käyttöönottoa ravintola olisi joutunut sulkemaan ovensa kello yhdeltä yöllä. Koronapassin ansiosta juhlinta jatkui puoli viiiteen aamuyöllä. 

Koronatodistukset tarkistetiin koronatodistuksen lukija -sovelluksella. 

– Koronapassin lukija näyttää joko vihreää tai punaista ja meidän ei tarvitse siitä sen enempää keskustella. Paperinen versio tai screenshot käy, kunhan lukija sen lukee. 

Puolenyön jälkeen sisään ravintolaan otettiin vain hyväksytysti koronatodistuksen esittäneitä.

"Aivan mahtavaa"

Ravintola Walliksessa ystäviensä kanssa iltaa viettänyt Salla Lehvonen ei tiennyt ennen ravintolaan saapumistaan, että koronapassia voidaan kysyä asiakkailta jo perjantain ja lauantain välisenä yönä.

– En tiennyt mutta mukavana yllätyksenä tuli. Kun tultiin sisään, niin annettiin ymmärtää, että puolenyön jälkeen tulee olla sovellus voimassa tai tulee poistua ravintolasta. Ladattiin sitten sovellus ja porukalla testailtiin etukäteen.

Koronapassin käyttöönotto on Lehvosen mukaan hyvä asia, sillä se on yksi askel kohti normaalia.

– Upeita ajatuksia herättää. Aivan mahtavaa.

– Antaa lupausta siitä, että kohta ollaan takaisin normaalissa.

Myös Emma Niva oli iloiinen siitä, että koronapassin avulla ravintolat voivat luopua aukiolo- ja asiakasmäärärajoituksista.

– Positiivisia ajatuksia herättää. Olen odottanut kauan sitä, että pääsisi palaamaan normaaliin elämään. Tämä on yksi askel eteenpäin kohti sitä, että voitaisiin jonain päivänä vielä elää ilman rajoituksia.

Niva ei tiennyt, että koronapassi otetaan käyttöön jo puoliltaöin.

– En tiennyt tästä päivästä. Tiesin, että se on lauantaina tulossa voimaan.

"Tiesin, että sitä saatetaan kysyä"

Ravintola Walliksessa iltaa viettänyt Susanna Kankainen oli tyytyväinen siihen, että ravintoloiden liiketoiminta helpottuu koronapassin myötä.

– Itse näen tosi hyvänä sen, että löytynyt ratkaisu, jolla ravintolatkin voivat harjoittaa elinkeinotoimintaa.

Kankainen oli jonkin verran yllättynyt siitä, että koronapassi astui voimaan lauantain.

– Ehkä vähän. Oletin, että se olisi perustuslakivaliokuntaan kaatunut. 

– Tiesin, että sitä saatetaan kysyä. Olen tosi iloinen, jos se meidän perustuslakimme mukaan on laillinen. Tosi hyvä, jos se tulee käyttöön. Kun itselläni on rokotteet, niin tuntuu hyvältä tietää, että muillakin täällä on rokotteet, kertoi asiakas Eeva Joutse.

Elina Vilponen ja Sara Hämäläinen eivät nähneet suuria ongelmia koronatodistuksen käytössä. Molemmat kertoivat löytäneensä koronatodistuksen helposti.

– Kyllä koen, että sitä on helppo käyttää. Se löytyi suoraan Kannan (Omakanta-palvelu) etusivulta.

"Siirtyykö koronapassi muihin juttuihin?"

Perjantaina ravintola Walliksessa asioinut Katri Somerjoki suhtautuu koronapassin käyttöönottoon mielenkiinnolla. 

– Mielestäni tämä on tosi mielenkiintoista. Tavallaan odottelen sitä, että mitä tämän jälkeen tapahtuu. Maailman tilannehan on sellainen, että siirtyykö koronapassi muihin juttuihin, kuten työpaikkoihin, Somerjoki pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja