HUSin Lasse Lehtonen nopeuttaisi kolmatta rokotuskierrosta joulun takia – tyrmää Itävallan tuoreet sulkutoimet: "Ei mahdu perustuslakimme rajoihin"

Kolmas annos nostaa rokotetehoa merkittäväksi, miksi sitä ei jaeta kaikille? Johtava asiantuntija vastaa 11:24
Kolmas annos nostaa rokotetehoa merkittäväksi, miksi sitä ei jaeta kaikille? Johtava asiantuntija vastaa

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan 80 prosentin rokotekattavuus ei näytä riittävän epidemiatilanteen hallintaan kotimaassa. Lehtonen ei kuitenkaan ryhtyisi Itävallan kaltaisiin, rokottamattomia kansalaisia koskeviin sulkuihin.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen haluaa nopeuttaa kolmansien koronarokotusten antamista jo ennen joulua.

– Minusta se olisi aika hyvin perusteltua tässä epidemiatilanteessa. Valtioneuvosto katsoo rokotusohjelmaa, arvioi kokonaistilannetta ja rokotusasiantuntijaryhmä antaa oman arvionsa. Siihen vaikuttaa myös rokotteiden saatavuus.

Lehtosen mukaan tulevaan joulunaikaan liittyy riskejä.

– Meillähän on joulunaika tulossa, jolloin ihmiset kokoontuvat yhteen ja silloin on sekä vanhuksia että nuoria koolla. On toki riski, että tauti sitten leviää jos kahden piikin saaneiden rokotussuoja on jo alkanut heiketä.

80 prosentin rokotekattavuus saavutettiin kotimaassa viime viikolla. Lehtosen mukaan maaginen luku ei kuitenkaan näytä riittävän epidemian hallintaan.

– Meillä sairaalat kuormittuvat edelleen sekä rokottamattomista potilaista, joita on suurin osa, mutta myöskin potilaista, joiden rokotussuoja alkaa pikku hiljaa hiipua. Rokotuskattavuuden ylläpito on keskeistä epidemian hallinnalle. Meidän olisi saatava tätä kahden rokotuksen kattavuutta ylemmäs, mutta myöskin pystyä varmistamaan, että kolmannet rokotukset otetaan aika laajalti ainakin riskiryhmissä.

Kannustimia rokotuksiin

Itävalta aloittaa tänään ensimmäisenä EU:ssa maanlaajuisen koronasulun, joka koskee vain rokottamattomia. Sulku koskee niitä yli 12-vuotiaita, joita ei ole joko rokotettu tai jotka eivät ole tuoreeltaan parantuneet tartunnasta. He saavat poistua kotoaan vain kuntoilua, välttämättömien ostosten tekemistä tai terveydenhuoltoon hakeutumista varten.

Lehtosen mukaan kotimaassa kaivataan kannustimia rokotekattavuuden nostamiseksi. Itävallan kaltaiseen kotiarestiin diagnostiikkajohtaja ei usko.

– Minusta se ei oikein mahdu meidän perustuslakimme rajoihin. Meillä on lainsäädännössä kuitenkin valtioneuvostolla mahdollisuus määrätä pakollinen rokotus, jos epidemiatilanne on kovin vakava. Mielestäni se olisi paljon kevyempi toimenpide, kuin se, että määrättäisiin ihmisiä käytännössä kotiarestiin.

Lehtonen nostaa toimista esiin muun muassa koronapassin laajentamisen.

– Meillä on kovasti keskusteltu koronapassin käytön laajentamisesta. Nythän sitä käytännössä tarvitaan vain ravintoloissa yöaikaan. Se voisi olla laajemminkin käytössä ravintola-alalla ja myöskin erilaisissa joukkokokoontumisissa ja yleisötilaisuuksissa. Tämä on ehkä se peruslähtökohta, mihin se soveltuisi.

Lehtonen nostaa esiin, että täysi rokotussuoja on erityisen tärkeä myös esimerkiksi sote-aloilla.

– Se on klassinen potilasturvallisuuskysymys. Ei saisi olla tietenkään niin, että henkilökunta tartuttaa potilaita.

Lehtonen muistuttaa, että vakavien tarttuvien tautien ehkäisy on peruste rajoittaa perusoikeuksia. Ihmisiä voidaan määrätä esimerkiksi karanteeniin ja rajoilla voidaan edellyttää testi- tai rokotustodistuksia.

– En sinänsä näe, että koronapassin laatiminen on mitenkään erityinen poikkeusellinen toimenpide. Rokotustodistuksia on vaadittu aikaisemmin aika laajaltikin.

Tartunnat leviävät perheissä ja ravintoloissa

Lehtosen mukaan koronavirustartunnat leviävät edelleen perhepiirissä, mutta myös ravintoloita pidetään tällä hetkellä keskeisenä tartunnanlähteenä.

– Siellä näitä turvavälejä ei oikein pidetä ja kun iltaa myöten tunnelma kevenee niin myöskin lähikontaktit lisääntyvät. Se on se paikka, jossa pystyttäisiin parhaiten näiden tartuntojen leviämiseen vaikuttamaan.

Ravintarajoitukset koskevat kaikkia kansalaisia, mutta koronapassi vapauttaa rokotetut asiakkaat rajoituksilta.

– Silloin käytännössä rajoitukset kohdistuvat rokottamattomiin. Se olisi minusta se kaikkein paras ja oikeudenmukaisin keino.

Aamun tilastojen mukaan Husissa oli 66 potilasta hoidossa koronavirustaudin takia.

– Olemme ylittäneet selvästi sen 50 potilaan rajan, jota pidettiin sellaisena, että sen jälkeen joudutaan muita sairaanhoidontoimintoja järjestelemään koronapotilaiden takia uudestaan.

Koko maassa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa on 293 ihmistä, joista 36 on tehohoidossa. 

– Käytännössä koronapotilaille joudutaan järjestämään lisää hoitopaikkoja ja se on muiden potilaiden hoidosta pois, Lehtonen summaa Husin tilannetta.

Lue myös:

    Uusimmat