Mainos

Nämä automerkit ovat varkaiden suosikkeja

Henkilöautovarkaudet vähenivät selvästi viime vuonna.

Vuonna 2012 varastettiin yhteensä 2443 henkilöautoa, joista kateisiin jäi 384, kertoo Poliisiasiain tietojärjestelmä (Patja). Muutos vuoteen 2011 on selvä, sillä tuolloin varastettiin 660 autoa enemmän.

Autovarkaiden suosikkimerkki oli vuoden 2011 tapaan Nissan, joita varastettiin 284 kappaletta. Hondia varastettiin 271 kappaletta ja Toyotoja 263 kappaletta.

Rikosylikonstaapeli Jari Tiainen keskusrikospoliisin tiedusteluosastolta kertoo, että autovarkaudet ovat Suomessa laskeneet koko 2000-luvun.

– Erityisesti varastetaan vanhoja, ennen 1990-luvun puoliväliä valmistettuja autoja. Uudempia autoja on vaikeampi varastaa niiden ajonestolaitteiden takia. Uusien autojen varastamiseen tarvitaan erikoistyökaluja ja enemmän motiivia, kuin auton varastaminen pelkkää huviajelua tai rikoskeikkaa varten, Tiainen kertoo MTV3 Uutisille.

Elektroninen käynnistyksenestolaite on ollut mallivuodesta 1998 pakollinen autoissa EU:n alueella.

15 prosenttia jää kateisiin

Keskusrikospoliisin mukaan yleisimmin Suomessa varastetaan iäkkäitä autoja yksinkertaisesti murtautumalla. Toinen tyypillinen tapa on varastaa avaimet ja teettää niistä kaksoiskappaleet.

Varastetuista henkilöautoista jää kateisiin noin 15 prosenttia. Pienistä ajoneuvoista, kuten moottoripyöristä, mopoista ja mönkijöistä, saadaan takaisin alle 50 prosenttia. Luku selittyy yksinkertaisesti autojen turvalaitteiden kehityksellä. Keskusrikospoliisin mukaan viime vuonna ei Suomessa voitu todeta yhtään autovarkautta tehdyksi elektronista ajonestolaitetta manipuloimalla, parina aiempana vuonna vain muutama.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.