"Nälkä luo taidetta" on harhaa

Kansanedustaja, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden puheenjohtaja Minna Sirniö

Harva halutulle kulttuurialalle pyrkivä ymmärtää himoitsevansa pienipalkkaista pätkätyötä. Eppu Normaalin rumpalin mukaan nuorena ei eläkkeitä paljoa mietitä.

Kansanedustaja, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden puheenjohtaja Minna Sirniö (Vas.) on huolissaan taiteilijoiden tulevaisuudesta. Kuntien taloudellisen tilanteen tiukentuessa, kulttuuri on ensimmäisiä osa-alueita joissa säästetään.

- Juuri nyt, kun hyvä hallitus ja vielä parempi eduskunta päättivät lisätä rahaa juuri teattereille, orkestereille ja museoille, niin monissa kunnissa tehtiin päätös, että senttiäkään siitä rahasta ei laitettu niille kohteille, vaan ne menivät tämmöiseen yleishyvään kunnissa, Sirniö kertoo MTV:n Huomenta Suomessa.

- On totta, että kunnilla on vapaus valita mihin euronsa laittaa, mutta tuntuu surkealta, että jos kerrankin suunnataan rahaa kulttuurille, niin se ei mene siihen alkuperäiseen kohteeseensa, hän pahoittelee.

Kulttuuriala on yksi suositumpia koulutusaloja Suomessa. Harva miettii alalle pyrkiessään, että koko ura on pienipalkkaista pätkittyä työtä, Sirniö toteaa.

"Taiteilija tippuu tyhjän päälle"

Valtaosa taiteilijoista elää pätkätöissä. Minaa Sirniö muistuttaa, että vanha uskomus "nälkä luo taidetta" on harhaluuloa: Se luo vain nälkäisiä ja tulevaisuudesta epävarmoja taiteilijoita.

Kahtiajako kirjailijoiden, näyttelijöiden ja muusikoiden välillä eliittiin ja tavallisiin taiteilijoihin on suuri. Taiteilijat ovat erittäin korkeasti koulutettuja, keskimäärin muita ammattiryhmiä koulutetumpia.

- Toki kyse on ammatinvalinnasta, mutta miksi pakottaa ihmisiä luopumaan luovuudestaan? Monia taiteen ja taiteen ammattilaisten tekijöitä pidetään itsestäänselvyytenä. Ilman heitä ei eolisi esimerkiksi arkkitehtuuria, kirjoaja ja näytelmiä, Sirniö huomauttaa.

Apurahat ovat Suomessa määräaikaisia ja kohtuullisen pieniä. Sirniö kertoo, että suuria ongelmia on syntynyt apurhakauden päättyessä muun muassa työvoimaviranomaisten kanssa. Moni taiteilija tippuu täysin tyhjän päälle.

- Meillä on esimerkkejä siitä, että ihminen on kolme vuotta täysin ilman tuloja mistään sen jälkeen kun apurahakausi on päättynyt. Tämä siksi, että hänet tulkitaan edelleen oman ammattinsa harjoittajaksi.

Sirniön mukaan taiteilijaeläke alkaa olla monille taiteilijoille se ainoa elinehto, jolla selvitään eläkepäivistä. Taiteilijaeläke luotiin alunperin kunnianosoitukseksi ansioituneille taiteilijoille.

Leipänsä taiteesta hankkinut Eppu Normaalin rumpali, toimitusjohtaja Aku Syrjä sanoo puhelinhaastattelussa, että nuorena poikana ei paljon eläkkeitä tai yhtiöiden perustamista mietitty:

-Ei tietenkään 18-19 -vuotiaana ollut ajatusta mistään yhtiörakenteesta. Kaikki perustui siihen, että me halusimme soittaa ja olimme omasta mielestämme hyviä. Myöhemmin tajusin, että hetkinen minähän olen tätä kymmenen vuotta tehnyt. Että tämä on varmaankin mun ammatti.

Lue myös:

    Uusimmat