Näkökulma: Nyt ei tarvitse tyhjennysmyynneistä valittaa – tästä syystä rahapulassa olevat SM-liigaseurat pitivät kiinni pelaajistaan

Maalikooste: TPS - JYP 4:02
JYP on päässyt vireeseen. Tässä maalikooste ottelusta, jossa kaatuu TPS.

SM-liigajoukkueet pitivät kärkipelaajistaan kiinni, eikä tänä vuonna nähty kritisoituja tyhjennysmyyntejä. MTV Urheilun Marko Leppänen kertoo, että minkä takia.

– Itselläni on tähän se periaate, että ne pelaajat, jotka ovat pudotuspelien alkaessa avauskentällisessä ja niiden kaikkien naama löytyy seuran joukkuekuvasta, niin kausi on silloin mennyt seuralla hyvin.

Näin lausui Vaasan Sportin päävalmentaja Risto Dufva Ylen jutussa vuosi sitten, kun keskustelu niin sanotuista tyhjennysmyynneistä kävi taas kuumana.

Vuonna 2021 sitä debattia ei ole tarvinnut käydä. Pelaajaliikennettä tuli vielä viimeisenäkin päivänä, mutta yhdenkään seuran ei tarvinnut tilata pikkubussia hakemaan lainaamiaan pelaajia.

Esimerkiksi SaiPa kyllä luopui David Bernhardtista ja Santeri Virtasesta, mutta vastaavasti tilalle tuli vanha tuttu Sam Lofquist.

Sinänsä irvokasta, että tarvittiin koronavirus ja tyhjät katsomot, että toiminta järkevöityi.

Huumori pois. Ihannetilanteessa vuoden päästä katsomot pullistelevat väkeä ja pelaajaliikenne on siitä huolimatta maltillista.  

Esimerkiksi SHL:ssä olisi ollut aisemmin kauden aikana maksukykyä ja halua värvätä suomalaisia loppukaudeksi. Pokka pysyi silti ja pelaajat kotimaassa.

Joukkueilla oli pikemminkin halua vahvistaa rivejään kuin tyhjentää. Esimerkiksi KooKoo haki aktiivisesti puolustajaa ja sai lopulta Erik Aution.

Kauppaan tarvitaan aina kaksi asiaa: ostovoimaa ja tarjontaa. Nyt SM-liigaseuroilla ei ole oikein ollut kumpaakaan. 

Kauden aikana on ollut saatavissa normaalia halvempia artistipelaajia, joiden verotus on huokeaa alle 180 päivän maassa oleskelun takia. Esimerkiksi Ässät herätti huomiota hankkimalla nimekkäät Ty Rattien ja Joe Morrowin, mutta kyse oli täysin suunnitelluista liikkeistä. Budjetti ei ylity hankintojen takia.

Sarjan tasaisuus ja siirtorajan ajankohta ovat vaikuttaneet siihen, että seurat ovat halunneet pitää kiinni avainpelaajistaan.

SM-liigan siirtorajaa siirrettiin normaalisti kahdella viikolla eteenpäin, mutta pelejä on suhteessa silti pelaamatta enemmän kuin aiempina vuosina.

Yksikään joukkue ei ole luovuttanut. Jopa sarjajumbo JYP ja alkukauden kärvistellyt HPK ovat saaneet koneensa käyntiin.  

Ottelutahti on tulevina viikkoina kova, eikä sen kestämistä helpota, jos myy kentällisen avainpelaajiaan. 

SM-liigajoukkueiden jakaantuminen rikkaisiin ja ryysyläisiin on ollut huolenaiheena viime vuosina, mutta pelillisesti sarja on 15 joukkueen mammutiksi uskomattoman tasainen.

SM-liiga on sata kertaa tasaisempi kuin esimerkiksi KHL, jossa kärkijoukkueet riepottelevat pahnan pohjimmaisia. Eräs SM-liigaan palannut toimihenkilö hämmästeli, miten kovan taistelun takana jokainen piste on.

Siirtorajaa edeltäneet tapahtumat kirvoittavat miettimään, että pitäisikö siirtorajaa aikaistaa tulevinakin vuosina, vaikka sarja alkaisi ajallaan. Näin myyntiliipaisin pysyisi koskemattomampana.

Vaikka tämän vuoden toiminta on urheilullisesta näkökulmasta ihanteellista, pelaajien joukkomyymisellä on ollut perinteisesti vähän liiankin huono maine. Esimerkiksi Porin Ässät kuittasi 2019 lainoistaan 350 00 euroa, mikä tukevoitti tulevaisuuden rakentamista.

Tyhjennyksiä tulee tulevina vuosina todennäköisesti taas enemmän, mutta tämä kausi antoi hyvän opin siitä, että vähempikin riittää. .

Lue myös:

    Uusimmat