Näkökulma: SM-liigakarsintoja turha haikailla, on aika keskittyä olennaiseen

Keskusteluun SM-liigan sarjajärjestelmistä ja joukkuemäärästä on käytetty viime vuosina jääkiekkopiireissä paljon aikaa ja energiaa. Kun SM-liigan ja Jääkiekkoliiton välinen sopimus on naulattu, on aika keskittyä hetkeksi johonkin ihan muuhun, kirjoittaa MTV Sportin Marko Leppänen.

Videolla raporttia Kärppien ja HIFK:n ottelusta. 

Keskustelu liigakarsintojen palauttamisesta kuuluu samaan kastiin kuin väittely siitä, kuuluuko kinkku vai juusto ensin leivän päälle. Asiallinen debatti on täysin mahdotonta, koska kommentit menevät huutamiseksi alle 20 sekunnissa – sekä livenä että somessa.

Suomikiekossa on taitettu peistä sarjajärjestelmästä ja joukkuemäärästä vuosikaudet, kuten intohimoisessa jääkiekkomaassa kuuluukin. 

SM-liigan laajennus tehtiin Jokereiden poistumisen jälkeisessä puolipaniikissa liian nopeasti ja väärään aikaan, koska KHL oli nousussa ja suomalaisesessa pelaajatuotannossa oli juuri menossa mustempi vaihe. Nyt nuoria ja kyvykkäitä pelaajia tulee kiihtyvällä tahdilla, ja KHL:n vetovoima on laimentunut.

SM-liigan 15 joukkuetta on nyt liikaa, mutta kipu laantuu ajan kuluessa. Joten ugh, rauha.

Liigakarsinnat olivat yksittäisille kiekkoromantikoille hurmahenkistä kiima-aikaa, mutta jääkiekkojohtajien on pakko ajatella kokonaisuutta. Vaikka karsintojen palauttaminen olisikin oikea ratkaisu, miten paljon se lopuksi vaikuttaisi suomalaisjääkiekon isoon kuvaan?

Hyviä treenejä on täysin mahdollista vetää sekä jäällä tai sen ulkopuolella, vaikka SM-liiga on kiinni.

Urheilujohtajilla on täysi oikeus olla maksamatta keskitason ulkomaalaisille järkyttävää ylihintaa suljetussa sarjassa. 

Sometiimiläisillä on vapaat kädet kehitellä nokkeliä meemejä ja nokitella naapuriseuraa nykymallisessa pääsarjassa.   

Karsinnat eivät toisi kassaan merkittävästi rahaa, kuten SM-liigahallituksen jäsen Heikki Penttilä MTV Sportille sanoi.

Karsinnat koskettaisivat 15 joukkueen sarjassa muutaman joukkueen pelaajia. He saisivat pari paineenalaista peliä, mikä on ihan kiva, mutta tuskin nostaa ketään NHL-pelaajaksi. Lämäritreeni ja aggressiivinen takakyykky nostavat. 

Loppukauden tyhjennysmyynnit ovat toki kielteinen ilmiö, mutta nekin koskettavat vuosittain vain muutamaa joukkuetta. Jos parilla joukkueella jää loppukauden peleistä parisataa herneen nenään vetänyttä katsojaa pois, se ei vaikuta merkittävästi SM-liigan kokonaistuloihin.

Miksi puhutaan niin paljon rahasta? Liigajoukkueet ovat osakeyhtiöitä, jotka velvoitetaan lainkin voimalla tavoittelemaan voittoa omistajillee. Sori. 

En ole mikään brändiguru, mutta olettaisin, ettei tuotteen huonoimpiin osiin kannata satsata liikaa. Karsinnoissa huonot joukkueet kohtaavat vielä huonompia.

Valokeila kannattaa asettaa parhaisiin joukkueisiin ja mestaruustaistoon.

Lue myös:

    Uusimmat