Näkökulma: Malte Strömwall ylsi KooKoossa urotekoihin – pudotuspelien ulkopuolelle jääneen joukkueen pelaaja ei ole voittanut pistepörssiä yli 20 vuoteen

Kouvolan KooKoon Malte Strömwall teki valtavan tempun voittamalla Liigan maali- ja pistepörssin. Pudotuspelien ulkopuolelle jääneen joukkueen pelaaja on voittanut maalipörssin viimeksi 24 vuotta sitten. Vastaavasta pistepörssin voittajasta on sitäkin pidempi aika.

Strömwall iski 52 ottelussa 30 maalia ja syötti 27 osumaa. Taisto maali- ja pistekuninkuudesta kävi Oulun Kärppien Ville Leskisen kanssa kiivaana, sillä kaksikko oli tasatilanteessa vielä runkosarjan viimeiselle kierrokselle lähdettäessä.

Leskinen iski tehot 1+1, mutta jäi pistepörssin kakkoseksi, sillä KooKoo-hyökkääjällä on enemmän maaleja.

Kouvolalaisjoukkueen kirkkain tähti iski kaksi maalia kauden viimeisessä ottelussa Mikkelin Jukureita vastaan. Suoritus on uskomaton, koska KooKoo sijoittui Liigassa 13:nneksi. Kärpät on ylivoimainen mestaruussuosikki.

Pudotuspelien ulkopuolelle jääneen joukkueen pelaaja ei ole voittanut piste- tai maalipörssiä kertaakaan 2000-luvulla. Maalikuninkuus meni runkosarjaan jääneen seuran pelaajalle viimeksi kaudella 1994-1995, jolloin Hämeenlinnan HPK:n Kai Nurminen nakutti 30 osumaa. 

Pistepörssin voitto on edellisen kerran mennyt kevään peleistä paitsi jääneelle pelaajalle kaudella 1987-1988. Tuolloin Turun Palloseuran Esa Keskinen teki 41 ottelussa huimat 24+46=70 pistettä. 

Strömwall on myös kuluvan kauden ainoa pelaaja, joka on tehnyt maalin jokaisen 14 vastustajan verkkoon.

Nostan hattua.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Kaikki tiet vievät Kouvolaan

Ruotsalaisen päätyminen Kouvolaan oli monien sattumusten summa. Hyökkääjä mursi Pohjois-Amerikan valloituksellaan pohjeluunsa, oli kolme kuukautta sivussa ja putosi farmin farmina tunnettuun ECHL:ään. Hän päätyi syksyllä 2017 KooKoon pukukoppiin ja nakkasi 37 ottelussa 20 pistettä.

Jo ensimmäisestä vaihdosta alkaen oli nähtävissä, ettei kyseessä ole mikään tusinavahvistus. Kentällä oli taitoa ja paloa.

Strömwallille oli keväällä 2018 runsaasti kysyntää Suomessa ja ulkomailla. KooKoon tyhjennysmyynneissä seuraa vaihtoivat Michael Keränen, Patrick Bjorkstrand ja Jake Newton, mutta ruotsalaislaituri ei lähtenyt. Ei edes kauden jälkeen, vaikka suurempi palkkapussi olisi varmasti ollut tarjolla.

24-vuotias hyökkääjä kuitenkin selitti, ettei nähnyt syytä vaihtaa seuraa. Pienempi rooli isommassa joukkueessa ei kiinnostanut. Kouvolassa tarjolla oli vastuuta, ylivoimaa ja arvostusta.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

KooKoo ei pienenä liigaseurana ole ihmisten huulilla samalla tavalla kuin Kärpät tai Helsingin IFK. Yksikään liigaseuraaja ei ole kuitenkaan voinut välttyä Strömwallin upealta vedolta suoraan syötöstä. Kouvolalaisjoukkueen maalivahti Juha Järvenpää analysoi laukausta lokakuussa MTV Urheilulle näin:

– Tähän kai pitäisi sanoa, ettei siinä (laukauksessa) ole sen ihmeellisempää kuin muillakaan. Mutta täytyy rehellisesti sanoa, että pojan laukaus on sellainen, että jos askelmerkit osuvat kohdalleen, ei siinä ehdi edes pelästymään, kun heilahtaa. Se on sellainen laukaus, ettei kauheasti ole mahdollisuuksia, kun osuu kohdilleen.

Kauden aikana on sanottu useaan kertaan, ettei Strömwallin kuuluisi pelata enää edes Liigassa.

Pelikiellosta pörssivoittoon

Kauteen on mahtunut myös kommelluksia, sillä laiturin katsottiin tehneen itsetyydytyseleitä Lahdessa tuomareita kohti. Ruotsalainen selitti heiluttaneen kättään protestiksi Pelicans-pelaajan huitomisesta.

Strömwall sai tapauksesta yhden ottelun pelikiellon, jonka Urheilun oikeusturvalautakunta kumosi KooKoon valituksen jälkeen.

Strömwallin kaltaiset pelaajat ovat Liigan kipeästi kaipaamia väriläiskiä. Sarja kaipaa yllätyksiä, sillä jako Kärppiin, oulaisten haastajiin, keskikastiin ja Mestis-nousijoihin ei saa hakemaan popcornia.

Ruotsalaishyökkääjän dominointi pohjakastin joukkueessa oli todella yllättävää. Pistetaistelu Leskisen kanssa toi jännitystä, vaikka KooKoon ja Kärppien sijoitukset olivat jo kiveen hakattuja.

Ulkomaalaishankinnat voivat olla ECHL-tason tusinatavaraa tai tähtiä. Strömwall oli Liigassa kiistaton tähti.

Menneessä aikamuodossa puhuminen on paikallaan, sillä ruotsalaista ei Liigassa ensi kaudella nähdä.

Juttua korjattu kello 9.02. Strömwall teki Jukureita vastaan kaksi maalia, ei yhtä, kuten aiemmin mainittiin. 

Lue myös:

    Uusimmat