Tässä on SM-liigan tuntematon pistepörssin kärki – huono tuuri AHL:ssä toi ruotsalaisen KooKoohon, eikä hän halua lähteä

Jääkiekon SM-liigan pistepörssin ykköspaikkaa on pitänyt jo viikkoja hallussaan 24-vuotias Malte Strömwall. KooKoo-hyökkääjä on nakuttanut kuuteen peliin yhdeksän pistettä, mutta on suurelle yleisölle vielä tuntematon. Kenestä oikein on kyse?

Neljä maalia ja viisi syöttöä on kova tahti kauden alkuun. KooKoon Malte Strömwallille lukemat ovat kuitenkin täyttä totta, ja niillä johdetaan Liigan pistepörssiä. Kolmannella sijalla on niin ikään kouvolalaisjoukkueen hyökkääjä Miikka Pitkänen, joka on Strömwallin ketjukaveri.

Pitkäsellä on kasassa viisi maalia ja kolme syöttöä. Pistepörssissä KooKoo-kaksikon taakse ovat jääneet muun muassa erinomaisesti kauden aloittaneet Oula Palve ja Ilari Filppula.

KooKoon kakkosketju on ollut koko alkukauden muodossa Toni Kähkönen-Pitkänen-Strömwall. Kolmikolla on koossa jo 23 tehopistettä. Strömwallin mukaan ketju ajattelee jäällä samalla tavalla.

– He ovat taitavia pelaajia ja tietävät, että tykkään luistella. Pitkänen toimittaa minulle kiekkoa ja löydämme toisemme, kun menemme maalille. Heidän kanssaan on hyvä pelata, ruotsalainen kertoo MTV Sportille.

Kemiat ovat löytyneet myös yhteisten harrastusten kautta.

– Pelaamme paljon golfia yhdessä, joten meillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Täydennämme toisiamme jäällä.

Pohjois-Amerikka ja pohjemurtuma

Strömwall on 24-vuotias Linköpingin kasvatti. Hän lähti 17-vuotiaana kahdeksi kaudeksi Pohjois-Amerikan juniorisarja WHL:ään, jossa etenkin jälkimmäinen kausi oli menestyksekäs. Strömwall pelasi 66 ottelua piste per peli -tahdilla ja pääsi Ruotsin alle 20-vuotiaiden maajoukkueeseen. Tie vei seuraavalla kaudella SHL:ään Växjöhön.

Seuraavalla kaudella laituri pelasi kolmessa eri SHL-seurassa, eikä vakituista paikkaa löytynyt. Kauden päätteeksi hän siirtyi Allsvenskanissa pelanneeseen AIK:hon, ja ura sai tuulta alleen. Strömwall teki 42 otteluun tehot 25+17 ja lähti koettamaan siipiään jälleen Pohjois-Amerikkaan.

Syksy 2016 alkoi AHL:ssä New York Rangersin farmijoukkueessa. Harjoitusleiri sujui hyvin, mutta vyölle kertyi vain 44 ottelua, sillä hyökkääjä mursi pohjeluunsa joulukuussa.

– Pelit menivät todella hyvin, kunnes loukkaannuin. Minulta jäi väliin kolme kuukautta eli noin 30 peliä. Se oli surullista, hän harmittelee.

Murtumasta luistelukuntoon toipuminen oli raskasta. Strömwall kuitenkin palasi kentille ja pelasi kauden loppuun AHL:ssä. Pisteitä kertyi vain kuusi.

Ruotsalainen halusi säilyttää pelipaikkansa joukkueessa, mutta kohtalo päätti toisin.

– Tein kesällä ennen seuraavaa kautta hullun paljon töitä. Seura kuitenkin päätti antaa muille pelaajille mahdollisuuden ja minut lähetettiin suoraan ECHL:ään. Joukkueella oli NHL-varauksia, joten minulle ei jäänyt paikkaa.

Strömwall soitti ECHL:ään putoamisesta kuultuaan välittömästi agentilleen ja kertoi haluavansa Eurooppaan. Ruotsalaislaituri pelasi uudella sarjatasolla vain kaksi peliä ennen kun pelipaikka KooKoossa varmistui.

Kouvolassa on hyvä olla

Pohjois-Amerikan reissun jälkeen Strömwallin itseluottamus ei ollut huipussaan. KooKoossa tarjolla oleva iso rooli ja rauha kehittyä pelaajana houkuttelivat.

– Halusin löytää pelini takaisin ja pelata taas niin kuin AIK:ssa. Joulun jälkeen tuntui taas siltä, että olen hyvä pelaaja. KooKoossa pystyn harjoittelemaan ja pelaamaan omaa peliäni kaikessa rauhassa.

Debyyttikausi oli vakuuttava. Hän teki 37 ottelussa 14 maalia ja syötti kuusi osumaa. Hyökkääjä oli yksi joukkueensa johtavista pelaajista, joka onnistui ratkaisemaan pelejä tiukoissakin paikoissa.

Ei ole siis ihme, että ruotsalaiselle olisi ollut muitakin ottajia, kun KooKoon jääminen pudotuspelien ulkopuolelle varmistui. MTV Sportin tietojen mukaan Strömwallia kyseltiin myös kauden jälkeen muihin seuroihin, mutta laituri halusi jäädä Kouvolaan.

– Pääsen pelaamaan ylivoimalla ja saan paljon peliaikaa. Olen KooKoossa kärkipelaaja. Voisin pelata tällä hetkellä jossakin toisessa joukkueessa paljon vähemmän, hän huomauttaa.

– Ehkä pelaan muualla toisessa vaiheessa uraani, mutta olen nyt löytänyt pelivarmuuden KooKoossa.

Strömwallin arki pyörii Kouvolassa kodin ja jäähallin välillä. Vapaa-ajallaan hän viettää aikaa etenkin maanmies Erik Karlssonin, tanskalaisen Emil Kristensenin ja norjalaisen Alexander Bonsaksenin kanssa.

Strömwallin tavoitteena on tasaisen kauden pelaaminen.

– Olen nyt tyytyväinen tasaiseen suoritustasooni. Luon joka pelissä maalipaikkoja.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Unelma Pohjois-Amerikasta elää

KooKoon viime kausi oli loukkaantumisten sävyttämä, joten Strömwall toivoo joukkueensa pysyvän melko terveenä läpi pitkän kauden. Pistepörssin voittaminen ei ole käynyt ruotsalaisen mielessäkään.

– Kausi on todella pitkä. Liigassa on paljon hyviä pelaajia, eikä pistepörssin voittaminen ole tavoitteeni.

Pitkän tähtäimen haave ruotsalaislaiturilla on Pohjois-Amerikassa pelaaminen. Strömwall haluaa kuitenkin yrittää uudestaan vasta silloin, kun kokee olevansa todella tarpeeksi hyvä.

– Pohjois-Amerikkaan palaaminen on unelmani ja suuri tavoitteeni. Matka on pitkä. Voi olla, etten edes saa uutta mahdollisuutta. Juuri nyt nautin täällä pelaamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat