Kommentti: Petri Kontiolan loppunäytös on ollut häikäisevää katsottavaa – SM-liigatähti voi lopettaa tyylikkäämmin vain yhdellä tapaa

1:53
Ilves-tähdeltä Petri Kontiolalta jäätävä avojääpommi – HIFK:n Micke-Max Åsten saa keräillä itseään

Ilveksen Petri Kontiola, 38, pelaa uransa viimeistä kautta. Seinäjoen S-kiekon kasvatti on poistumassa näyttämöltä täysin omien ehtojensa mukaisesti, kirjoittaa MTV Urheilun Jere Hultin. 

Kontiolan "viimeinen tanssi" on ollut häikäisevää katsottavaa. 34 ottelussa tehopisteitä on syntynyt 32 kappaletta. Ilves-joukkueen ikänestori takoi joulukuussa maukkaat 3+11=14 tehopistettä yhdeksässä ottelussa. Hänet valittiin oikeutetusti Liigan toimesta kuukauden pelaajaksi.

SM-liiga on viimeisten vuosikymmenien aikana käynyt läpi valtavan murroksen, jonka myötä narratiivi sarjasta puhuttaessa on muuttunut radikaalilla tavalla. Liiga mielletään ensisijaisesti nuorten pelaajien kasvattisarjaksi, jossa maamme suurimmat lupaukset pelaavat 1-3 tykkikautta, jonka jälkeen heitä ei enää kotimaan jäillä näy.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Kontiolan kaltaisten veteraanipelaajien suoritukset osoittavat kuitenkin sen, että tarinaa suomalaisen jääkiekon ympärillä kirjoittavat edelleen vahvasti myös konkaripelaajat.

Argumenttini tueksi todettakoon, että Tapparan Kristian Kuusela, 39, siirtyi tiistaina SM-liigan kaikkien aikojen pistepörssin neljännelle sijalle. Edellä enää Janne Ojanen, Arto Javanainen ja Matti Hagman

Mestaruus puuttuu

Kontiola palasi uransa viimeisiksi vuosiksi SM-liigaan kaudella 2020–21. Tyyli oli vahvasti läsnä heti. Pistepörssin voitto HPK:n paidassa kaikkien aikojen vanhimpana pelaajana.

Viime kaudeksi tie vei Ilvekseen, jossa sydämet sulivat viimeistään puolivälierien seitsemännen ottelun jatkoajalla, kun Kontiola päästi loppuunmyydyn Nokia Arenan – ja samalla koko Ilves-perheen kaksikymmenvuotisesta piinasta lyömällä tupsukorvat välieriin. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

1:34
Kontiola ratkaisi Ilveksen välieräpaikan viime keväänä tällä osumalla. 

Torstain kierroksella Kontiola tinttasi HIFK:n Micke-Max Åstenia tyylikkäällä avojääpommilla. Yksi taklaus ei toki muuta mitään, mutta tilanne oli kuin parin sekunnin mittainen tiivistys siitä, minkälaista päätöstä kolminkertainen MM-hopeamitalisti uralleen on virittelemässä.

Voit katsoa Kontiolan huikean suorituksen pääkuvan videolta. 

Keskushyökkääjän ei tarvitse lopettaa, kun ei enää riittänyt. Hän tulee jättämään kaukalot huipulla, riippumatta siitä, miten Ilveksen kausi tulee päättymään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Joukkueen etu on ollut Kontiolan puheissa vakiotavaraa etenkin koko Ilves-ajan. Lisäksi kun pisteitä syntyy lähes yksi ottelua kohden, on sanottava, että esiripun voi laskea tyylikkäämmin vain yhdellä tapaa – Suomen mestaruuden voittamalla. 

Kontiola on nähnyt NHL:n, KHL:n, olympialaiset ja MM-kisat. Uran aikana mestaruus on kiertänyt tähtipelaajaa. KHL:ssä Kontiola voitti pudotuspelien pistepörssin keväällä 2013, mutta finaaleissa Moskovan Dynamo oli vahvempi. MM-kisoista tuomisina on karvaat kolme hopeaa. 

Vielä pyörii

Ilves pamautti alkukaudesta poikkeuksellisen uutisen, kun Jouko Myrrä sai väistyä Antti Pennasen tieltä. Sarjan kärkipaikalta tehty ratkaisu oli omiaan aiheuttamaan spekulaatioita siitä, mitä Ilves-kopin sisällä tapahtui ennen ja jälkeen kohuratkaisun. Kontiolan mielipiteet ja näkemykset olivat haluttua tavaraa ratkaisun ajankohdan ympärillä.

MTV Urheilun haastattelussa lokakuun alussa Kontiolan maltti piti. Suhtautuminen oli shokeeraavaankin tilanteeseen maanläheinen.

– Luotetaan siihen, että päätökset on tehty Ilves-lakki päässä. Hieman ehkä erikoinen tilanne, mutta tämäkin on bisnestä, Kontiola totesi tuolloin.

Ilves ajautui alhoon valmentajavaihdoksen jälkeen. Sittemmin joukkueen kurssi on kääntynyt tasaisempaan suuntaan. Runkosarjan voittotaistelun osalta kevät on ehkä turhan lähellä, mutta Kontiolan vinkkelistä askelmerkit uran viimeisiin pudotuspeleihin ovat tästä huolimatta lupaavat. 

– Eiköhän se ole näin. Rupeaa olla jonkun muun vuoro tulla tänne pyörimään, Kontiola kertoi lopettamisesta kysyttäessä Aamulehdelle elokuussa 2022. 

Onneksi "Konna" pyörii kaukalossa vielä hyvän tovin. Hyökkääjän käynnissä oleva loppunäytös on tarina, joita SM-liiga kaipaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja