Näkökulma: HPK:n finaalipaikan takana loogisia syitä

Hämeenlinnan Pallokerho on edennyt SM-liigan finaaleihin. Finaalipaikan takana on systemaattista ajattelua, sekä pelin laaja-alaista tutkimista, kirjoittaa MTV Urheilun Otto Leinonen.

HPK ei kuulu SM-liigan suurimpiin joukkueisiin budjetiltaan, kooltaan tai edes mielikuviltaan.

HPK kuuluu SM-liigan suurimpiin kulttuuriltaan, toimintatavoiltaan sekä kokonaisuudeltaan.

Suurin se on ollut ehkä silti pelin suhteen.

Pennanen on osoittanut adjutanttiensa kanssa, ettei edes viiden kärkipelaajan poissaolo haittaa, kunhan peli on kunnossa.

Jatkuvaa kehittymistä

HPK pääsi Pennasen ensimmäisellä kaudellaan pudotuspeleihin, mutta tuolloin matka päättyi puolivälierissä seitsemännessä ottelussa Jyväskylän JYPiä vastaan.

Viime kaudella meno oli vaisumpaa, eikä hämeenlinnalaisjoukkue päässyt ollenkaan pudotuspeleihin. Tällä kaudella HPK on parantanut peliään ja sitä kautta tuloksiaan, mitä pidemmälle kausi on edennyt.

Pudotuspeleissä HPK on lyönyt vastustajat laudalta yksi toisensa jälkeen. Ensin sekava Turun Palloseura ei pystynyt vastaamaan HPK:n vahvaan hyökkäysalueen hyökkäyspelaamiseen ja välierissä Tappara jäi niukasti pysäkille, kun hämeenlinnalaisjuna pyyhälsi ohi.

HPK teki oikeanlaisen analyysin viime kauden jälkeen ja teki täksi kaudeksi oikeita korjausliikkeitä. Fysiikkaharjoittelu on parantunut Timo Turusen johdolla, mikä on näkynyt siinä, että HPK jaksaa taistella ja luistella ottelujen lopuissa.

Pelaajien hyökkäyspelitaitoja on kehitetty systemaattisesti, jotta HPK pystyy pelaamaan pelinopeaa kiekollista peliä.

Pelaajien kaksinkamppailutaitoja on harjoitettu järjestelmällisesti, mikä on puolestaan näkynyt nyt pudotuspeleissä. HPK nimittäin kamppailee erittäin mainiosti laitojen ja päätyjen läheisyydessä.

Myös pelaajien luistelutaitoja on kehitetty ja se on puolestaan näkynyt joukkueen pelitavassa.

Ennen kaikkea HPK:ssa on tutkittu peliä, sen lainalaisuuksia ja todennäköisyyksiä Pennasen johdolla. Pennanen on väsymätön pelin tutkija ja se on näkynyt tällä kaudella.

On luotu huippuunsa viritetty päätypelaaminen hyökkäysalueella, on keksitty jotain uutta alivoimaisten hyökkäyksien suorittamiseen ja on lähestytty peliä todennäköisyyksien kautta.

HPK oli jo runkosarjassa joukkue, joka luo ottelusta toiseen laadukkaita maalipaikkoja, mutta ei päästä vastustajaa laadukkaille maalipaikoille. Läpi kauden Pallokerhon peli on vain parantunut ja parantunut.

Hämeenlinnalaisjoukkue on samalla mainio esimerkki siitä, että pelaajalista tai pelaajabudjetin suurus eivät välttämättä kerro kaikkea. Peli kertoo hyvin paljon ja laadukkaan pelitavan avulla voi saada pelaajat näyttämään paremmilta. Kun pelitapa tukee pelaajien vahvuuksia ja peittää heikkouksia, pelaajat voivat loistaa.

Samalla laadukas pelitapa myös luo selkänojaa ja tuo turvaa pelaajille tilanteissa, joissa heidän itseluottamuksensa on ollut alhaalla. 

Pelin lisäksi kokonaisuus on toiminut mallikkaasti, kehittänyt pelaajia ja nämä asiat ovat vieneet HPK:n finaaliin ensimmäistä kertaa sitten kevään 2010.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja