Naisystävänsä vanhempien luona ensivierailulla ollut mies rusikoi isäpuolen kuoliaaksi paljain nyrkein – "En tykkää naisten hakkaajista"

Mies tappoi toisen miehen paljain nyrkein rusikoimalla Hämeenlinnassa viime syksynä. Silmitöntä väkivaltaa edelsi pahoinpitelijän huuto, ettei hän tykkää "naisten hakkaajista".

Henkirikos tapahtui yksityisasunnossa lokakuun alussa. 

Tapahtumaketju sai alkunsa, kun aikuinen tytär kutsui miesystävänsä perheensä kotiin viettämään iltaa. Paikalla olivat myös asunnossa asuvat vanhemmat, naisen äiti ja isäpuoli.

Tytär oli tuntenut miehen muutaman viikon ajan. Mies ei ollut koskaan aiemmin tavannut naisystävänsä vanhempia.

Vanhemmat olivat juoneet päivän aikana alkoholia, tytär oli kertomansa mukaan selvinpäin. 27-vuotias mies kertoi juoneensa kymmenkunta olutta.

Ilta jatkui alkoholia nauttien, tosin perheen tytär pysytteli selvänä. Noin tunnin kuluttua vieraan saapumisesta vanhemmat alkoivat tapella keskenään keittiössä.

Aviomies löi avokämmenellä vaimoaan. Ensi kertaa kylässä ollut mies meni avioparin väliin ja alkoi hakata vanhempaa miestä paljain nyrkein.

Nyrkkisankari satuili oikeudessa

Oikeudessa 27-vuotias kertoi myöhemmin, että aluksi miehet löivät toisiaan, mutta sitten homma meni lähinnä painiksi ja retuuttamiseksi. Väkivalta taukosi välillä, mutta kaksikko otti 27-vuotiaan mukaan yhteen kaksi kertaa.

Miesvieras kuvaili, miten vaimo kannusti häntä aviomiehensä pahoinpitelyssä, koska mies oli "aina hakannut vaimoaan". Mies ei pitänyt naistenhakkaajista.

Miesvieraan mukaan osapuolet sopivat tilanteen keskenään ja talon isäntä meni nukkumaan. Sitten talon isäntä heräsi, nousi seisomaan ja kaatui tajuttomana lattialle.

27-vuotias kertoi yrittäneensä elvyttää vanhempaa miestä, koska kuvitteli tämän saaneen sydänkohtauksen. Mies kertoi tajunneensa tässä vaiheessa, että uhri kuolee hänen käsiinsä ja huutaneen uhrin vaimolle, että tämä soittaisi ambulanssin.

Miehen mukaan vaimo ei halunnut tehdä tätä. Tämä kaikki oli miehen mukaan saanut hänet shokkiin ja hän oli poistunut asunnosta uhrin vereentyneet vaatteet mukanaan.

Silmitöntä väkivaltaa

Asunnossa paikalla olleen aviovaimon ja tämän tyttären näkemys tapahtumista erosi oleellisesti 27-vuotiaan kertomuksesta. Heidän mukaansa 27-vuotias oli aloittanut avioparin riitelyn seurauksena silmittömän ja yksipuolisen väkivallan.

Uhri ei ehtinyt lyödä nuorempaa miestä kertaakaan ja lopulta keittiö lainehti verestä. Uhri pyysi pahoinpitelijää moneen kertaan lopettamaan.

Väkivalta taukosikin hetkeksi, mutta sitten 27-vuotias hyökkäsi jälleen uhrinsa kimppuun. Nyt väkivalta oli naisten mukaan vieläkin rajumpaa ja verta lensi ympäriinsä.

– Lopeta, eikö riitä jo, vanhempi mies aneli pahoinpitelijää.

Kun hakkaaja vihdoin lopetti, vanhempi mies nilkutti seinistä tukea ottaen olohuoneessaan sijaitsevalle vuoteelleen. Hän totesi vaimolleen "varmaan kuolevansa".

Mies jäi nukkumaan, kun vaimo lähti tupakalle. Vaimo kuuli olohuoneesta voimakkaan kolahduksen.

Kun vaimo palasi olohuoneeseen, aviomies makasi lattialla tajuttomana ja 27-vuotias elvytti tätä. Vaimo soitti hätäkeskukseen, mutta 27-vuotias otti puhelimen häneltä ja katkaisi puhelun. Pahoinpitelijä otti uhrin veriset vaatteet mukaansa ja poistui asunnosta.

Vaimo soitti uudestaan hätäkeskukseen. Tässä vaiheessa aviomies oli jo kuollut.

Harvinainen vamma

Uhri sai pahoinpitelyssä runsaasti vammoja eri puolille kasvoja, päätä ja ylävartaloa. Hänellä oli haavoja ja ruhjeita ympäri kasvoja. Hänen nenäluunsa oli pirstaleina, lisäksi murtumia löytyi lukuisista kylkiluista, rintalastasta ja kilpirustosta kaulalta.

Näiden lisäksi pahoinpitely oli aiheuttanut uhrin keuhkoihin repeämiä ja useita verenvuotoja aivoihin. Raju päähän kohdistettu väkivalta oli aiheuttanut myös harvinaisen kallonpohjavaltimon lähes täydellisen repeämän, mikä aiheutti uhrin kuoleman.

Tällainen vamma syntyy tyypillisesti päähän kohdistetuista iskuista, jolloin pää ojentuu ja aivot heilahtelevat voimakkaasti. Myös liikenneonnettomuuksissa pään retkahdusvamma voi aiheuttaa vastaavan aivovaltimon repeämisen.

Tällainen vamma johtaa nopeasti tajuttomuuteen ja kuolemaan. Oikeus katsoikin, että uhrin kuolemansyyn perusteella 27-vuotiaan kertomus ei voinut pitää paikkansa, vaan tämän oli täytynyt lyödä uhria juuri ennen tämän kuolemaa.

Todettiin erittäin vaaralliseksi

Kanta-Hämeen käräjäoikeus katsoi, että 27-vuotias kohdisti vakavaa ja voimakasta väkivaltaa juovuksissa olevaan vanhempaan mieheen kolme kertaa. Viimeisellä kerralla hänen täytyi tajuta, että pahonpitelyn jatkaminen voi johtaa uhrin kuolemaan.

Käräjäoikeus katsoi, että 27-vuotias Jan-Juhani Olavi Niemi tappoi uhrinsa tahallisesti. Oikeus määräsi hänet mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon, koska hänellä oli jo kontoillaan 19-vuotiaana tehty tapon yritys ja 23-vuotiaana tehty törkeä ryöstö.

Vaarallisuusarviossa mies todettiin erittäin vaaralliseksi muiden hengelle, terveydelle ja vapaudelle. Tästä syystä oikeus määräsi miehen yhdistelmärangaistukseen eli 9,5 vuoden ehdottomaan vankeuteen ja sitä välittömästi seuraavaan vuoden valvontaan.

Yhdistelmärangaistus tarkoittaa sitä, että henkilö joutuu istumaan rangaistuksensa kokonaan ja pääsee kokeilemaan normaalielämää vankilan ulkopuolella vain valvontapanta jalassa ja tiukasti valvottuna.

Oikeus määräsi miehen maksamaan uhrin kahdelle omaiselle yhteensä lähes 15 000 euroa kärsimyskorvauksia.

Lue myös:

    Uusimmat