Tuntematon mies änkeytyi kylään ja sitten hänen päässään naksahti – potkuja kiitokseksi tupakasta ja puukkoa lämpimistä voileivistä

Ensin oli mukavaa, sitten entuudestaan tuntemattomalla miehellä äkisti "naksahti päässä" ja hän hyökkäsi veitsen kanssa seurassaan olleen miehen kimppuun Raahessa. Vakava väkivalta olisi voinut päättyä uhrin kuolemaan, ellei veitsen terä olisi tyssännyt luuhun ja uhri päässyt pakenemaan vessaan.

Mitään syytä puukotukselle ei ollut, kuten ei samana päivänä tapahtuneille kahdelle muullekaan pahoinpitelylle.

Rikokset tapahtuivat syyskuussa 2021. Mies oli tuomittu kesällä 2017 tapon yrityksestä ja syksyllä 2019 törkeästä pahoinpitelystä.

Nyt Itä-Suomen hovioikeus määräsi 36-vuotiaan Jani Aukusti Kosamon neljäksi vuodeksi ja 11 kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Koska THL oli katsonut hänet erittäin vaaralliseksi muioden hengelle ja terveydelle, vapauduttuaan mies joutuu lisäksi vuodeksi valvontaan.

Mies oli saanut saman tuomion Oulun käräjäoikeudesta.

Puukkoa kiitokseksi 

Vakavampi väkivallanteoista tapahtui, kun 36-vuotias päätyi itselleen entuudestaan tuntemattoman vanhemman miehen matkaan eräästä toisesta asunnosta. Vanhempi mies oli käynyt asunnossa ja lähtenyt sieltä pois, koska ei tuntenut suurinta osaa siellä olleista henkilöistä.

Hänen mukaansa lähti 36-vuotias asiallisesti käyttäytynyt mies. Vanhempi mies istui tämän kanssa hetken pihakeinussaan ja päätti sitten tarjota olutta ja lämpimiä voileipiä vieraalle.

Kun asukas sitten kävi tupakalla ennen nukkumaanmenoa, hän pyysi tuntematonta poistumaan. Kun asukas käänsi selkänsä, 36-vuotias ryntäsi yllättäen hänen kimppuunsa leipäveitsen kanssa.

36-vuotias löi uhrinsa maahan, potki tätä, kuristi ja karjui tappavansa miehen. Uhkauksia syytäessään 36-vuotias piti veistä uhrinsa kurkulla, viilsi tätä kasvoihin ja iski lopulta veitsen tämän selkään.

Uhrin onneksi veitsenterä pysähtyi luuhun noin kolmen sentin syvyydessä.

Kävi muidenkin kimppuun

Puukotuksen uhri onnistui lopulta harhauttamaan puukkomiestä päästämään hänet vessaan. Uhri soitti vessasta hätäkeskukseen ja tuntematon poistui asunnosta.

Samana päivänä 36-vuotias soitti toisen asunnon ovikelloa ja pyysi tupakkaa. Asunnossa oli paikalla mies ja nainen, joita kumpaakaan 36-vuotias ei tuntenut.

Asukkaat tarjosivat asiallisesti käyttäytyneelle tuntemattomalle tupakkaa, tämä lampsi kutsumatta asuntoon sisään ja istui sohvalle. Kun 36-vuotias pyysi drinkkiä, kaksikko ajatteli, että miksipä ei.

Sitten 36-vuotias hyökkäsi yllättäen pöydän yli toisen miehen kurkkuun kiinni hokien jotakin velasta. Mitään velkaa ei ollut olemassa.

Hyökkääjä kaatoi uhrin tuoleineen niin, että tämä löi päänsä. Lisäksi hän kuristi ja potki päähän uhriaan. Kun seurueessa ollut nainen yritti estää väkivallan, 36-vuotias tempaisi hänet nyrkillä maahan.

Tämän jälkeen 36-vuotias poistui asunnosta ja miesasukas kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan.

Kiisti kaiken

Oikeudessa 36-vuotias väitti, että molemmissa seurueissa miehet olivat provosoineet häntä. Samaan aikaan 36-vuotias kuitenkin totesi, ettei muista kummastakaan tilanteesta mitään, ei edes sitä, oliko hän paikalla.

Mies kiisti rikokset.

Kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL totesi miehen mielentilatutkimuksessa ja vaarallisuusarviossa erittäin vaaralliseksi muiden hengelle ja terveydelle, 36-vuotias totesi, etteivät tutkimuksen tulokset vastaa todellisuutta.

Oman käsityksensä mukaan mies ei ollut vaaraksi muille ja hän vetosi siihen, että hänen aiemmin tekemänsä väkivaltarikokset olivat vain yksittäisiä tapahtumia ja niinä kertoina hän oli nauttinut runsaasti alkoholia.

Miehen mukaan hänen elämänhallintansa oli kunnossa, hänellä oli perhe ja hän oli valmistumassa ammattiin.

Vaarallisuusarvion mukaan miehellä on epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö, hän sekakäyttää päihteitä runsaasti ja on aloittanut rikokset jo nuorella iällä. Lisäksi miehellä oli puutteita tunnistaa ja hallita tunteitaan ja hän piittasi vain vähän toimintansa seurauksista.

Kärsimyskorvauksia 7000 euroa

Itä-Suomen hovioikeus totesi 36-vuotiaan syylliseksi tapon yritykseen ja kahteen pahoinpitelyyn.

Lisäksi tuomittu joutuu maksamaan puukottamalleen miehelle 6000 euroa ja toiselle pahoinpitelemälleen miehelle 1000 euroa kärsimyskorvauksia.

Tuomittu on ollut vangittuna tapahtumapäivästä lähtien ja määrättiin edelleen pidettäväksi vangittuna.

Lue myös:

    Uusimmat