Oikeus passitti Jyväskylässä naisen teloittaneen 23-vuotiaan mielentilatutkimukseen – nainen virui asunnossa kuolleena viikkoja ennen löytymistä

Jyväskylän käräjäoikeus katsoi 23-vuotiaan miehen syylliseksi kolmekymppisen naisen surmaamiseen ja määräsi hänet mielentilatutkimukseen. Lisäksi mies joutuu vaarallisuusarvioon, jossa selvitetään katsotaanko hänet erittäin vaaralliseksi muiden hengelle ja terveydelle.

Oikeus ottaa kantaa rikosnimikkeeseen, kun mielentilatutkimuksen ja vaarallisuusarvion tulokset ovat vahvistuneet. Oikeus kuitenkin katsoi miehen syyllistyneen syytteiden mukaisiin tekoihin.

Oikeus käsitteli rikoksia viime viikon keskiviikkona ja antoi asiasta välituomionsa heti seuraavana päivänä eli torstaina 27. heinäkuuta.

Syyttäjä vaati miehelle elinkautista vankeustuomiota viime maaliskuun alussa tapahtuneesta murhasta, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, kahdesta ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Mies kiisti murhan mutta myönsi tapon.

Henkirikos paljastui Jyväskylässä maaliskuussa, kun poliisi löysi kolmekymppisen naisen kuolleena tämän asunnosta. Nainen oli ehtinyt virua asunnossa reilun kahden viikon ajan.

Poliisi selvitti naisen kuolemaa aluksi tavanomaisena kuolemansyyselvityksenä, mutta alkoi pian epäillä asiassa tappoa. Tutkinnan edetessä rikosnimike vaihtui murhaksi.

Kostomotiivi

Käräjäoikeus katsoi, että murha tapahtui 5. maaliskuuta. Mies oli ottanut uhriinsa yhteyttä Telegram-viestisovelluksen välityksellä, kaivanut tästä kuvia tämän jälkeen sosiaalisesta mediasta ja sopinut tapaamisen naisen luokse.

Syyttäjän mukaan mies tunnisti naisen jo kuvien perusteella tuttavakseen,jolla oli ollut aiemmin eri nimi. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että tunnistaminen tapahtui parkkipaikalla naisen luona.

Tämän jälkeen osapuolet menivät naisen asuntoon, jossa mies alkoi vaatia naista hommaamaan paikalle naisen tuttavan. Kyseinen tuttava oli ollut osallinen tapahtumassa, jossa miehen sormi oli aiemmin katkaistu.

Nainen ei suostunut järjestämään tuttavaansa paikalle, jonka seurauksena mies pakotti naisen vatsalleen makuuhuoneen sängylle ja ampui tätä teloitustyylisesti päähän kosketusetäisyydeltä. Nainen kuoli vammoihinsa.

Motiivina tekoon oli kosto.

Rankka rikoshistoria

Kun poliisi otti 23-vuotiaan kiinni ja tämä istui tutkintavankeudessa, mies uhkasi vankilan sosiaalityöntekijälle, että tappaisi asiassa todistajana kuullun naisen. Poliisi oli kuulustellut kyseistä todistajaa ja tämä oli todistajan velvollisuuksien mukaisesti puhunut poliisille totta.

Mies sanoi sosiaalityöntekijälle, että hoitaisi vankilasta käsin asiat niin, että kyseinen todistaja kuolee. Sosiaalityöntekijä ilmoitti asiasta poliisille.

Mies kiisti uhanneensa todistajaa, mutta muiden henkilöiden kertomukset asiasta vakuuttivat oikeuden tapahtumien kulusta.

Ampuma-aserikokset koskivat toimivaksi ampuma-aseeksi muunneltua ilmapistoolia ja luvatonta haulikkoa patruunoineen. Huumausainerikos koski pieniä määriä amfetamiinia, kannabista ja bentsodiatsepiinejä.

23-vuotiaalla on rankka rikostausta. Vuoden 2019 lopulla hän syyllistyi törkeään ryöstöön ja kesällä 2020 tapon yritykseen. Hänet on tuomittu molemmista rikoksista.

MTV:n rikostoimittajat: Kokkolassa ja Helsingissä murhat, Porissa lapsikaappaus 9:19
Rikostoimittajat keskustelivat alkukesästä Kokkolan ja Helsingin murhista, joissa niissäkin käytettiin tekovälineenä ampuma-asetta.

Lue myös:

    Uusimmat