Vantaan matkasellimurhaajille elinkautiset vankeusrangaistukset: "Kidutustyyppistä pitkäkestoista väkivaltaa"

Vantaan sellimurhasta syytetyt todettu erittäin vaarallisiksi – rikostoimittaja Tiia Palmén avaa mielentilatutkimuksen tuloksia 11:46
Katso myös: Vantaan sellimurhasta syytetyt todettu erittäin vaarallisiksi – rikostoimittaja Tiia Palmén avaa mielentilatutkimuksen tuloksia

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi tänään 20-vuotiaan Abshir Diini Muyen ja 24-vuotiaan Perttu Oskari Pyynösen Vantaan vankilan matkasellissä tapahtuneesta murhasta ja törkeästä raiskauksesta elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Henkirikos tapahtui vankilan matkasellissä viime vuoden tammikuun lopulla.

Käräjäoikeus katsoi aiemmin välituomiossaan, että molemmat syytetyt kohdistivat uhriin väkivaltaa. Miehille tehtiin mielentilatutkimus ja vaarallisuusarvio.

Sekä Pyynönen että Muye todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeisiksi, eli he ymmärsivät tekonsa. Kumpikaan nuorista miehistä ei siis ole tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa. Miesten todettiin tehneen tekonsa täydessä ymmärryksessä. Kumpikin miehistä todettiin myös erittäin vaaralliseksi toisen ihmisen hengelle tai terveydelle.

Olisivat voineet keskeyttää teon

Oikeus katsoi, että Pyynönen ja Muye toimivat yhdessä, harkitusti ja suunnitelmallisesti. Oikeuden mukaan heillä teon aikana aikaa harkita tekoaan ja luopua siitä, mutta he jatkoivat sitä, vaikka he ovat mielentilatutkimuksenkin perusteella olleet kykeneviä toimimaan toisinkin. Tappotahallisuus ja vakaa harkinta täyttyivät kummankin vastaajan osalta.

– Vastaajat ovat aiheuttaneet asianomistajalle pitkäkestoista ja objektiivisesti arvioiden voimakasta kärsimystä. Tekoa on pidettävä henkirikoksenakin raakana ja julmana. Tappo on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä ottaen huomioon teko-olosuhteet, suljettu tila, tekijöitä on ollut kaksi sekä se, että asianomistaja on ollut puolustuskyvytön eikä ole antanut teolle mitään syytä, oikeus toteaa.

Oikeus määräsi Pyynösen ja Muyen yhteisvastuullisesti korvaamaan uhrin vanhemmille henkirikoksen aiheuttamasta kärsimyksestä vaatimusten mukaisesti kummallekin 15 000 euroa sekä lisäksi hautajaiskulut ja toiselle vanhemmalle vielä lisäksi tilapäisestä psyykkisestä haitasta 7 500 euroa.

Lisäksi syytetyt määrättiin yhteisvastuullisesti korvaamaan uhrin sisaruksille henkirikoksen aiheuttamasta kärsimyksestä vaatimusten mukaisesti kullekin 6 000 euroa.

Uhrin äiti on tuomioon tyytyväinen.

– Olen tyytyväinen, että tekijät tuomittiin murhasta. Epäilen kuitenkin, että asian käsittely jatkuu hovissa, hän sanoo.

Raakaa ja julmaa väkivaltaa

Sellimurhan uhriksi joutunut 21-vuotias mies surmattiin sadistisesti Vantaan vankilan matkasellissä tammikuun lopussa vuonna 2022. Uhriin oli kohdistettu raakaa väkivaltaa yli kahden vuorokauden ajan. Tekijät myös raiskasivat uhrin törkeällä tavalla.

Uhria kidutettiin ensin useiden päivien ajan ja lopulta hänet tukehdutettiin hengiltä. Uhri oli tuomittu 14- ja 15-vuotiaisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Syyttäjän mukaan matkasellimurha oli jopa murhaksi erityisen raaka.

– Teko on erityisen raaka, se on myös erityisen julma ja se on tehty vakaasti harkiten. Se on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Kyllä tämä teko on meidän mielestämme myös murhana poikkeuksellisen törkeä. Tässä on kidutustyyppistä pitkäkestoista väkivaltaa. Uhria on nöyryytetty ja kidutettu, teossa on käytetty useita välineitä. Tässä täyttyy myös vakaa harkinta. Tekijöillä on ollut useampi tunti aikaa harkita tätä tekoa. On kirjoitettu itsemurhaviesti ja yritetty lavastaa itsemurhaksi tämä teko, syyttäjä Emilia Ilander-Raulahti perusteli oikeudessa.

– Teko on ollut todella pitkäkestoinen ja aiheuttanut asianomistajalle kipua, kärsimystä ja varmasti suurta pelkoa. Teossa on käytetty lukuisia eri tekotapoja ja välineitä. Asianomistajaa on lyöty, potkittu, poltettu kiehuvalla vedellä, hänelle on syötetty tupakantumppeja ja juotettu virtsaa sekä pesuainetta, hänen ranteitaan on viilletty ja hänet on tukehdutettu, Ilander-Rauhahti sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat