Mainos

Naistutkija: Intian raiskaukset kertovat välinpitämättömyydestä

Intian maine sai uuden tahran, kun maailmalle levisi tänään uutinen tanskalaisnaisen joutumisesta joukkoraiskauksen uhriksi Delhissä.

51-vuotias nainen kertoi joutuneensa raiskatuksi myöhään eilen, kun hän oli eksynyt palatessaan hotellilleen museokäynniltä. Väkivallanteko tapahtui lähellä Delhin päärautatieasemaa.

– Nainen ilmoitti hyökkäyksestä poliisille ja tutkimme asiaa, kertoi poliisin edustaja Deepak Mishra uutistoimisto AFP:lle.

Naiselta varastettiin puhelin, rahaa ja muuta omaisuutta. Nainen ei Mishran mukaan suostunut lääkärin tarkastukseen raiskauksen varmentamiseksi. Toinen, nimetön poliisin edustaja arvioi AFP:lle tanskalaisen olevan traumatisoitunut.

– Hän kykeni silti selvästi palauttamaan mieleen tapahtumasarjan.

Nainen lähti tänään kohti Tanskaa.

Illalla Delhin poliisi ilmoitti pidättäneensä kaksi miestä, joiden epäillään olevan yhteydessä raiskaukseen. Toisen hallusta löytyi uhrin iPod, toisen hallusta silmälasikotelo ja 1 000 rupiaa (noin 12 euroa) käteistä.

Oikeusjärjestelmä ei tue uhreja

Intian raiskaukset ovat nousseet otsikoihin useasti kuluneen vuoden aikana. Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattila pitää silti tanskalaisnaisen tapausta poikkeuksellisena.

– Se kertoo yleisemmin naisiin kohdistuvasta välinpitämättömyydestä, Mattila sanoo.

– Tekijät tietävät, että tästä voi tulla seuraamuksia. Silti he suhtautuvat oikeuslaitokseen näin välinpitämättömästi.

– Perinne on se, että seksuaalirikoksista ei nosteta syytteitä tai niistä luovutaan jossain vaiheessa. Jos rangaistus tulee, se on lievä, Mattila sanoo.

Varsinkaan köyhät ihmiset eivät ole Intiassa saaneet oikeusjärjestelmältä tukea.

Intian naisten asemaa tutkinut Mattila arvioi, että seksuaalinen väkivalta liittyy syvään juurtuneeseen sukupuolten epätasa-arvoon.

– Perheessä on oltava poika, joka elättää vanhempansa. Tyttö tietää suuria menoja, koska köyhätkin perheet joutuvat maksamaan hänestä suuret myötäjäiset.

Mattila näkee silti joitakin merkkejä paremmasta. Raiskauksista on alettu ilmoittaa enemmän poliisille, ja lainsäädäntöä on tiukennettu ja ollaan mahdollisesti yhä tiukentamassa.

– Medialla ja kansalaisjärjestöillä on ollut tässä positiivinen rooli. Intialaiset kansalaisjärjestöt ovat aktiivisesti kampanjoineet seksuaalista väkivaltaa vastaa ja ovat saaneet liikkeelle paljon tavallista kansaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.