"Naisten määrää pitää kasvattaa kolmesta syystä" – Suomen teknologiateollisuus kaipaa naisia alalle, mutta kärsii ennakkoluuloista

Teknologiayritykset haluavat yhä useamman naisen hakeutuvan alalle töihin 8:11
Katso Teknologiateollisuuden Laura Juvosen ja TietoEVRYn Satu Kiiskisen haastattelu kokonaisuudessaan.

Teknologiateollisuus haluaa enemmän naisia alalle. Esteinä ovat mielikuvat ja opinnoissa tehtävät valinnat.

Koko teknologia-alan henkilöstöstä noin 20 prosenttia on naisia. It-alalla vastaava luku on 28 prosenttia. Tämä luku ei ole kovin nopeasti muuttumassa, mikäli opiskelijoiden sukupuolijakaumaa on uskominen.

– Siinä on kehitystä oikeaan suuntaan, mutta toki se on hidasta. Ala työllistää Suomessa suoraan yli 300 000, joten siinä kestää aikaa, että muutoksia tapahtuu, toteaa Uutisaamussa vieraillut Teknologiateollisuuden kasvun ja uudistumisen johtaja Laura Juvonen.

TietoEVRY on kuitenkin ottanut kunnianhimoisen tavoitteen, jossa ei jäädä odottelemaan.

– Suomen johtoryhmästä puolet ovat naisia. Tavoite on, että vuoteen 2030 mennessä puolet ovat naisia, TietoEVRYn Suomen maajohtaja Satu Kiiskinen sanoo.

Maailmanlaajuisesti TietoEVRYssä työskentelee 24 000 ihmistä.

– Koemme, että naisten määrää pitää kasvattaa kolmesta keskeisestä syystä. Tasa-arvon edistäminen luo enemmän innovaatioita ja parempia päätöksiä. Se korreloi organisaation menestyksen kanssa. Osaajapulan ratkaisemiseksi myös naisten pitää tulla mukaan, Kiiskinen kertoo.

– Kolmas syy on se, että me kaikki käytämme teknologiaa päivittäin. Siihen pitää tuoda mukaan naisten näkökulmaa, Kiiskinen jatkaa.

Kiiskinen nostaa esille algoritmit, jotka hänen mukaansa "tulevat ohjailemaan ihmisten elämää ja valintoja". Algoritmit määrittelevät esimerkiksi sen, millaisia mainoksia kukin netissä näkee. Algoritmeista voi Kiiskisen mukaan tulla yksipuolisia, jos niitä tehdään vain yhdestä näkökulmasta.

"Hyviä tarinoita ja roolimalleja"

Teknologiateollisuuden Juvosen mukaan alalla on todella kova pula tekijöistä.

– Alalla on töitä enemmän kuin löytyy tekijöitä. Erityisesti korkeamman osaamisen tarve kasvaa, mikä liittyy vahvasti digitalisaatioon. Ilmastonmuutoksen ratkaisu riippuu paljon siitä, onko teknologioita, kehitetäänkö niitä ja saadaanko niitä vietyä käytöntöön, hän arvioi.

Miksi niin harva nainen sitten työskentelee teknologian parissa?

– Mielikuvat ovat ensimmäinen syy. Jos ajatellaan, että työ on koodausta kopissa. Mutta jos puhutaan alalla oleville naisille, niin he sanovat, että päinvastoin, alalla on paljon vapauksia ja mielenkiintoisia, kansainvälisiä töitä. Paljon ongelmanratkaisua joustavissa tiimeissä, Juvonen sanoo.

Kiiskinen toteaa, että "naisista on jonkin verran myyttejä teknologia-alalla".

– Puhutaan tiedostamattomista ennakkoluuloista. Tarvitaan hyviä tarinoita ja roolimalleja. Oletetaan, että alalle päädytään teknisen koulutuksen kautta. Tärkeintä on, että hahmottaa kokonaisuuksia. Täytyy olla jatkuva nälkä oppia ja ottaa vastuu omasta osaamisesta.

Juvonen kuitenkin korostaa opintojen merkitystä.

– Koulussa tehtävät valinnat rajaavat aika paljon mahdollisuuksia. Matematiikan opiskelu on se suurin yksittäinen tekijä. Siinä on nyt onneksi tapahtunut positiivista kehitystä, Juvonen muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat