Mainos

Näistä aiheista ihmiset valittivat Halosen kaudella

Presidentti Tarja Halosesta on tehty kahden presidenttikauden aikana 12 kantelua valtioneuvoston oikeuskanslerille. Asiasta kertoi ensimmäisenä Seinäjoen Sanomat.

Eksoottisin valituksista koskee siitä, minkä vuoksi Halonen myönsi Saudi-Arabian kuninkaalle Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkin vuonna 2007. Oikeuskansleri tyytyi toteamaan, ettei hänellä ollut perusteita ryhtyä tutkimaan asiaa.

Tuorein valituksista koskee viime kevään hallituksen muodostamisen kuvioita. Uuden työnjaon mukaan kirkolliset asiat eivät nykyisin enää kuulu kulttuuri- ja urheiluministerin vaan sisäministerin toimialalle. Helsingin Yliopiston Vapaa-ajattelijayhdistys Prometheus ry valitti siitä, että uskovaisena sisäministeri Päivi Räsänen ei voi käsitellä kirkollisasioita objektiivisesti.

Oikeuskansleri kuitenkin vastasi, ettei kirkollisasioiden uskominen ministerille riipu hänen uskonnollisesta suuntautumisestaan.

Vaaroja tiedotustilaisuudessa

Onpa Halosen kaudella kanneltu siitäkin, että presidentin politiikan toimittajien tiedotustilaisuudessa antama lausunto oli Suomelle vahingollinen. Oikeuskanslerin mukaan Halonen kuitenkin käytti tiedotustilaisuudessa kaikille yhteistä ilmaisunvapautta.

Erään valittajan mielestä Halonen toimi väärin, kun hän avasi valtiopäivät vuonna 2007, vaikka eduskuntatyöhön oli ilmoittautunut vain 198 kansanedustajaa ja eduskuntaan kuuluu 200 kansanedustajaa. Oikeuskanslerin mukaan valtiopäivien avaaminen ei ollut virheellistä.

Nimipakka sekaisin

Useassa kantelussa valitetaan Ritva Viljasen nimittämisestä sisäasiainministeriön kansliapäälliköksi ja moititaan Halosen olevan esteellinen päättämään asiasta. Oikeuskanslerin mukaan oikeudellisia esteitä nimitykselle ei ollut, eikä Halonen ollut esteellinen.

Myös professori Dan Fränden nimittäminen korkeimman oikeuden määräaikaiseksi oikeusneuvokseksi on poikinut kaksi kantelua. Valittajien mielestä Frände ei ollut ilmoittanut sidonnaisuuksistaan ennen nimitystään, ja hänen työkokemustaan pidettiin liian heikkona tuomarin virkaan.

Oikeuskanslerin mukaan Fränden pätevyys riitti tehtävään. Frände oli myös toimittanut tarvittavat sidonnaisuusilmoitukset oikeusministeriölle, mutta se, ettei kantelija ollut niitä löytänyt, johtui valtioneuvoston omien asiakirjojen puutteista.

Eräs kantelija on ollut huolissaan Sinikka Salon nimittämisestä Suomen Pankin johtajaksi, kun valtioneuvosto ehdotti tehtävään ensin toista henkilöä. Oikeuskanslerin vastauksesta kuitenkin selviää, ettei Halonen tehnyt asiassa virheitä.

Tuula Snabb Oikeuskanslerinvirastosta kertoo, että Halonen ei ole ainoa presidentti, jonka toimista on valitettu – valituksia on kertynyt aiemmistakin presidenteistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.