Mainos

Näissä kunnissa on eniten pahoinpitelyitä asukasta kohti – taustalla tuttu syy

Pahoinpitelytilastot kertovat karuja lukuja Suomen kunnista.

Pahoinpitelytilastoista poliisin kanssa keskustellessa nousee usein yksi sana: alkoholi. Suomessa viinan voimalla tapetaan ja ajetaan, mutta erityisesti tapellaan.

MTV3 Uutiset pyysi Poliisiammattikorkeakoululta tilastoja Suomessa vuosina 2003-2013 tehdyistä pahoinpitelyistä.

Lukuja pyydettiin lievistä pahoinpitelyistä, pahoinpitelyistä sekä törkeistä pahoinpitelyistä. Luvut kertovat poliisin pahoinpitelyistä aloittamien esitutkintojen määrän.

Voit liikkua kartan sisällä ja tarkastella eri kuntien tietoja klikkaamalla. Tilastoihin on laskettu yhteen kaikki tekomuodot. Väritys kuvaa pahoinpitelyjen määrää vuonna 2012 suhteessa kunnan asukaslukuun.

Tilastoista käy ilmi, että pahoinpitelyt ovat kasvaneet tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Huippuvuonna 2011 poliisilla oli esitutkinnassa lähes 40 000 pahoinpitelytapausta, joista lieviä oli reilut 11 000, pahoinpitelyjä yli 26 000 ja törkeitäkin pahoinpitelyjä lähes 2 000.

Asukasmäärän suhteutettuna pahoinpitelyjä on paljon esimerkiksi Pohjois-Savon maakunnassa.

– Vaikea sitä selittää, perinteisesti Ylä-Savossa väkivaltaisia kuntia ovat olleet Iisalmi ja Kiuruvesi. Alkoholi on mukana varmasti lähes kaikissa tapauksissa, harvemmin pahoinpitelyjä selvin päin tehdään. Työttömyys voi olla alkoholin lisäksi yksi selittävä tekijä, ylikonstaapeli Seppo Ryhänen Pohjois-Savon poliisista kertoo MTV3 Uutisille.

Ryhänen muistelee, että 1990-luvun loppupuolella Kiuruvedellä tapahtui vuoden aikana peräti seitsemän henkirikosta.

– Mutta suoraa selittäjää korkeille väkivaltaluvuille ei ole löydetty.

Kittilä Lapin väkivaltaisin kunta

Luonnollisesti eniten pahoinpitelyjä tapahtuu suurissa kaupungeissa, mutta yhtenä esimerkkinä nousee väkimäärältään pieni lappilainen kunta Kittilä.

Komisario Veijo Anuntin mukaan asialle löytyy myös luonteva selitys, sillä kunnassa sijaitseva Levi tuo alueelle paljon turisteja.

– Meillä on 6 500 asukasta, mutta kevätsesongin aikaan tänne tulee jopa 30 000 ihmistä lisää. Silloin aina sattuu ja tapahtuu. Kyllä Kittilä on tilastoissa turistien ja matkailijoiden vuoksi.

Kittilän naapurikunnassa Kolarissa on Ylläs, mutta siellä pahoinpitelyjä tapahtuu huomattavasti Kittilää vähemmän.

– Leville tullaan, vaikka lasketteleminen ei kiinnostaisikaan. Tänne houkuttelee iltaelämä. Paljon käy turisteja, jotka Levin reissun aikana eivät edes käy rinteessä tai ladulla. Ylläkselle puolestaan tullaan hiihtämään ja lomanviettotapa on muutenkin erilainen.

Anunti mainitsee, että Levillä riehuvat muutkin kuin suomalaiset.

– Alueella käy myös paljon ulkomaalaisia. Viime aikoina norjalaiset ovat kunnostautuneet. Heillä on railakkaampi tapa viettää viikonloppua.

– Valitettavan paljon täällä tapahtuu myös perheensisäisiä pahoinpitelyjä. Mökillä otetaan alkoholia, sitten syntyy riitaa, joka päättyy pahoinpitelyyn.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.