Naispappien asema kirkolliskokouksen työlistalla

Tämän viikon kestävän kirkolliskokouksen aikana keskustellaan naispappien asemasta. Myös arkkipiispan vaalitapaan harkitaan muutosta.

Naispappien aseman selkeyttäminen ja arkkipiispan vaalitavan muutos puhuttavat tänään Turussa alkanutta kirkolliskokousta. Kokous käsittelee Mikkelin hiippakuntakokouksen esityksen ja kokousedustaja, varatuomari Kari Lehtolan aloitteen, joissa kummassakin vaaditaan naispappien syrjinnän lopettamista.

Tulkintaerimielisyyksiä on aiheuttanut vuonna 1986 kirkolliskokouksen hyväksymä toivomusponsi, jonka mukaan naispappeuden torjujilla tulee olla kirkossa toimintavapaus.

Arkkipiispa Jukka Paarman mukaan naispappeus ei ole kirkolle ongelma. Paarma sanoi, että kiistakysymyksissä on vedottu ponteen, vaikka sillä ei ole kirkkolain asemaa.

-Laissa - kirkkolain ja kirkkojärjestyksen tasolla - on kaikki tehty mitä naisten aseman hyväksi voidaan tehdä. Meillä ei ole minkäänlaista eroa nais- ja miespappien osalta siinä suhteessa. Ongelmat tulevat esille menettelytavoissa. Nyt kirkolliskokouksessa esille tulevissa aloitteissa onkin mielestäni kysymys naispappien suojeluohjelmasta, arvioi Paarma.

Naispappeuteen liittyvät aloitteet jäänevät nyt alkaneessa kirkolliskokouksessa keskustelun asteelle. Päätöksiä niistä saataneen seuraavassa eli marraskuussa pidettävässä kokouksessa.

Kirkolliskokous käsittelee myös arkkipiispan vaalitavan kehittämistä. Kirkkohallitus esittää vaalitapaan muutosta, joka lisäisi muiden hiippakuntien kuin Turun arkkihiippakunnan osuutta arkkipiispan vaalissa. Lehtolan tekemässä aloitteessa ehdotetaan, että arkkipiispan valinta siirrettäisiin kirkolliskokoukselle.

Kristillisillä kirkoilla yhteinen rintama sotaa vastaan

Arkkipiispa Paarma muistutti kirkolliskokouksen avajaispuheessaan, että vastikään käyty Irakin sota ja sitä edeltänyt keskustelu väkivallan käytön oikeutuksesta merkitsi kristillisille kirkoille haastetta eettiseen pohdintaan ja kannanmäärittelyyn. Vanha kysymys oikeutetusta sodasta heräsi jälleen eloon. Kirkkojen kannat olivat kuitenkin harvinaisen yhdensuuntaisia.

-Onkin todettu, että sitten 1980-luvun rotuerottelupolitiikan vastustamisen, kristilliset kirkot eivät ole olleet mistään asiasta niin yksimielisiä ja niin laajana joukkona samassa rintamassa kuin nyt pitäessään ennaltaehkäisevää hyökkäysiskua eettisesti epäoikeutettuna, sanoi arkkipiispa.

Kirkolliskokous päättyy perjantaina.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 05.05.2003).

Lue myös:

    Uusimmat