Naisleijonien olympiamitalisti ottaa kantaa maajoukkueen kiirastuleen: "Arvostus omalle tekemiselle ei tule huutelemalla"

Nykyään C Moren jääkiekkotiimissä asiantuntijana toimiva Annina Rajahuhta kertoo seuranneensa Naisleijonien ympärillä vellovaa keskustelua surullisena. Maajoukkueessa MM-hopeaa ja kaksi olympiapronssia voittanut Rajahuhta kommentoi vyyhtiä MTV Urheilulle.

Naisten jääkiekkomaajoukkue on joutunut tuoreimpaan pyörremyrskyyn sen jälkeen, kun viime viikolla maalivahti Noora Räty julkaisi kirjan, jossa hän kritisoi Naisleijonien pitkäaikaista päävalmentajaa Pasi Mustosta.

Mustosesta on aloitettu myös Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) tutkinta. Perusteena on Pelaajayhdistykselle tammikuussa toimitettu tieto, jonka mukaan 16 Naisleijonien maajoukkueeseen kuulunutta pelaajaa on kokenut asiatonta kohtelua Mustosen toimesta. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ex-maajoukkuepelaaja, nykyisin C Morella asiantuntijana toimiva Annina Rajahuhta on seurannut keskustelua surullisena. Hänen oma kokemuksensa jääkiekon parissa on pääasiassa positiivinen.

– Itse olen saanut lajilta niin paljon hyviä kokemuksia. Naisten jääkiekko on ollut viime aikoina uutisissa oikeastaan vain kohujen ja negatiivisten, kaukalon ulkopuolisten asioiden takia, Rajahuhta sanoo.

Mustosen aikana Naisleijonat saavutti historiallisen MM-hopean. Vuonna 2014 aloittaneen Mustosen aikakaudella naisten maajoukkue kehittyi Rajahuhdan näkemyksen mukaan merkittävästi. Tämä huomio on jäämässä täysin paitsioon.

– Eniten harmittaa, että kohujen alle tuntuu hautautuvan se, miten paljon maajoukkuetoiminta on kuitenkin mennyt viimeisen 10 vuoden aikana eteenpäin, kaksinkertainen olympiamitalisti toteaa.

"Joskus koin kommunikoinnin haasteita"

Rajahuhta ei itse ole kokenut asiatonta käytöstä tai epäasiallisuuksia aikanaan Naisleijonissa. Tämä ei hänen mukaansa kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö maajoukkuetoiminnassa voisi joskus kokea tulleensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti.

– Joskus koin kommunikoinnin haasteita. On saattanut myös olla ratkaisuja, jotka ovat tuntuneet epäreiluilta. Isossa kuvassa keskiössä oli aina kuitenkin urheilullinen vaativuus ja pelaajia vietiin koko ajan eteenpäin, hän selventää.

– Omista maajoukkuevuosista on toki jo kulunut aikaa, ja asiat ovat asettuneet perspektiiviin. Ymmärrän, että mikään ei ole mustavalkoista.

Noora Rädyn tuoreen kirjan väitteisiin Rajahuhta ei halua ottaa suuremmin kantaa.

– Kirja on Nooran näkökanta. Ne ovat hänen näkemyksiään, Rajahuhta toteaa.

Teot ratkaisevat

Mitä Mustoseen kohdistuviin syytöksiin tulee, pysyy Rajahuhta melko vähäsanaisena. SUEKin käynnissä oleva tutkinta on hänen mielestään riskittömin ja turvallisin ratkaisu kaikille osapuolille.

– Mikään epäasiallinen käytös urheilussa tai muuallakaan yhteiskunnassa ei ole hyväksyttävää. On varmasti sekä epäasiallisuutta kokeneille pelaajille, että Mustoselle paras, että asia selvitetään, ex-kiekkoilija arvioi.

Naisten jääkiekkomaajoukkue on, kuten aiemmin mainittu, ollut viime vuosina otsikoissa usein negatiivisessa valossa. Rädyn ja Mustosen välejä on selvitelty jo aiemmin maajoukkueesta sulkemiseen liittyen. Susanna Tapanin poistuminen kesken menneiden MM-kisojen aiheutti viimeisimmät tyrskyt, eikä tilannetta rauhoittanut, kun maalivahti Meeri Räisänen otti asiaan epäsuorasti kantaa sosiaalisessa mediassa. 

Rajahuhdalla on tilanteeseen tiukka näkemys. Tilanne on rauhoitettavissa, kun energia keskitetään päivittäiseen tekemiseen.

– Toivon, että ymmärrettäisiin se, että arvostus omalle tekemiselle ei tule huutelemalla. Teot ratkaisevat, Rajahuhta linjaa.

Nykyajan yksilökeskeisyys on Rajahuhdan mielestä jokseenkin muodostumassa ongelmaksi laajemminkin joukkueurheilussa.

– Olen kasvanut ympäristössä, jossa joukkueen etu tulee aina ensin. Sen jälkeen vasta yksilö. Tuntuu, että nykyään mietitään usein minä edellä, MM-hopeamitalisti päättää.

Juttua päivitetty 19.10. klo 20:37. Vaihdettu juttukuva.

Lue myös:

    Uusimmat