Naisleijonat vauhditti Suomi-kiekon hurjaa menestyskulkua, mutta saavutuksen karvas sivumaku ei unohdu – "Iski paha paniikki ja tuli virhepäätös"

Tulosruutu 15.4.2019 3:36
Naisleijonien kultaunelma mureni kiistanalaiseen tuomaripäätökseen, mutta kaulaan tuli kuitenkin historiallinen MM-hopea.

MTV Urheilu kertaa päättyvän vuosikymmenen merkittäviä suomalaisia urheilutekoja upean videomateriaalin kera 2010-luvun viimeisinä päivinä. Tänään maanantaina on Naisleijonien ja Leijonien urotekojen vuoro. 

Leijonat saavutti 2010-luvulla historiansa toisen (2011) ja kolmannen (2019) MM-kullan. Naisleijonat puolestaan venyi ennennäkemättömään temppuun: finaalipaikkaan ja MM-hopeaan kotikisoissa viime huhtikuussa (video yllä). 

Finaali Yhdysvaltoja vastaan sisälsi huimaa dramatiikkaa. Petra Nieminen sai kiekon USA:n maaliin jatkoajalla, ja Suomi käynnisti jo MM-juhlat, mutta 2-1-osuma hylättiin videotuomarin tarkastelussa. 

Päätöksen tekeminen kesti minuuttitolkulla, ja se herätti ankaraa kritiikkiä. Lopulta USA vei kultamitalit rangaistuslaukauksilla. 

Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen kommentoi finaalin kohuhetkeä MTV Urheilulle yhden nukutun yön jälkeen. 

– En voi kuvitella mitään muuta kuin, että videotuomarilla siinä paineessa, MM-finaalin jatkoajalla, iski paha paniikki ja tuli virhepäätös. En käsitä millään muulla tavalla tätä asiaa, sillä säännöt ovat yksiselitteiset, Mustonen pyöritteli.   

– Videotuomari voi muuttaa kisojen kaikki maalipäätökset jälkikäteen. Sitä valtaa hän käytti. Luulen, että hän käytti sitä nyt väärässä hetkessä. 

– Elämä jatkuu, Mustonen summasi. 

Leijonien vuosikymmen kiteytyy vahvasti Jukka Jaloseen. Hän valmensi A-maajoukkueen ensin olympiapronssille Vancouverissa 2010, sitten MM-kultaan Bratislavassa 2011, ja paluu Leijonien penkin taakse vuonna 2018 johti kultajuhliin heti keväällä 2019 – nytkin Bratislavassa. 

Tässä välissä Jalonen ehti voittaa MM-kultaa Nuorissa Leijonissa 2016. 

Alla olevilla videoilla tunnelmia Leijonien voitetuista MM-finaaleista ja niitä seuranneista mestaruusjuhlista. 

Näissä tunnelmissa Leijonat juhlivat maailmanmestaruutta 2011 5:30
16 vuoden odotus on ohi! Leijonat villitsi Suomen kiekkokansan historiansa toisella maailmanmestaruudella keväällä 2011. 

Tulosruutu 27.5.2019 6:39
Ihmeestä tuli totta: Leijonat jyräsi kolmanteen MM-kultaansa melko nimettömällä joukkueella kapteeni Marko Anttilan ja mestariluotsi Jukka Jalosen johdolla. 

Lue myös:

    Uusimmat