Naisleijonat juhli jo MM-kultaa – kaulaan tuli kuitenkin hopeaa hämmentävän finaalitrillerin päätteeksi

Naisleijonat taipui MM-kotikisojen finaalissa Yhdysvalloille 1-2 vasta voittolaukauskilpailun jälkeen Espoossa sunnuntaina. Kyseessä on Suomen ensimmäinen MM-hopea naisten jääkiekossa.

USA:n mestaruus varmistui, kun Susanna Tapani epäonnistui viidennessä rankkariparissa. Yhdysvalloilta onnistuivat Amanda Kessel ja Annie Pankowski, Suomelta ainoastaan Minnamari Tuominen

Ottelu eteni jatkoajalle 1-1-lukemissa. Jatkoaika sai dramaattisen käänteen ajassa 71.33, kun Petra Nieminen osui Jenni Hiirikosken laukauksen irtokiekosta. Kultajuhlat kuitenkin keskeytyivät, kun tuomarit kävivät tarkastelemassa osumaa videolta. Hiirikoski osui tilanteessa kovalla kontaktilla maalivahti Alex Rigsbyyn.

Tilannetta puntaroitiin minuuttitolkulla, ja lopulta tuomari levitti kätensä ja peli jatkui suomalaispelaajien varusteiden keräilyn jälkeen.

Suomi selvitti aiemmin jatkoajalla USA:n hurjan mylläkän Venla Hovin kaksiminuuttisen aikana. Yhdysvallat hallitsi muutenkin kaukalon tapahtumia, ja Noora Rädylle kertyi lähes tuplamäärä torjuntoja Rigsbyyn verrattuna.

Maalinteon ottelussa aloitti Yhdysvallat, kun Pankowski latasi kovan laukauksen etukulmasta ohi maalivahti Noora Rädyn ajassa 35.46. Suomen vastaus tuli kuitenkin nopeasti: Susanna Tapani laukoi tarkasti yläkulmaan Niemisen syötöstä reilut kaksi minuuttia myöhemmin.

Naisleijonat venyi turnauksessa sensaatioon. Kanada ja USA olivat pelanneet vastakkain kaikissa edellisissä 18 MM-finaalissa, mutta Suomi katkaisi tuon putken 4-2-välierävoitollaan Kanadasta. Naisleijonien kaikki edelliset 12 MM-mitalia ovat pronsseja.

Ensi vuonna MM-kisat pelataan Kanadan Halifaxissa ja Trurossa.