Uutuusdokumentti: Marko "Mörkö" Anttila sai leijonalegendalta tärkeän tekstiviestin ennen MM-finaalia – "Kaikki ymmärsivät"

Kultaiset Leijonat – Bratislavan kultakeväästä julkaistaan dokumenttielokuva 1:09
Videolla Kultaiset Leijonat -dokumenttielokuvan traileri.

Marko Anttila kipparoi Suomen jääkiekon maailmanmestaruuteen edellisenä keväänä. Ennen loppuottelua hän sai tärkeän tekstiviestin mieheltä, joka oli aikoinaan ollut samassa paikassa, mutta hävinnyt finaalin.

Keväällä 1992 kiekkolegenda Timo Peltomaa asteli Leijonien riveissä historiallisesti MM-loppuotteluun. Tshekkoslovakia oli kaatunut välierässä rangaistuslaukauskilpailun jälkeen, mutta finaalissa tuli takkiin Ruotsilta maalein 2–5. Kaulaan tuli Leijonien historian ensimmäinen MM-mitali – olympiahopeaa oli irronnut 1988.

Viime keväänä Leijonat päihitti Venäjän välierässä Anttilan maalilla 1–0. Edessä oli kuitenkin vielä huipennus, loppuottelu Kanadaa vastaan.

– Muistan, että sain Peltomaan "Tinkeltä" viestin sen (välierä)pelin jälkeen. Hän kertoi omista kokemuksistaan, että oli puhallettu ulos aikanaan. Minä luin sen viestin muistaakseni jätkillekin, kun oltiin "Jullin" (hieroja Juha Sulinin) hierontahuoneessa ja hoitokodissa, Anttila kertoo C Moressa näkyvässä uudessa kaksiosaisessa dokumenttielokuvassa Kultaiset Leijonat.

– Minun mielestäni kaikki ymmärsivät sen, että nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus, "Mörkö" jatkaa.

Leijonat kairasi Kanadan loppuottelussa kumoon 3–1, vaikka oli avauserän jälkeen 0–1-tappiolla. Anttila iski 1–1-tasoituksen ja 2–1-voittomaalin.

Suomelta ei ilman NHL-tähtiä turnauksen alla suuria oltu odotettu, mutta lopputulos oli kovin mahdollinen.

– (Timo) Jutila, (Mikko) Koivu, Anttila. Maailmanmestarikapteenit. En olisi ikinä kuvitellut, että kuulun siihen joukkoon. Aika nöyräksi vetää, Anttila tunnelmoi.

–Tarinan suurin opetus on varmaan se, että kun uskoo tarpeeksi itseensä ja ryhmään, niin kaikki on mahdollista.

Kultaiset Leijonat – kaksiosainen dokumenttielokuva katsottavissa C Moren suoratoistopalvelussa osoitteessa cmore.fi.

Lue myös:

    Uusimmat