Naiset puhuvat miehiä helpommin mielenterveysongelmistaan – näin voit vaikuttaa toisen hyvinvointiin: "Tärkeintä on halu kiinnostua"

Tänään vietetään Maailman mielenterveyspäivää, jonka tämän vuoden teemoina on kuunteleminen ja kohtaaminen.

Toisen kuunteleminen on tärkeää, sillä se vaikuttaa merkittävästi kuunnelluksi tulleen hyvinvointiin.

Mieli ry:n asiantuntijalääkäri Meri Larivaara kertoo MTV Uutisille, että toisen kuuntelemista voi opetella.

– Kuunteleminen ei ole tosiaankaan aina ihan yksinkertaista. Tärkein asia on kyky tai halu kiinnostua toisen kuuntelemisesta. Siitä lähtee jo luonnostaan hyvä kuuntelu liikkeelle, sanoo Larivaara.

Larivaara haluaa korostaa hyvän mielenterveyden vaikutusta työelämässä. Tällä viikolla julkaistiin OECD:n tutkimusraportti, jossa selvisi pitkäaikaistyöttömillä olevan monesti mielenterveysongelmia.

– Nämä mielenterveysongelmat vaikuttavat siihen, että he eivät pysty hakemaan töitä.

Tunteista puhuminen voi olla vaikeaa

Mielenterveysongelmista puhuminen on Larivaaran mukaan haastavinta miehille ja vanhemmille ikäpolville.

– Naiset puhuvat ja tunnistavat mielenterveysongelmat miehiä paremmin. Mitä nuorempiin mennään, sitä avoimemmin uskalletaan puhua mielenterveysongelmista.

Larivaaran mukaan julkisesti tunteistaan puhuvat ihmiset tekevät tärkeää työtä, sillä se rohkaisee muitakin ajattelemaan omia tuntemuksiaan.

– Se madaltaa ehdottomasti kynnystä puhua tuntemuksistaan. Tärkeää on myös, että julkisuudessa oli monenlaisia ihmisiä puhumassa omasta mielenterveydestään. Silloin löytyy erilaisille ihmisille samaistumisen kohteita, muistuttaa Larivaara.

Katso ylhäällä olevalta videolta Larivaaran vinkit, kuinka ihmisten kuuntelua voi itse kehittää!

Lue myös:

    Uusimmat