Mainos

"Naiset palvelevat maata synnyttämällä"

SDP heitti eilen ilmaan ajatuksen, että myös naiset osallistuisivat pakolliseen kansalaispalveluun. Sen voisi suorittaa perinteisenä varusmiespalveluna, siviilikriisinhallinnassa tai esimerkiksi hoivatehtävissä.

Kansalaispalvelua ideoinut SDP:n ulko- ja turvallisuuspoliittinen jaosto perustelee ehdotustaan sukupuolten tasa-arvoisella kohtelulla.

Lukijat ottivat asiaan vilkkaasti kantaa MTV3:n uutisten nettikysymyksessä ja mielipiteet menivät ristiin. Pitäisikö naisten suorittaa kansalaispalvelu? -kysymykseen vastanneista runsaat puolet vastusti ajatusta ja vajaat puolet kannatti. Kaikkaan äänestäneistä oli liki 3 000.

Ilmaista työvoimaa vanhustenhoitoon

Vastustajien mielestä pakollinen kansalaispalvelu olisi kikka järjestää ilmaista työvoimaa esimerkiksi vanhustenhoitoon.

-No nyt on keksitty keino, miten vanhustenhoitoon saadaan lisää hoitajia ilman, että ketään tarvitsee kouluttaa saatikka maksaa kunnon palkkaa.

-Ei. Käytännössä naiset tekisivät kansalaispalvelun aikana ilmaista työtä esim. jossain hoivalaitoksessa. Halpaa työvoimaa.

Tasa-arvo nousi esiin useassa vastauksessa. Monet vastustajat tosin kokivat, että naiset palvelevat yhteiskuntaa jo tarpeeksi synnyttämällä ja hoitamalla lapsia.

-Kyllä naisilla on ihan tarpeeksi kansalaispalvelua, kun he synnyttävät ja kasvattavat lapset tähän maahan. Miehet saavat jatkossakin puolustaa maata, eihän niillä ole muutakaan tekemistä kaljalla istumisen lisäksi.

- Naiset suorittavat palvelunsa synnyttämällä. Moni on lasten kanssa kotona armeijaa pidemmän ajan.

Uusavuttomille kokkaustaitoja

Idean kannattajat perustelivat mielipidettään muun muassa sillä, että pakollinen kansalaispalvelu opettaisi nuorille - sekä miehille että naisille - tuiki tarpeellisia arkipäivän taitoja.

- Kyllä. 1. tasa-arvon vuoksi, 2. uusavuttomien vähentämiseksi yhteiskunnasta. Naisten palvelukseksi pitäisi laittaa entisaikojen Lotta-vaatimukset. Jokaisen tytön tulisi oppia perusasiat ensiavusta, ruoka- ja vaatehuollosta yms. Pojat, jotka eivät halua tai voi suorittaa varusmiespalvelua, voisivat opetella näitä samoja asioita tai muuta siviilihuoltoa.

- Kyllä nuori nainen, noin 18 v., voi osallistua jonkintyyppiseen yhteiskuntapalveluun. Nykyisin liian monet naiset eivät osaa laittaa edes ruokaa. Vastuunkantoa tulee opettaa myös naisille!

Jotkut vastaajat olivat myös sitä mieltä, että koko ajatus pakollisesta kansalaispalvelusta on vanhanaikainen. Armeja koettiin nykyoloissa turhaksi laitokseksi, ja Suomen kannattaisi siirtyä palkka-armeijaan.

-Ei tarvitse, eikä tarvitsisi miestenkään käydä armeijaa tai siviilipalvelusta. Täysin turhaan ajan haaskausta. Armeija on ihan höpö höpö -laitos, eikä Suomella ole mitään uhkia. Palkka-armeija kehiin ja sinne haluavat käyköön sen koulutuksen.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.