Näin voit tarkastaa, kenellä on oikeus lukea Gmail-sähköpostejasi – ja käyttää muita tietojasi

0:30

Google antaa kolmannen osapuolen sovelluskehittäjien lukea käyttäjien Gmail-sähköposteja. Omalta Google-tililtä voi helposti tarkistaa, mitä oikeuksia eri sovelluksilla on ja poista ne tarvittaessa.

VIDEO: Mitä tietoja Googlella on sinusta? Näin voit tilata kaiken yhtiön keräämän datan itsellesi.

Gmail on maailman suosituin sähköpostipalvelu 1,4 miljardilla käyttäjällä. Samalla se on oikea aarreaitta useille sovelluskehittäjille, jotka haluavat käyttää ihmisten viestejä tuotteidensa ja palveluidensa kehittämiseen.

Näillä kolmannen osapuolen sovelluskehittäjillä on nimittäin pääsy käyttäjien Gmail-tileihin.

Asian paljastaneen Wall Street Journalin haastattelemat useiden yritysten työntekijät kertovat, että he ovat lukeneet jopa tuhansia käyttäjien sähköposteja.

Ulkopuoliset yritykset voivat saada oikeuden sähköpostitileihin, kun käyttäjät lisäävät Gmail-tilinsä kolmannen osapuolen palveluihin, kuten matkansuunnittelu- tai hintavertailupalveluihin.

Wall Street Journalin mukaan ei ole vielä näyttöä siitä, että sovelluskehittäjät olisivat käyttäneet tietoja väärin. Jos kuitenkin haluaa varmistaa, etteivät omat tiedot varmasti päädy vääriin käsiin, kannattaa käydä tarkistamassa, millä sovelluksilla on oikeus omaan sähköpostitiliin.

Toimi näin

Tämä onnistuu menemällä osoitteeseen https://myaccount.google.com/permissions ja kirjautumalla omalle Google-tilille. Täältä pääset tarkkailemaan kolmannen osapuolen sovelluksia, joilla on pääsy tilillesi.

Sivulta avautuu lista sovelluksista ja sivuista, joilla on lupa johonkin Google-tilisi dataan. Painamalla sovelluksen kohdalta, voit tarkastella, mitä oikeuksia sovelluksella on.

Vierestä löytyy myös sininen nappi, jota painamalla voit poistaa sovelluksen käyttöoikeuden.

google sovellukset luvat

Samoja tietoja voi myös tarkastella Google-tilin Tietosuojatarkistus-sivulta. Myös täältä sovellusten käyttöoikeuden voi poistaa, mutta nähdä myös Googlen oman turvaluokituksen sovellukselle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja