Näin voi saada paremman ilmalämpöpumpun halvemmalla: "Voi olla, että saadaan laadukkaampaa ja edullisemmin"

Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää 7:43
KATSO MYÖS VIDEO: Minne ilmalämpöpumpun saa oikeasti asentaa?

Ilmalämpöpumppuostoksilla voi säästää, jos hankinnan tekee isommalla porukalla yhdessä.

Helteet – sekä viime päivien että aiempien kesien – ovat taas kuumentaneet ilmalämpöpumppujen markkinat. Kysyntä ylittää tarjonnan selvästi. Moni miettii ilmalämpöpumpun hankintaa, mutta ei ehkä tule miettineeksi, että hankinnan voisi tehdä yhteisesti esimerkiksi taloyhtiön kautta.

Taloyhtiöissä ilmalämpöpumppuhankintaa suunniteltaessa kannattaa muistaa toimittajien kilpailuttaminen sekä muutostyöilmoituksen tekeminen taloyhtiön hallitukselle.

Osakkaat voivat tehdä kilpailuttamisen yksinään, kun sopiva aika lämpöpumpun hankkimiselle löytyy.

Katso myös video: Tiesitkö? Näin saat jäätelön säilymään helteellä kaupasta kotiin, eikä kylmälaukkua tarvita! Artikkeli jatkuu videon alla.

Näin saat jäätelön säilymään kaupasta kotiin ilman kylmälaukkua 0:38
Oletko jo kokeillut tätä kikkaa?

Ryhmätarjous voi tuoda säästöjä

Myös taloyhtiö voi kysyä hintatarjousta tietylle määrälle ilmalämpöpumppuja, sanoo Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpun toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

Taloyhtiöt ovatkin alkaneet tehdä tällaisia yhteishankintoja. Käytännössä jokainen osakas tilaa ilmalämpöpumpun itse, mutta taustalla on yhteinen tarjous, Hirvonen selventää.

Esimerkiksi taloyhtiön hallitus voi pyytää ryhmätarjousta, jos riittävän moni asukas haluaa lämpöpumpun. Tarjous välitetään hankintaan osallistuville, jotka tilaavat pumpun yrityksestä sovittuun hintaan.

Hirvosen mukaan ilmalämpöpumppujen hankkiminen voi siten olla edullisempaa, koska asentaja pääsee asentamaan kerralla useampia pumppuja.

"Voi olla, että saadaan laadukkaampaa ja edullisemmin"

Toinen hyöty yhteistarjouksen saamisessa on laatutekijä. Kun kaikki lämpöpumput tulevat samalta toimijalta, voi olettaa, että ne ovat tietyn laatuisia. Taloyhtiöllä on myös mahdollisuus tarkistaa asennus muutoskohteessa, Hirvonen jatkaa.

"Voi olla, että saadaan laadukkaampaa ja edullisemmin.”

Ilmalämpöpumppu asennettuna maksaa 1 500–2 500 euroa. Taloyhtiön yhteistarjous voi säästää tästä summasta noin 100 euroa, Hirvonen sanoo.

Lämpöpumppuyhdistys Sulpun mukaan kerrostaloihin asennetaan tänä vuonna yli 15 000 ilmalämpöpumppua. Vuonna 2022 ilmalämpöpumppuja arvioidaan asennettavan yhteensä jopa 130 000.


Lue myös:

    Uusimmat