Näin Viking Sallyn murhasta syytetty mies reagoi syytteiden kaatumiseen – Asianajaja: "Siinä tuli totta kai riemunkiljahdukset"

Yli 30 vuoden takainen murha M/S Viking Sallylla jää yhä mysteeriksi - tanskalaismies vapautettiin syytteistä 1:46
Oikeus hylkäsi syytteet matkustajalaivalla kesällä 1987 tapahtuneesta murhasta ja murhan yrityksestä.

Viking Sallyn vanhasta henkirikoksesta syytetyn tanskalaismiehen asianaja kommentoi MTV Uutisille, millä mielin hänen päämiehensä vastaanotti tiedon murhasyytteen kaatumisesta. 

– He soittivat tänne ja kysyivät, onko vielä kuulunut mitään, kun tuomio kilahti sähköpostiin. Selasin viimeiselle sivulle, josta vastaus löytyy, ja ilmoitin, että on tullut vapauttava tuomio, tanskalaismiehen asianajaja Martina Kronström kertoo.

– Siinä sitten totta kai tuli riemunkiljahdukset, Kronström jatkaa. 

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi ratkaisunsa keskiviikkona alkuiltapäivästä. Oikeus hylkäsi syytteet matkustajalaivalla kesällä 1987 tapahtuneesta murhasta ja murhan yrityksestä.

Ei tarpeeksi vahvaa näyttöä

Käräjäoikeuden mukaan ei ollut tarpeeksi vahvaa näyttöä siitä, etteikö syytteen mukaisia tekoja olisi voinut tehdä joku toinenkin henkilö. Tanskalaismiehen syyllisyydestä jäi siis varteenotettava epäily.

Asianajaja Kronström luonnehtii vuosien mittaiseksi venynyttä oikeusprosessia kohtuuttomaksi syytetylle. 

– Suomen järjestelmä ei oikein tunne sellaista korvausta, mikä olisi ollut kohtuullinen tällaisessa prosessissa, Kronström sanoo. 

1969 syntynyt tanskalaismies oli rikoksen tapahtumaikaan 18-vuotias partiolaisnuori, joka oli matkalla Suomeen partioleirille.

Professori: Kompakti tuomio

MTV Uutisten haastattelema rikosoikeuden professori Matti Tolvanen piti Varsinais-Suomen käräjäoikeuden ratkaisua hyvin yksiselitteisenä, vaikka tapaus onkin ollut vaikea ratkaistavaksi. 

– Voi huomata, ettei käräjäoikeus ole pitänyt tätä mitenkään rajatapauksena. Tulkitsen, että tuomioistuin on pitänyt varsin selvänä, ettei tuomitsemiskynnys ylity tässä tapauksessa, Tolvanen sanoo.

– Teon jälkeen paikalle on varsin pian tullut muitakin ihmisiä, joten on hyvin erikoista että teko on jäänyt selvittämättä. Toki sekin on poikkeuksellista, että syytettä käsitellään näin pitkän ajan kuluttua teosta. Ja pääsääntöisestihän meillä vakavat henkirikokset selviävät. 

Kesästä 1987 rikoksen tutkintaa jatkettiin yhtämittaisesti yli neljä vuotta, kunnes se vuonna 2015 käynnistettiin uudelleen. Poliisin mukaan rikosasiassa kuultiin tai puhuteltiin noin tuhatta henkilöä.

Rikosteknisiä näytteitä otettiin useita satoja ja tutkintatoimia tehtiin kaikkiaan yhdeksässä eri maassa.

Lue myös:

    Uusimmat