Viking Sallyn murhasyyte kaatui näytön puutteeseen – tanskalaismies vältti tuomion

Katso poliisin tutkintavideo heinäkuulta 1987: Tältä Viking Sallyn murhapaikalla näytti veriteon jälkeisenä aamuna 2:43
Katso poliisin kuvaama tutkintavideo heinäkuulta 1987: Tältä Viking Sallyn murhapaikalla näytti veriteon jälkeisenä aamuna

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hylännyt syytteet murhasta ja murhan yrityksestä, jotka tapahtuivat Viking Sallyn matkustajalaivalla heinäkuussa 1987.

Murhasta syytetty viisikymppinen tanskalaismies vältti tuomion, sillä murhasyyte kaatui käräjäoikeudessa. Käräjäoikeuden mukaan näyttämättä on jäänyt, että vastaaja olisi ollut ainoa henkilö, jolla oli tilaisuus ja mahdollisuus tehdä syytteessä kuvatut teot. 

– Syyttäjien esittämä teoria siitä, että vastaaja on rikosten tekijä perustuu siihen, että vastaajalla on ainoana henkilönä ollut tekohetkellä tekopaikalla, että hänellä yksin on ollut tekovälineestä tietoa ja että hän on eri yhteyksissä kertonut tehneensä kysymyksessä olevat rikokset, käräjäoikeus kertoo tiedotteessaan.

Oikeus katsoi, ettei tanskalaismiehellä ollut mitään sellaista tietoa kadoksiin jääneestä tekovälineestä, jota ei ole voinut olla muulla henkilöllä kuin rikosten tekijällä.

– Vastaaja ei ole tunnustanut rikoksia sellaisella tavalla, että hänen syyllisyytensä tunnustamisella olisi tullut toteen näytetyksi tai edes todennäköiseksi.

Valtio velvoitettiin maksamaan hyvityksenä oikeudenkäynnin viivästymisestä syytetyn vaatimuksen mukaiset 3 000 euroa.

Asianomistajien korvausvaatimukset hylättiin.

Näin tapaus eteni käräjille

Interrail-matkalla ollut länsisaksalainen pariskunta joutui hyökkäyksen kohteeksi nukkuessaan makuupusseissa laivan helikopterikannella heinäkuussa 1987. Heitä oli hakattu muun muassa päähän tylpällä esineellä.

20-vuotias Klaus Schelkle kuoli matkalla sairaalaan. Hänen 22-vuotias tyttöystävänsä Bettina Taxis jäi kriittisten vaiheiden jälkeen eloon, mutta ei muistanut mitään hyökkäyshetkestä. 

Murhasyytetty tanskalaismies oli tapahtumien aikaan 18-vuotias partionuori ja matkalla Suomeen partioleirille. Tutkinnassa häntä kuultiin uhrit ensimmäisenä löytäneen todistajan roolissa. Tapaus jäi vuosikausien ajaksi täysin pimeäksi, mutta sittemmin tutkinta virisi uudelleen.

Syynä tähän olivat tanskalaismiehen puheet, joissa hän oli retostellut tappaneensa ihmisiä Viking Sallyllä. Mies oli kertonut väitetystä teostaan muun muassa kavereilleen ja ex-vaimolleen.

Pitkä vankeushistoria

Mies on ollut elämänsä aikana noin 18 vuotta vankilassa eri rikoksista. Kun laivan henkirikostutkinta käynnistettiin uudelleen, suomalaiset poliisit matkustivat kööpenhaminalaiseen vankilaan tapaamaan miestä vuonna 2016 ottaakseen lisäselvyyttä tapahtumista.

Epävirallisessa kuulustelussa mies oli tunnustanut poliisille olevansa rikoksen tekijä, mutta virallisesti hän ei aikoisi asiaa myöntää. Mies kertoi lyöneensä uhreja laivassa olleella, ruosteenpoistoon käytettävällä kuonavasaralla.

Käräjäoikeus määräsi epävirallisen tunnustuksen hyödyntämiskieltoon oikeudenkäynnissä, muun muassa oikeusturvaan liittyvien seikkojen vuoksi. Miehellä ei ollut asianajajaa paikalla tunnustushetkellä.

Mies on sittemmin kiistänyt syyllisyytensä tai edes antaneensa tunnustusta asiassa. 

Kyseessä on yksi suomalaisen rikoshistorian poikkeuksellisimmista tapauksista.

Lue myös:

    Uusimmat