Viking Sallyn murhatutkinnassa moni asia meni alussa pieleen: Uhrit löytäneen partiopojan puhutus epäonnistui täysin – myöhemmin hänestä tuli murhasyytetty

Näin Viking Sallyn murhatutkinnassa menivät monet asiat pieleen 8:00
Viking Sallyn murhatutkinnassa oli useita epäiltyjä. Miten laivan kokistakin tuli epäilty? Katso aiheesta kirjan kirjoittaneen Tuomas Rimpiläisen haastattelu videolta.

Yli 35 vuotta sitten Itämerellä tapahtui henkirikos, joka on yhä pimeä. Rikostoimittaja ja rikoskirjailija Tuomas Rimpiläinen perehtyi Viking Sally-laivalla tapahtuneeseen murhaan perinpohjaisesti kirjoittaessaan kirjaa Viking Sallyn veriteko.

Murha ja murhan yritys tapahtui laivalla heinäkuun lopussa 1987. Kolme saksalaista reppureissaajaa nousi Viking Sally-nimiseen laivaan Tukholmassa ja matkasivat Turkuun.

Ennen aamuneljää saksalaiskolmikosta kaksi, 20-vuotias mies ja 22-vuotias nainen, olivat nukkumassa ulkona laivan kannella, kun joku hyökkäsi heidän kimppuunsa lyömäaseella.

Saksalaismies kuoli puukotuksessa ja hänen tyttöystävänsä haavoittui vakavasti.

Tutkinnan alku oli haastava

Tutkinnan alkuvaiheessa moni asia meni Rimpiläisen mukaan pieleen.

– Tilanne oli ensihetkistä haastava, koska rikos tapahtui laivalla, joka oli merellä. Laivalle saatiin ensimmäiset poliisit paikalle vasta useita tunteja teon jälkeen. Siinä vaiheessa rikospaikka oli tallattu ja helikopteri oli laskeutunut siihen aivan rikospaikan viereen kahdesti. Laivan kannella oli todella paljon jälkiä, jotka eivät liittyneet itse rikokseen, Rimpiläinen kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Kun Viking Sally saapui Turun satamaan, poliisilla oli hyvät suunnitelmat valmiina sen suhteen, miten tilanne satamassa hoidetaan. Tarkoitus oli puhuttaa kaikki laivalla olleet, mutta suunnitelmaa muutettiin lennosta aikataulun takia.

– Ison ihmismassan ja laivayhtiön rahallisen paineen alla poliisi tinki hyvästä suunnitelmasta. Kaikkia matkustajia ei pystytty puhuttamaan eikä taltioimaan videolle satamassa. Se vaikeutti tutkintaa myöhemmin ja johti siihen, että matkustajia metsästettiin vuosia myöhemmin ympäri Eurooppaa.

Avaintodistajan puhutus pilattiin

Rimpiläinen näkee, että suurin virhe alkuvaiheen rikostutkinnassa oli, että avaintodistaja puhutettiin väärin.

Avaintodistaja oli 18-vuotias tanskalainen partiopoika, joka löysi uhrit laivan kannelta yöllä. Yli 30 vuotta myöhemmin hänestä tuli jutussa murhasyytetty, mutta oikeus totesi, että näyttö häntä vastaan ei riittänyt eikä häntä tuomittu.

– Isoin ongelma on, että avaintodistaja puhutettiin hyvin huonosti alussa. Hänen puhutuksensa saatiin videolle, mutta hän ei saanut itse puhua oikeastaan mitään, vaan hänen päälleen puhui koko ajan partiojohtaja, joka oli hänen seurueensa johtajana. Puhutuksessa epäonnistuttiin, Rimpiläinen kuvaa.

Henkirikoksen tapahduttua avaintodistajasta puhuttiin mediassa sankaripoikana, joka oli löytämässä uhreja ja auttamassa heitä. Myöhemmin sankaripojan rooli muuttui täysin. Nykyään 54-vuotias tanskalaismies ja nimensä nuoruudesta muuttanut Herman Himle joutui jutussa murhasta syytetyksi.

Väitti leikkineensä poliisin kustannuksella

Vuosia murhan jälkeen Himle alkoi vihjailla olevansa syyllinen tekoon ja selvinneensä siitä. Myöhemmin hän kuitenkin perui puheensa ja väitti leikkineensä poliisin kustannuksella.

Syyttäjän mukaan tekoaikaan 18-vuotias tanskalainen hyökkäsi uhrien kimppuun laivan tiloista ottamallaan kuonavasaralla.

Himlen puheita ei saanut hyödyntää oikeudessa, koska niitä ei ollut sanottu asianmukaisessa kuulustelussa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi häneen kohdistuneet murhasyytteet kesällä 2021. Juttu on edelleen pimeänä.

Ketä muita jutussa epäiltiin kuin tanskalaismiestä? Miten laivan kokkikin päätyi yhdeksi epäillyksi? Katso yllä olevalta videolta rikostoimittaja Tuomas Rimpiläisen koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat