Näin syytön rekkakuski kuljetti Suomen historian suurinta ekstaasierää United Brotherhoodille läpi Euroopan – luovutti huumeet uimarannalla Lahdessa

0:51
Arkistovideo: Tältä näytti United Brotherhood -liivijengin kerhotilassa.

Hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden hylkäämät syytteet tapauksessa, jossa liettualainen rekkakuski oli kuljettanut Lahteen tiettävästi Suomen suurimman kiinnisaadun ekstaasitablettierän.

Rekkakuski oli kuljettanut rahtinsa mukana Hollannista Tornion kautta Lahteen 151 390 ekstaasitablettia. Lahtelaisen uimarannan pysäköintialueella hän luovutti kuorma-autostaan viisi pahvilaatikkoa niitä noutamaan tulleelle miehelle, joka oli United Brotherhoodin alakerho Bad Unionin jäsen.

Tehtävänanto alkoi Liettuasta

Käräjäoikeus oli jo aiemmin katsonut, että kuljettajalla ei ollut mahdollisuutta tarkastaa lastinsa laatua tai otaksua sen sisältävän huumeita.

Liettualainen kuljettaja oli saanut toimeksiannon ajaa Kaunasista kuormalavallisen auton osia Hollantiin, vaikka rahtikirjan mukaan suodattimet olivat matkalla Nummelaan.

Alankomaissa hän jäi odottamaan ohjeidensa mukaan uutta työtehtävää, mikä ei ole hänen työssään yrityksen autonkuljettajana epätavanomaista.

Sama lava takaisin kyytiin

Seuraavana päivänä mies oli ohjeiden mukaan hakenut Hollannista kaksi Tornioon matkalla olevaa kuormalavaa. Sen jälkeen hän palasi Etelä-Hollantiin, jossa hänen autoonsa siirrettiin sama lava, jonka hän oli aiemmin sinne tuonut.

Hän kertoi tavanomaisesta poiketen avanneen yhden pahvilaatikoista, todeten sen sisältävän auton varaosia.

– [Miehen] mukaan tapahtumat olivat olleet jossain määrin kuljetustoimintaan tavanomaisesti kuuluvista nopeistakin muutoksista jonkin verran poikkeavia. Hovioikeuden harkinnan mukaan [miehelle] oli todennäköisesti syntynyt epäilys toiminnan asianmukaisuudesta ja hän oli halunnut varmistua siitä avaamalla kuormasta yhden pahvilaatikon. Se oli sisältänyt varaosia, kuten myöhemmässä selvityksessä on todettu olleen, hovioikeuden tuomiossa kerrotaan.

Mies antoi uudet ohjeet lapulla

Matkalla kuljettajat tehtävänannot jatkoivat muuttumistaan. Hän ei saanutkaan Tukholmassa aiemmin hänelle kerrottua lastia. Sen sijaan siellä hänen luokseen tuli mies, joka antoi hänelle osoitteen Lahdessa, johon Nummelaan matkalla ollut rahti pitäisikin viedä.

Mies soitti yritykseensäkin tarkistaakseen asian, jossa hänen kehotettiin tehdä työtä käskettyä.

Lahdessa hän oli soittanut pomolleen, joka oli ohjeistanut antamaan tietyt ensimmäisen laatikkorivin takaiset pahvilaatikot niitä noutavalle miehelle. Mies saapui, otti laatikot ja lähti.

Ihmetellessään reissua joutui uhkailluksi

Mies oli paluumatkalla soittanut pomolleen ihmetellen keikan erikoisuuksia, kuten sitä, että rahdista otettiin vain muutama pahvilaatikko, ja loput tuotiin takaisin Hollantiin.

Silloin puhelimeen hänen mukaansa tuli venäjää puhuva mies, joka oli sanonut hänelle, mitä hänen tulee mahdollisissa kuulusteluissa kertoa. Samalla hän uhkasi miestä ja tämän perhettä väkivallalla.

Hovioikeus katsoi, ettei mies tiennyt lastia kuljettaessaan toimivansa huumekuriirina.

Sen sijaan huumeet vastaanottanut Juha Petteri Theman oli saanut käräjäoikeudessa 8 vuoden 6 kuukauden ehdottoman vankeustuomion kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, joka ei muuttunut hovioikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja