Syyttäjä: Rynnäkkö espoolaisvarastoon oli epäonnistumisten tulos – 176 kilon kokaiinierän ei pitänyt tulla Suomeen, lastia kuljettanut auto oli tarkoitus kiilata matkalla

Espoon kemikaalivaraston hyökkäykseen liittyy suuri huumetakavarikko – mitä tapauksesta tiedetään nyt? 13:50
Näin tapausta ruodittiin pian massiivisen kokaiinitakavarikon jälkeen. Katso MTV Uutiset Liven lähetys aiheesta.

Espoossa viime joulukuussa paljastuneen historiallisen suuren kokaiinierän ei ollut syyttäjän mukaan tarkoitus tulla Suomeen.– Ei ole mitään merkkejä siitä, että se olisi tarkoitettu Suomeen tai että sen olisi pitänyt tulla Suomeen, sanoi syyttäjä Erkki Huhtala Helsingin käräjäoikeudessa tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä.

Kontti oli alun perin lähtenyt Brasiliasta, ja se pysähtyi Hollannin Rotterdamissa. Sieltä se kuitenkin pääsi jatkamaan matkaansa.

– Kun kontti pääsi Rotterdamin satamasta lähtemään, organisaatio ryhtyi toimenpiteisiin, että se saadaan ryhmän haltuun. Esitutkinnan perusteella siinä yhteydessä on otettu yhteyttä tanskalaisten ryhmään.

Tanskalaisryhmää johti syyttäjän mukaan kaksi miestä, ja sen tarkoituksena oli saada haltuun Suomeen saapuva 176 kilon kokaiinierä, syyttäjä sanoo. Miehet lähtivät kohti Suomea eri reittejä junalla, henkilöautoilla ja lentäen.

Syyttäjän mukaan ryhmä varustautui huumeiden haltuun saamiseen ostamalla 20 kestokassia, navigaattorin, pipoja, hanskoja ja kuula-aseen. Suomeen saapumisen jälkeen miehet tarkkailivat usean päivän ajan kahta paikkaa, joihin huumeiden oletettiin saapuvan, syytteessä sanotaan.

Syyttäjän mukaan heidän tarkoituksenaan oli saada kokaiini haltuun maakuljetuksen aikana. Konttia Helsingin Vuosaaresta kuljettanut auto oli syyttäjän mukaan tarkoitus kiilata ja pysäyttää, mutta yllättäen kontti ehtikin Algol-yhtiön varastolle Espoon Karapellontiellä.

– Tämä aiheutti aika kiireiset toimet, Huhtala sanoi.

Syytetyistä osa myöntää syytteet osittain

Kaksi syytetyistä tunkeutui kolmen muun ihmisen kanssa turva-aidan ali varastoon, jonne huumeet olivat saapuneet. Varastolla tekijät uhkasivat syyttäjän mukaan yhtä ihmistä ja kohdistivat väkivaltaa toiseen.Poliisi on aiemmin kertonut, että varastolta tehtiin ilmoitus hätäkeskukseen ja tekijät pääsivät poistumaan paikalta ennen poliisin saapumista.

Kokaiini oli poliisin mukaan piilotettu laillisen rahdin sekaan. Katukaupassa huume-erän arvo olisi ollut jopa yli 25 miljoonaa euroa.Hyökkäyksen jälkeen myöhemmin samana päivänä poliisi otti kiinni kahdesta eri henkilöautosta Helsingin Olympiaterminaalilla viisi ihmistä, jotka olivat poistumassa maasta. Kiinni otetut ovat nyt syytteen saaneet miehet.

Neljä syytetyistä asuu Tanskassa ja yksi Ruotsissa. Syyttäjän mukaan syytettyjen joukossa on Tanskan, Ruotsin ja Somalian kansalaisia.

Syytetyistä kolmen Tanskassa asuvan ei epäillä olleen hyökkääjien joukossa, vaan heidän epäillään osallistuneen huumerikokseen muuten. Hyökkääjiä olivat poliisin mukaan Olympiaterminaalilla tavoitetut Ruotsissa asuva mies ja neljäs Tanskassa asuva. Heidän lisäkseen hyökkäykseen osallistui poliisin mukaan hollantilaiskolmikko, joiden osalta esitutkintaa ei ole tehty Suomessa.

Syyttäjä vaatii kaikille viidelle Suomessa syytetylle 13 vuoden vankeusrangaistuksia. Syytetyistä osa myöntää syytteet osittain.

Aiemmin kokaiinia takavarikoitu alle 20 kiloa vuosittain

Espoon kokaiinierä ylittää moninkertaisesti vuosittaiset kokonaistakavarikkomäärät. Esimerkiksi koko toissa vuoden aikana keskusrikospoliisin ja Tullin yhteenlasketut kokaiinitakavarikot olivat kymmenen kiloa. Vuonna 2017 takavarikoitiin reilut 7 kiloa, sitä edeltävänä vuonna 18,5 kiloa ja vuonna 2015 noin 9 kiloa.Viime vuonna Suomessa takavarikoitiin yhteensä 223 kiloa kokaiinia, joten ilman Espoon erääkin olisi takavarikkomäärä ollut aiempia vuosia selvästi suurempi.

Lue myös:

    Uusimmat