KRP: Viime vuonna Lahdessa takavarikoidun suuren ekstaasisatsin järjestelystä epäillään joukkoa United Brotherhoodin jäseniä

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo selvittäneensä Lahdessa viime vuonna takavarikoidun poikkeuksellisen suuren ekstaasitakavarikon taustoja. Tutkinnanjohtaja Kimmo Sainion mukaan 150 000 ekstaasitabletin järjestelystä Suomeen epäillään rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) jäseniä.

Aiemmassa tutkinnassa saatiin selvitettyä, että huumeet tulivat Ruotsista Tornion kautta Lahteen kuorma-auton kyydissä ja että ne vastaanotti UB:n jäsen. Tässä tutkinnassa ei kuitenkaan selvinnyt, miten järjestely tapahtui tai kuka huumeet junaili Suomeen.

Sainion mukaan järjestelyorganisaation jäljille päästiin sittemmin järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvässä laajassa tutkinnassa. Kokonaisuudessa on tutkittu muun muassa United Brotherhoodin johtajana pidetyn miehen rikosepäilyjä.

– Meidän esitutkinnassamme on selvinnyt ekstaasijutun järjestelyorganisaatiosta henkilöitä, Sainio sanoo.

Hänen mukaansa ekstaasin järjestelystä epäillään viittä United Brotherhoodin jäsentä. Epäillyt ovat jengin Lahden- ja Helsingin-osastoista. UB:n johtajaa ei epäillä asiassa.

Juttuun liittyy myös kuudes epäilty, joka ei kuulu rikollisjärjestöön.

Viisi laatikkoa luovutettiin uimarannan parkkipaikalla

Lahdessa takavarikoidut 150 000 ekstaasitablettia löytyivät kolmekymppisen miehen hallusta viime vuoden helmikuussa. Mies otettiin kiinni sen jälkeen, kun hän oli hakenut viiteen pahvilaatikkoon pakatut huumeet autollaan lahtelaisen uimarannan parkkipaikalta ja kantanut ne toisen miehen kanssa asuntoonsa.

Ensimmäisessä tutkinnassa selvinneitä asioita alettiin käsitellä tässä kuussa Itä-Suomen hovioikeudessa. Käräjäoikeus totesi aiemmin, että huumeet vastaanottanut kolmekymppinen mies toimi rikollisryhmä United Brotherhoodin jäsenenä ja teki rikokset ryhmän lukuun. Käräjäoikeuden mukaan ekstaasitakavarikko oli kansainvälisestikin katsottuna erittäin suuri.

Miehelle tuomittiin käräjillä kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja täytäntöön pantavasta ehdollisesta vankeusrangaistuksesta yhteensä kahdeksan ja puolen vuoden vankeusrangaistus. Syyttäjä pitää rangaistusta liian lievänä ja vaatii miehelle hovissa vähintään 11 vuoden ja seitsemän kuukauden rangaistusta.

Rangaistusta vaaditaan hovissa myös kahdelle muulle, joiden syytteet käräjäoikeus hylkäsi. Syyttäjän mukaan laatikot Suomeen kuljettanut ja ne parkkipaikalla luovuttanut mies oli tietoinen lastin sisällöstä.

Kuljettajalle syyttäjä vaatii vähintään kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta. Huumelaatikoiden kantamisessa auttaneelle miehelle syyttäjä vaatii puolentoista vuoden ehdollista vankeutta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja