Lahdessa viranomaisten haaviin historian suurin, jopa miljoonien eurojen ekstaasitakavarikko – poliisi uskoo korvaavan huume-erän olevan jo matkalla

Hämeen poliisilaitos ja Tulli pitävät tänään kello 13 tiedotustilaisuuden viranomaisten paljastamista törkeistä huumausainerikoksista. MTV Uutiset on paikalla tilaisuudessa ja seuraa sitä suorassa lähetyksessä.

Lähetyksessä Hämeen poliisilaitos ja Tulli kertovat, että ne ovat yhteistyössä tehneet Lahdessa Suomen historian suurimman ekstaasitakavarikon. Huumeita suomalaisille maahan toimitti liettualainen salakuljetusorganisaatio.

Rikokset selvisivät, kun viranomaiset saivat kansainvälisen tiedon siitä, että yksi kansainvälisen tutkinnan kohde oli mahdollisesti tulossa Lahteen. Valvonnassa poliisi seurasi Liettuan kilvissä olevaa kuorma-autoa, josta huomattiin siirrettävän Merrasjärven uimarannan parkkipaikalla tavaraa suomalaiseen autoon.

Suomalaisautoa seurattiin, ja siihen siirrettyjä pahvilaatikoita todistettiin siirrettävän erääseen kerrostaloasuntoon. Asuntoon tehtiin kotietsintä, josta löydettiin viisi pahvilaatikkoa, joissa oli 151 390 ekstaasitablettia, 1095 Subutex 8 mg tabletteja ja 211,7 grammaa amfetamiinia.

Viranomaisten arvion mukaan ekstaasitablettien yhteisarvo katukaupassa olisi runsaat 1–2 miljoonaa euroa, Subutexissa noin 50 000 euroa. 

Yhteys järjestäytyneeseen rikollisuuteen

Asunnon vaatekaapista löydettiin United Brotherhood -liivijengiin kytkeytyneen Bad Union -ryhmän painatuksin varustettu t-paita ja kaksi pipoa.

Tapauksessa otettiin kiinni kaksi lahtelaista ja yksi liettualainen.

– Toimintatavan, rekvisiitan ja yhteyksien perusteella noin kolmekymmentä vuotiaan lahtelaisen epäillään toimineen United Brotherhoodin rikollisryhmän Bad Unionin jäsenenä rikollisryhmän hyväksi. Toisella vangitulla lahtelaisella on ollut esitutkinnan perusteella vähäisempi rooli. Tullin tutkintavankina olevan henkilön epäillään kuuluvan liettualaiseen huumausaineiden välitysorganisaatioon, viranomaiset toteavat tiedotteessaan.

"Korvaava lasti on tulossa"

Toistaiseksi tapauksessa ei ole epäiltynä asiakokonaisuuden niin sanottuja ylätason toimijoita, jotka olisivat huumeiden hankinnan järjestelleet. Hämeen poliisilaitoksen rikoskomisario Pälvi Suokas kuitenkin muistuttaa, että kyse on United Brotherhood järjestöstä, joka toimii yhdessä koko maassa. Yhden törkeän huumausainerikoksen tutkinta poikii myös yleensä uusien tutkintojen aloittamisen. Myös nyt paljastettu rikoksen selviämisen taustalla oli aiemmin tutkittuja törkeitä huumerikoksia.

Huume-erä tuo epäillyille todennäköisesti merkittäviä tuomiota, ja aiheutti rikollisille taloudellisen iskun. Suokkaan mukaan virkamiesten saavutuksessa on silti kokonaisukuvassa kyse väliaikaisesta markkinahäiriöstä, sillä huumeita hankitaan aina lisää menetettyjen tilalle.

– Kun [erä] jää kokonaisena, niin korvaava lasti on tulossa. Kyse on väliaikainen tilannehäiriö, valitettavasti, Pälvi Suokas Hämeenpoliisilaitokselta kommentoi takavarikon merkitystä Suomen huumemarkkinoille.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja