Lahden jättimäisen ekstaasivyyhdin käsittely alkaa hovissa – Rikollisjärjestö United Brotherhood toi Suomeen pahvilaatikoittain ekstaasia

4:28
United Brotherhoodia vaadittiin lakkautettavaksi, mutta järjestö ilmoitti jo itse lopettaneensa toimintansa.

Itä-Suomen hovioikeus alkaa tänään käsitellä huumejuttua, joka koskee Lahdessa takavarikoitua poikkeuksellisen suurta ekstaasierää. Kolmekymppiseltä mieheltä löytyi viime vuoden helmikuussa viisi pahvilaatikollista ekstaasia.

Mies otettiin kiinni sen jälkeen, kun hän oli ensin hakenut laatikot autollaan lahtelaisen uimarannan parkkipaikalta ja kantanut ne toisen miehen kanssa asuntoonsa.

Tabletteja oli yli 150  000 kappaletta. Käräjäoikeus totesi aiemmin, että takavarikko oli kansainvälisestikin katsottuna erittäin suuri.

Käräjäoikeuden mukaan mies toimi rikollisryhmä United Brotherhoodin jäsenenä ja teki rikokset ryhmän lukuun. Tästä kertoi muun muassa hänen kotoaan löytyneet Bad Union -tunnukset. Bad Union (BU) on United Brotherhoodin (UB) alajengi.

Kuvia puhelimen näytöltä

Keskusrikospoliisin (KRP) asiantuntijan mukaan mies oli tullut mukaan UB:n toimintaan viimeistään samassa kuussa huumausainerikosten aikaan.

– Edelleen näkemystä miehen jäsenyydestä UB:ssa tukee tämän puhelimen näytöltä otetut valokuvat viestiryhmästä, jossa kaikki muut ryhmän jäsenet ovat UB:n tai vähintään BU:n jäseniä.

Oikeuden mukaan United Brotherhoodin sääntöjen ja miehen aseman perusteella ei ole uskottavaa, että hän olisi tehnyt rikokset jengin toiminnan ulkopuolella. KRP:n asiantuntijan mukaan ryhmä teettää alemman tason jäsenillä tehtäviä, joissa onnistumisen kautta on mahdollista edetä hierarkiassa.

– Alatason jäseniä käytetään muun muassa huumausaineiden vastaanottajina tai käsittelijöinä, vaikkakaan yleispätevää sääntöä tästä ei voida tehdä.

Syyttäjän mukaan kuljettaja tiesi laatikoiden sisällöstä.

Tuhansia tabletteja

Ekstaasin lisäksi miehen kotoa löytyi yli tuhat subutex-tablettia ja reilu 200 grammaa amfetamiinia. Subutexista olisi oikeuden mukaan saanut yli 4 000 ja amfetamiinista noin 1 200 käyttöannosta.

Oikeus katsoi, että miehen tarkoituksena oli levittää huumeita.

Miehelle tuomittiin käräjillä kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja täytäntöön pantavasta ehdollisesta vankeusrangaistuksesta yhteensä kahdeksan ja puolen vuoden vankeusrangaistus.

Syyttäjä pitää rangaistusta liian lievänä ja vaatii miehelle hovissa vähintään 11 vuoden ja seitsemän kuukauden rangaistusta.

Huumeita kuorma-autolla

Rangaistusta vaaditaan myös kahdelle muulle, joiden syytteet käräjäoikeus hylkäsi.

Syyttäjän mukaan laatikot parkkipaikalla luovuttanut mies toi ekstaasit kuorma-autollaan Ruotsista Tornion kautta Lahteen ja oli tietoinen lastin sisällöstä. Lasti oli merkitty toimitettavaksi Nummelaan, mikä syyttäjän mukaan oli hämäystä.

Lahteen pysähtyessään kuljettaja oli ottanut huumelaatikot muiden laatikoiden seasta, luovuttanut ne ja ajanut Nummelassa käymättä Helsinkiin satamaan poistuakseen maasta, syyttäjä sanoo.

Kuljettajalle vaaditaan hovissa vähintään kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta. Huumelaatikoiden kantamisessa auttaneelle miehelle syyttäjä vaatii puolentoista vuoden ehdollista vankeutta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja