Espoon epäonniset kokaiiniryöstäjät tekivät keikkaa isommille kihoille: "Kaveri sanoi minulle, että jos ei mennä sisään, niin teidät tapetaan"

Espoon suuri kokaiinitakavarikko tuli maahan rahtikontissa – huumeet oli kätkettynä teräshiekkasäkkeihin 1:00
Espoon suuri kokaiinitakavarikko tuli maahan rahtikontissa – huumeet oli kätkettynä teräshiekkasäkkeihin.

Espoon kokaiiniryöstön käsittely alkoi eilen käräjäoikeudessa. Kyse oli tapauksesta, jossa miesjoukko yritti ryöstää merikontin sisälle kätketyt reilut 170 kiloa kokaiinia.

Poliisin esitutkinnan perusteella oikeudessa istui vartavasten keikan vuoksi värvättyjä miehiä, joiden tehtävänä oli korjata aiemmin mönkään mennyt kokaiinin nouto.

Kokaiinierä oli ollut matkalla Brasiliasta Alankomaiden Rotterdamin kautta Suomeen. Kontti oli pysähtynyt Rotterdamissa, jossa kokaiinierän poistaminen rahtikontista oli epäonnistunut.  

Kontti yritettiin tyhjentää Rotterdamin satamassa 8. joulukuuta, mutta tunkeutujat eivät onnistuneet ja eräitä henkilöitä otettiin kiinni sataman lähistöltä.

Esitutkinnan mukaan tämän kömmähdyksen takia Suomeen lähetettiin kaksi ryhmää hoitamaan huumeet takaisin.

Suunnitelmiin tuli muutos

Miehet olivat odottaneet merikontin saapumista päivien ajan, sillä kontti oli myöhässä. Lopulta 16. joulukuuta miesten odottama ja satamassa tarkkailema kontti saapui ja lähti kohti sen tiedettyä määränpäätä.

Yksi oikeudessa istuvista miehistä oli poliisin esitutkinnan perusteella eräänlainen tekijäportaan johtaja, jonka epäillään vastanneet toiminnasta isommalle tekijälle. Miehen epäillään koonneen tanskalais-ruotsalaisen ryhmän, mutta toimineen hollantilaisen henkilön alaisuudessa.

Syyttäjän mukaan konttiauto oli tarkoitus kiilata tieltä, mutta sen päästyä espoolaiselle kemikaalivarastolle suunnitelmat muuttuivat. Nyt tarkoitus oli mennä väkivalloin sisään varastoon ja hakea aineet mukaan.

"En kommentoi oman turvallisuuteni vuoksi"

Kuulusteluissa mies kertoi, että hollantilaisilta tullut käsky mennä konttiin hakemaan aineet oli suorasukainen.

– En halunnut mennä sisään sinne, mutta silloin tämä kaveri sanoi minulle, että jos ei mennä sisään, niin teidät tapetaan.

Kun keikka meni mönkään, hänelle kertomansa mukaan sanottiin, että heidät tapetaan nyt.

Kun poliisi kuulusteluissa kysyi, ketkä olivat kyseessä, mies vaikeni.

– En kommentoi. Oman turvallisuuteni vuoksi en voi.

Alankomaan syyttäjäviranomaiset ovat alustavasti sopineet Suomen kanssa, että Alankomaat hoitaa esitutkinnan ja mahdolliset syytetoimet muun muassa operaation suunnitelleen hollantilaisen henkilön osalta.

"Tärkeää, että ette sano mitään Colasta"

Tiimin johtohenkilöksi epäillyn miehen huomattiin myös epäillysti yrittäneen vaikuttaa kanssaepäilyihinsä tutkintavankeuden aikana. Ulkoillessaan poliisivankilassa hän kirjoitti pienille paperilapuille viestit, joissa kehotti tovereitaan kestämään ja esittämään tietämättömiä.

– Tosi tärkeää, että ette sano mitään Colasta. Saan teidät ulos, mies kirjoitti poliisivankilan ulkoilualueelle jätetystä tupakka-askista löytyneessä lapussa.

Poliisin mukaan colalla tarkoitetaan kokaiinia.

– Älkää antako lausuntoja saan teidät ulos. Kestäkää vaan sanokaa vaan, että ette tienneet mitään, tanskaksi kirjoitetuissa papereissa sanottiin.

Suomen mittakaavassa valtava erä

Kokaiinierä oli suomalaisittain valtava. Viranomaisten arvioiden mukaan sen arvo katukaupassa Suomessa olisi yli 25 miljoonaa euroa.

Syyttäjän mukaan ei ole mitään syytä epäillä, että aineet olisi tarkoitettu Suomeen edes osaksi.

Syyttäjä vaatii kaikille viidelle Suomessa syytetylle 13 vuoden vankeusrangaistuksia. Syytetyistä osa myöntää syytteet osittain.

Lue myös:

    Uusimmat