Asunnosta takavarikoitiin 150 000 ekstaasitablettia – kahta United Brotherhoodin jäsentä syytetään nyt huumeiden salakuljettamisesta ja kuriirin käskyttämisestä

Kurkista United Brotherhoodin kerhotilaan: Tältä näytti liivijengin olohuoneessa 0:51
Arkistovideo: Tältä näytti United Brotherhood -liivijengin kerhotilassa.

Syyttäjän mukaan lahtelaiskaksikko järjesti rikollisryhmässä alemmassa asemassa olevan miehen vastaanottamaan huume-erän. Syytetyt kiistävät.

Rikollisjärjestö United Brotherhoodia koskevassa laajassa oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Lahdessa takavarikoidun historiallisen suuren ekstaasierän järjestelyä. Syyttäjän mukaan kaksi lahtelaista täysjäsentä organisoi viime vuoden alussa yli 150 000 ekstaasitabletin maahantuonnin Suomeen.

Asiassa on hovioikeutta myöten tuomittu huumeet vastaanottanut mies, mutta aiemmassa tutkinnassa ei vielä selvinnyt, miten järjestely tapahtui tai kuka huumeet junaili Suomeen. Alkuvuodesta keskusrikospoliisi (KRP) kertoi selvittäneensä huume-erän järjestelijät.

Syytteessä on kaksi United Brotherhoodin lahtelaista täysjäsentä. Syyttäjän mukaan he järjestivät huumeiden salakuljetuksen kuriirin avulla Suomeen ja käskivät ryhmässä alemmassa asemassa olleen miehen vastaanottamaan huumeet ja säilyttämään niitä.

Aiemmassa tutkinnassa selvisi, että huumeet tulivat helmikuussa 2019 Ruotsista Tornion kautta Lahteen kuorma-auton kyydissä.

Toimeksiannon saanut mies oli syyttäjän mukaan UB:n alaisuudessa toimivan Bad Unionin jäsen. Mies kävi hakemassa viiteen pahvilaatikkoon pakatut huumeet lahtelaisen uimarannan parkkipaikalta ja kantoi ne toisen miehen kanssa asuntoonsa.

Tämän jälkeen poliisi otti hänet kiinni ja takavarikoi huumeet. 31-vuotias mies tuomittiin tämän vuoden helmikuussa kahdeksan ja puolen vuoden vankeuteen. Itä-Suomen hovioikeuden tuomio on lainvoimainen.

Syyttäjä: Ekstaasin levitystä oli jo järjestelty

Syyttäjän mukaan nyt syytteessä oleva lahtelaiskaksikko alkoi jo ennen huume-erän saapumista järjestellä levitystä. Toinen miehistä kävi syytteen mukaan viime vuoden tammikuussa UB:n Helsingin-osaston kerhotilalla hakemassa 20 000–30 000 euroa ennakkomaksua 10 000–20 000 tabletin toimittamisesta. Helsingin-osaston kokelasjäsenen ja täysjäsenen oli syyttäjän mukaan tarkoitus myydä ekstaasia eteenpäin.

Lahtelais- ja helsinkiläismiehiä syytetään asiassa törkeästä huumausainerikoksesta. Lahtelaisille vaaditaan kymmenen vuoden vankeusrangaistuksia ja helsinkiläisille 13 vuoden. Helsinkiläiset ovat Lahden ekstaasin lisäksi syytteessä muista rikoksista.

Lahtelaiset ja helsinkiläiset kiistävät syytteet

Lahtelaismiehet kiistävät syytteen ekstaasierän järjestelystä. Miesten mukaan heillä ei ole mitään tekemistä huumausaine-erän kanssa.– En ole järjestellyt mitään millään tavalla eikä minulla ole syytteessä kuvatun huumausaine-erän kanssa mitään tekemistä, toisen syytetyn kirjallisessa vastauksessa todetaan.

Lisäksi he kiistävät käyttäneensä käskyvaltaa huumeet vastaanottaneeseen mieheen.

– Kukaan ei ole toiminut minun lukuuni millään tavoin. En ole käyttänyt minkäänlaista määräysvaltaa mihinkään erään huumausainetta enkä toisaalta omaa määräysvaltaa kehenkään henkilöön.

Mies kiistää myös toimineensa United Brotherhoodin osana.

– En ole toiminut osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Pelkkä mahdollinen jäsenyys ei ole rikollista toimintaa, miehen kirjallisessa vastauksessa todetaan.

Myös helsinkiläismiehet kiistävät syytteensä.

Lue myös:

    Uusimmat