Parivaljakko varasteli tavaraa Silja Serenaden myymälöistä – hyttiratsiassa paljastui todellinen yllätys

Silja Serenaden hyttiratsiassa paljastui jättimäinen Subutex-lasti – mies ja nainen tuomittiin lähes kolmeksi vuodeksi vankilaan 0:40
Video: Tällainen näky viranomaisia odotti Subutexia Ruotsista Suomeen kuljettaneen kaksikon hytissä

Kaksikon huumausainebisnekset menivät pieleen, kun laivamyymälässä havaittiin alkuillan aikana epäilyttäviä toimia. Mies ja nainen tuomittiin kumpikin lähes kolmen vuoden vankeuteen.

30-vuotias mies ja 65-vuotias nainen matkustivat Ruotsista Suomeen matkustajalaiva Silja Serenadella maaliskuun alussa. Maarianhaminassa heidän hytistään takavarikoitiin lähes 2 000 kappaletta 8 milligrammaisia Subutex-tabletteja. 

Alkuillan aikana laivan useissa myymälöissä huomattiin epäilyttävää toimintaa. Kameratallenteilta selvisi, että useasta myymälästä oli varastettu tavaraa.

Mies ja nainen tunnistettiin kameratallenteiden perusteella. Hyttiratsiassa löytyivät sekä tuhannet Subutexit ja varastetut tavarat.

Reissu Ranskaan

Kumpaakin vastaan nostettiin syytteet törkeästä huumerikoksesta ja varkaudesta.

Mies kiisti niistä kummatkin. Nainen sen sijaan myönsi tulleensa miehen kanssa Suomeen mukanaan pussi, jossa oli Subutexia. Hän kuitenkin väitti, ettei tiennyt pussin sisällöstä.

Nainen myönsi ottaneensa laivamyymälästä mustat housut, laukun, lompakon, monitoimityökalun, lippalakin ja muutaman parin sukkia.

Kuulusteluissa mies ja nainen kertoivat tutustuneensa yhteisen ystävän kautta. Mies oli uskoutunut naiselle ongelmistaan ja heroiininkäytöstään. Hän oli myös majaillut naisen luona kuukauden päivät ennen risteilyä.

Kolme viikkoa ennen risteilymatkaa kaksikko oli matkaillut muun muassa Ranskassa, joka on keskeinen maa Suomeen kohdistuvan Subutex-salakuljetusliikenteen kannalta.

Naisen mukaan reissulla ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä Subutexien kanssa.

Pariskunnan matkareitti selvisi oikeudelle muun muassa operaattorien maahantulotekstiviesteistä ja matkalipuista. Oikeus piti reittiä monin tavoin epätavallisena ja katsoi, että huumausaineeksi luokiteltavat lääkkeet oli hankittu nimenomaisesti Ranskasta.

Ex-naapurin piikkiin

Naisen versio Subutexien alkuperästä oli toinen. Hän kertoi ennen matkaa tavanneensa vanhan naapurin kadulla Tukholmassa.

Tuttava oli pyytänyt, että nainen veisi lääkkeitä Suomessa asuville sukulaisille. Alkujaan entisen naapurinkin piti naisen mukaan lähteä risteilylle.

Nainen kertoi kuulusteluissa, että naapuri oli tuonut lääkkeet naisen asunnolle lähtöaamua edeltävänä yönä kello kahdelta. Koska hän oli ottanut pussin vastaan unenpöpperössä, hän ei perehtynyt sen sisältöön tarkemmin. Pussissa oli hänen mukaansa vauvanvaatteita ja lääkkeitä.

Entinen naapuri oli luvannut naiselle, että sukulaiset ottaisivat pussin vastaan satamassa. 

Hämmästeli laukkujen määrää

Mies ei kertomansa mukaan ollut paikalla, kun entinen naapuri oli tuonut pussin asunnolle. Hän kertoi hämmästelleensä, miksi naisella on lyhyttä risteilyreissua varten niin monta laukkua mukanaan. 

Mies myönsi käyttäneensä Subutexia aiemmin, mutta pussiin sisältöön hän ei sanojensa mukaan ollut koskenut. 

Todistajana kuultu järjestyksenvalvoja kertoi, että hyttiratsian jälkeen poliisia odotellessa nainen oli tunnustanut kaiken ja kiistänyt miehen tietävän lääkkeistä mitään.

Mies ei kielimuurinsa vuoksi tahtonut kommentoida tapahtumia viranomaisille Maarianhaminassa. Todistajan mukaan hän painoi katseensa maahan ja vaikeni.

Oikeus ei uskonut kaksikon ylimalkaisten ja ristiriitaisten selitysten pitävän paikkaansa, vaan katsoi heidän toimineen tietoisesti yhdessä.

Lähes kolme vuotta vankeutta

Asia on tuli käräjäoikeuteen vireille toukokuun puolivälissä.

1955 syntynyt Nowrouzi Farahalzaman ja 1990 syntynyt Hasimu Dilixiati saivat kumpikin kahden vuoden ja seitsemän kuukauden vankeusrangaistuksen törkeästä huumausainerikoksesta ja varkaudesta.

Varkauksien asianomistajana oli laivayhtiö Tallink Silja.

Rikoksentekijät passitettiin suoraan vankilaan suorittamaan vankeusrangaistusta. Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia, sillä niistä voi valittaa hovioikeuteen.

Helsingin käräjäoikeuden tuomion mukaan mies on jo ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.

Lue myös:

    Uusimmat