Venäjän panssarien kuolettava ominaisuus räjäyttää tankkien tornit ilmaan – näin ongelma on ratkaistu Suomen Leopardeissa: "Miehistö säilyy"

Panssariasiantuntija kertoo videolla, miksi Leopard 2:n miehistö selviää samanlaisesta ammusten räjähtämisestä, mikä on venäläistankkien miehistöille kuolemaksi 0:33
Panssariasiantuntija kertoo videolla, miksi Leopard 2:n miehistö selviää samanlaisesta ammusten räjähtämisestä, mikä on venäläistankkien miehistöille kuolemaksi.

Täysin tuhoutunut ja jopa torninsa menettänyt venäläinen panssarivaunu on tullut tutuksi näyksi Ukrainan sodan aikana.

Kalustotappioita laskevan Oryxin mukaan Venäjä on menettänyt jo liki 800 erilaista panssarivaunua. Ukrainan ilmoituksen mukaan venäläistankkeja on tuhoutunut yli 1 400. Kreml ei ole lukuja kommentoinut.

Torninsa menettäneistä vaunuista merkittävä osa on todennäköisesti sellaisia, joiden täydellistä tuhoutumista venäläisvaunujen kuolettavaksi osoittautunut suunnitteluratkaisu on edesauttanut.

Panssariasiantuntija, everstiluutlantti evp. Olli Dahlin mukaan kyse ei varsinaisesti ole suunnitteluvirheestä, vaan tietoisesta ratkaisusta.

– Latausautomaatti on muuttunut ihmisten mielissä suunnitteluvirheeksi. Sillä pärjää hyvin panssaritaistelussa, mutta ei uusia (kattoa vastaan hyökkääviä) asejärjestelmiä vastaan, Dahl kertoo.

Venäjän tapa käyttää automaattista latausjärjestelmää ja sijoitella ammukset säästävät tilaa, eikä lataajaa tarvita. Seikkaperäinen selvitys tästä ratkaisusta löytyy alla olevasta videosta.

Panssariasiantuntija kertoo yksityiskohtaiseksi, miksi kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan 4:27
Panssariasiantuntija kertoo yksityiskohtaiseksi, miksi kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan. Toisin kuin videon tekstissä lukee, niin asiantuntija on Olli Dahl, eikä Simo Hautala.

Ongelman ytimeksi on muodostunut se, että venäläisissä vaunuissa osa ammuksista on nykystandardeilla mitattuna heikosti suojattu.

– Vaara on ruutipanoksissa. Kun kuuma sirpalesuihku osuu yhteen, niin yksi sytyttää seuraavan ja koko ampumatarviketäyttö palaa humahtamalla, Dahl toteaa.

Näin tapahtuessa lopputulos on se, että tankin torni irtoaa.

– Jos et pääse ulos sekunnissa, olet vainaa, toteaa brittiarmeijan entinen upseeri ja maavoimien asiantuntija Nicholas Drummond CNN:lle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ratkaisu vai virhe?

Panssariasiantuntija Olli Dahlin mukaan tornien ilmaan räjähtämisessä ei ole kyse varsinaisesta suunnitteluvirheestä.

– (T-72-tankin) perusrakenne on jo 1970-luvulta. Silloin ei ollut kattohyökkäykseen perustuvia asejärjestelmiä. Tämä on suunniteltu panssaritaisteluun, Dahl sanoo.

Perinteisessä panssaritaistelussa ammusten voi olettaa osuvan tankkiin pääosin edestä, sivulta tai takaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

CNN:n haastattelema asiantuntija on armottomampi venäläisvaunuja kohtaan kuin Dahl. Jopa epäsuora osuma voi aloittaa ketjureaktion, jonka seurauksena panssarivaunun ammusvarasto tuhoutuu, sanoo Sam Bendett Center for a New American Securitysta.

– Mikä tahansa onnistunut osuma nopeasti sytyttää ammukset ja aiheuttaa valtavan räjähdyksen. Torni kirjaimellisesti pamahtaa irti, Bendett jatkaa.

Suomen Leopardissa asia on ratkaistu

Vaikka ongelma on ollut Venäjän tiedossa käytännön kokemusten kautta ainakin Persianlahden sodasta lähtien, ei asialle ilmeisesti ole tehty mitään.

Persianlahden sodassa tuhoutuneet vaunut olivat pääosin mallia T-72. Sen seuraaja T-90 otettiin palvelukseen vuonna 1993. Panssari parantui, mutta ammusongelma jäi. Toki vaunun suunnittelutyö oli aloitettu jo ennen Persianlahden sotaa.

– Länsimaiden armeijat oppivat Persianlahden sodasta, että ammukset täytyy lokeroida, Drummond toteaa.

Useissa moderneissa länsimaisissa vaunuissa ammukset on suojattu verrattain hyvin. Jos ampumatarvikkeet räjähtävät, eivät ne vie mukanaan koko vaunua, vaan ainakin teoriassa miehistön pitäisi selvitä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tämä on tilanne myös Suomen Puolustusvoimien käyttämässä saksalaisvalmisteisessa Leopard 2A4-vaunussa. Suomella on käytössään noin 200 Leopard 2A4 ja 2A6 -panssarivaunua.

– Tornissa olevat ampumatarvikkeet eivät ole siellä ympäriinsä niin kuin venäläisessä T-72-vaunussa. Jos ampumatarviketäyttöön osutaan, paneeli hajoaa ja räjähdyspaine purkautuu ulospäin, ei miehistön puolelle, Dahl selvittää.

– Ampumatarvikkeet menetetään ja vaunu on taistelukelvoton, koska kuulat lähtivät, mutta se keskeisin eli koulutettu miehistö säilyy, Dahl jatkaa.

Jutun alusta löytyy video, josta voit katsoa Dahlin selvennyksen tästä asiasta Leopard 2A4:n äärellä.

Panssariasiantuntija esittelee Leopard 2-tankin ja vertaa sitä Venäjän yleiseen T-72-vaunuun 1:24
Panssariasiantuntija esittelee Leopard 2-tankin ja vertaa sitä Venäjän yleiseen T-72-vaunuun.

Lue myös:

    Uusimmat