Venäjältä ristiriitaisia viestejä Suomen ja Ruotsin Nato-harppauksesta – Risto E. J. Penttilä: "Tämä on Putinin strategia"

Risto E.J. Penttilä: Venäjä antaa venäläisille kahdenlaista viestiä Suomen Nato-jäsenyydestä –"Ei voi esittää suurena tappiona" 0:41
Risto E.J. Penttilä: Venäjä antaa venäläisille kahdenlaista viestiä Suomen Nato-jäsenyydestä – "Ei voi esittää suurena tappiona".

Venäjän viestit Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden suhteen eivät ole vahingossa ristiriitaisia, sanoo MTV:n kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä.

Aggressiivisimmasta päästä venäläislausuntoja on kuultu viime aikoina entisen presidentin suusta. – Teen ehkä kyseenalaisen, mutta historiallisen vertauksen, totesi Argumenty i Fakty -lehden haastattelussa nykyinen Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev.

– Suomalaiset muistavat, kuinka paljon tilanne aikoinaan kiristyi Mannerheimin linjalla ja mikä oli sen kohtalo, Medvedev sanoi.

– Miljoonalinnoitusten raunioilla Leningradin alueella ja Viipurin ympäristössä on yhä muistomerkkejä, joissa lukee "teille, jotka ette eläneet Herran määräämää aikaa vaan kaaduitte julman ja tarpeettoman sodan kirotuille kentille", Medvedev jatkoi.

Toisaalta presidentti Vladimir Putinilta kuultiin melkeinpä maltillinen viesti viime yönä, vaikka varoituskin kuultiin. Putin sanoi, että Venäjälle Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ei ole ongelma.

– Jos Suomi ja Ruotsi niin haluavat, he voivat liittyä. Se on niiden oma asia. He voivat liittyä ihan mihin haluavat, Putin sanoi.

MTV:n kansainvälisen politiikan asiantuntijan Risto E. J. Penttilän mukaan myös Medvedevin lausunto on kokonaisuudessaan pehmeämpi kuin mitä sotaisista sanoista voisi päätellä.

Niin tai näin, kuolleista sotilaista ei puhuta huvikseen.

– Venäläiselle yleisölle lähetetään kahdenlaista viestiä. Tätä ei voi esittää Venäjälle suurena tappiona. Sanotaan, että Suomi ja Ruotsi ovat olleet osa länttä jo pitkään. Tässä ne nyt tekevät virheen, mutta mikään olennainen ei muutu. Tämä on Putinin strategia, Penttilä arvioi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Risto E.J. Penttilä: Nato-diili syntyi suomalaisen sisun ja Yhdysvaltain presidentin puhelun avulla 0:31
Risto E.J. Penttilä: Nato-diili syntyi suomalaisen sisun ja Yhdysvaltain presidentin puhelun avulla

Sen sijaan Venäjä näyttää aidosti pettyneen siihen, että Turkki antoi periksi ja näyttää nyt vihreää valoa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille.

– Venäjällä pettymys oli suuri. Siellä luultiin, että Turkki on Venäjän asialla. Suomessakin epäiltiin ja minäkin mietin, että onko Putinin ja Erdoganin välillä yhteispeliä, Penttilä sanoo.

– Näyttää siltä, että Turkki pelasi joka suuntaan. Venäjän ja Turkin välisissä suhteissa on vuoristorataa. Nyt tuli Venäjälle pettymys, Penttilä jatkaa.

Takaiskua tuskin Kremlissä kovin pitkään murehditaan.

– Näitä tulee ja menee. Lähi-idässä mailla on yhteiset intressit, kun Yhdysvallat on sieltä vetäytynyt. Turkin monisuuntainen diplomatia tai lypsäminen tulee varmasti jatkumaan, Penttilä katsoo.

Presidentti Niinistö: Venäjä koetaan uhkana, koska se käyttäytyy uhkaavasti 15:06
Presidentti Niinistö: Venäjä koetaan uhkana, koska se käyttäytyy uhkaavasti.

Lue myös:

    Uusimmat